Kész az észak-koreai "hazai" operációs rendszer

Milkovits Gábor, 2010. április 7. 08:02

Az észak-koreai rezsim megkezdte a Red Star („vörös csillag”) elnevezésű, hazai fejlesztésű, Linux-alapú operációs rendszer terjesztését az országban, amelyről már most egyértelmű, hogy egyik fő funkciója az internetes tartalmak szűrése.

A szoftver alapváltozatban 5 dollárnak megfelelő összegbe kerül és megvásárlásához nincs szükség külön engedélyre, ami elsőre talán meglepő, viszont logikus is, mivel Észak-Koreában a PC-k birtoklása már eleve engedélyköteles. Az alapváltozatot tartalmazó lemezen csak kevés alkalmazás található: egy egyszerű szövegszerkesztő, a „Hazám” névre átkeresztelt Firefox böngésző, egy képnéző, egy pdf-olvasó, egy médialejátszó, egy fájl-archiváló, egy virtuális lemezkezelő, négy játék, illetve számológép és hasonlók. Az ennek duplájáért árusított második lemezen van még egy „Mi” elnevezésű irodai programcsomag, egy CD/DVD író, egy „Galamb” névre hallgató levelező, egy antivírus-szoftver, a „Phenjan-i erőd” nevű tűzfal, egy grafikus szerkesztő program, valamint nem utolsó sorban egy Windows emulátor is.

A saját operációs rendszerrel az észak-koreai kommunista rezsim láthatóan két legyet szeretne ütni egy csapásra. Mivel a szoftvernek szerver- és PC-verziója is létezik, elég egyértelmű, hogy használata nagyban megkönnyíti az interneten és más módokon elérhető tartalmak központi szűrését. Másrészt segíthet a súlyos gazdasági nehézségek és embargó sújtotta ország számára abban is, hogy függetlenedjen a Windows-tól, anyagi értelemben is.

Kulcsszavak: cenzúra opsys

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55