Jövő év októberében indul útnak Kína második űrszondája

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 30. 08:51

2010 októberében Kína felküldi második űrszondáját, a Csang,o-2-t (Chang,e), amely száz kilométerrel közelebb fog keringeni a Holdhoz, és jobban felszerelt lesz - hangzott el egy nemzetközi konferencián Pekingben.

"A második holdszonda más jellegű hasznos terhet visz magával, mint elődje, és más oldalról közelíti meg a Holdat" - tájékoztatott az első kínai holdszonda vezető tervezője, Je Pej-csien (Ye Peijian), hozzátéve, hogy e misszióval több és sokkal pontosabb tudományos adathoz szeretnének hozzájutni. Ennek érdekében magán az űrszondán is végeztek átalakításokat, továbbá felszerelését, műszereit korszerűsítették, kameráját jobbra cserélték - olvasható a China Daily pénteki beszámolójában.

"A Csang,o-3 önjáró szonda prototípusa is kész már, űrbe juttatására még 2013 előtt sor fog kerülni" - mondta Jang. Elhangzott, hogy már Holdra szállásának pontos helyét is kiválasztották, ez a Sinus Iridium (Szivárvány-öböl) lesz.

Az első - ember nélküli - kínai holdszondát 2007-ben küldték fel, majd 2008-ban a Sencsou-7-tel (Shenzhou) három kínai űrhajós hajtott végre űrutazást, egyikük űrsétát is tett. A korábban nyilvánosságra hozott - három szakaszra osztott - kínai űrprogram szerint még 2017 előtt egy újabb lépés lesz majd a Holdról származó minták begyűjtése, s azt követi - 2024 körül - a kínai űrhajós holdra szállása.

Kína a Szovjetunió és az Egyesült Államok után a világon a harmadik ország, amely saját fejlesztésű űreszközzel embert küldött a világűrbe. Az első kínai űrhajós, Jang Li-vej (Yang Liwei) volt, a Sencsou-5 űrhajón utazott 2003-ban.

A kínai holdkutatás célja nyilvánvalóan többirányú. Túl a tudományos, nemzetgazdasági és nemzetvédelmi szempontokon, Kína bizonyítani szeretné, hogy magas technikai és technológiai háttérrel rendelkezik, korszerű rakéták előállítására, piacképes műholdak gyártására és felbocsátására képes.

Kulcsszavak: Kína űrkutatás

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50