Gyorsabb Atom CPU-k hétfőn

Milkovits Gábor, 2010. február 27. 10:24

A Cnet értesülése szerint az Intel hétfőn hivatalosan bemutatja és forgalomba hozza legújabb Pine Trail-alapú Atom processzorát, amely az első modelleknél valamivel magasabb órajelre képes.

Az új Atom N470 órajele 1,83 GHz, ami a decemberben debütált Atom N450 1,66 GHz-énél egy kicsivel több. Az új lapka persze továbbra sem veszi majd fel a versenyt a jóval nagyobb teljesítményű Core 2 és Core i szériával, de nem is ez a cél, ugyanakkor a legkisebb sebességnövekedés is jól jöhet a netbook-felhasználók számára.

A leginkább az ilyen olcsó és ultra-hordozható készülékekbe szánt Atom architektúráját eleve úgy alakította ki az Intel, hogy a fő szempont az olcsóság mellett az alacsony energiafogyasztás legyen. A Pine Trail platform csak erősített ezen, mivel a korábbi 3 helyett 2 csipes architektúrát kínál, jelentős helyet, költséget és energiát spórolva meg a netbook-okban. Az integráció lényege az, hogy a CPU, a grafikus lapka és a memória-kontroller egy processzorként működik, míg az egyetlen különálló kiegészítő az NM10 input/output vezérlő-csip. Az egyszerűsítés révén a rendszer-alaplap is egyszerűsödik, hatszintűről négyszintűre. A csipek által az alaplapon elfoglalt hely 60 százalékkal csökken, amihez hozzájárul, hogy a különálló NM10 I/O lapka is kisebb lett elődeinél.

Sajtóértesülések szerint az új Atom csip nem lesz sokkal drágább a lassúbb N450-nél, és energiafelhasználása sem lesz sokkal magasabb. Konkrét részleteket majd hétfőn tudhatunk meg minderről.
 

Kulcsszavak: Intel processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50