Chrome – háromszor

forrás Prim Online, 2010. december 8. 15:50

A Google San Franciscoban bemutatta a Chrome OS operációs rendszert, valamint Chrome böngészőjének újdonságait és a Chrome webáruházat.

Chrome böngésző
Csupán ebben az évben 300%-kal, 40 millióról, 120 millióra nőtt a Chrome használók száma. A böngésző kedveltségének egyik legfőbb oka a sebesség, melynek tovább fokozásán a fejlesztők folyamatosan dolgoznak. Ezért az instant kereső beépült a Chrome böngésző sávjába, az Omnibox-ba, így a felhasználó még gyorsabban juthat keresési eredményekhez, hiszen már gépelés közben azonnal megjelennek a találatok és betöltődnek a weboldalak. A Chrome V8-as JavaScript motorja is megújult, és komplex JavaScript programokat 50%-kal gyorsabban képes futtatni, mint a Chrome jelenleg elérhető verziója.
Ez a két újítás az Early Access Channel-en (fejlesztői csatornán) már elérhető, és az elkövetkező hónapokban válik fokozatosan hozzáférhetővé minden felhasználó számára (rolling out).

Chrome webáruház
A Chrome böngészőn történt apró ám fontos újítások mellett a Google ma szintén bejelentette a Chrome webáruházának elindítását. A fejlesztők már megkezdték az alkalmazások feltöltését, ezek számában a közeljövőben jelentős növekedést várnak. Jelenleg a szolgáltatás csak az USA-ban elérhető, de a következő évben számos más országra és pénznemre is kiterjesztik. A webáruház maximálisan fog illeszkedni a Chrome-hoz, és a felhasználókat a minél jobb alkalmazások felfedezésében, míg a fejlesztőket a Chrome-ot elsődleges böngészőként használó több mint 120 millió internetező elérésében fogja segíteni.

Chrome OS: internet mindenek felett

A Google már tavaly bejelentette, hogy erőforrásainak egy részét abba fekteti, hogy az operációs rendszert az internetes böngészésre optimalizálja, arra a területre, ahol a felhasználók egyébként is idejük java részét töltik. A cél az volt, hogy egy gyakorlatilag böngészőként funkcionáló operációs rendszerrel a számítógépek használata gyorsabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá váljon.

A fejlesztések még nem zárultak le. Jelenleg a Google sok dolgozója a Chrome OS-t már elsődleges eszközként használja munkája során, és a cég elérkezettnek látta az időt, hogy a külső, valós felhasználók visszajelzéseit is beépítve fejlessze tovább a rendszert. A Chrome OS bizonyos funkciói új típusú hardvert igényelnek, és a Google egy kísérleti program keretében ilyen tesztgépeket ad szakképzett felhasználóknak, fejlesztőknek, iskoláknak és cégeknek először szerte az USA-ban, majd a világ más országaiban.

A teszt notebook fekete, sem matrica, sem logó, sem márkajelzés nem látható rajta. A hardver egyedül azt a célt szolgálja, hogy a szoftvert teszteljék rajta. 12,1” kijelzője, teljes értékű billentyűzete és touch pad-je van, integrált 3G kapcsolattal rendelkezik a Verzion jóvoltából, és 8 órás üzemidejű akkumulátorral valamint 8 napos standby idővel bír. A Chrome netbookokat azonnali internet-elérésre tervezték, és arra, hogy megoszthatóak legyenek barátokkal, családtagokkal is.  Egy egyszerű bejelentkezés, felhasználónév és jelszó megadása után mindenki a saját alkalmazásait, könyvjelzőit, és egyéb böngésző beállításait fogja látni. Egy új gép beállítása így egy percnél is kevesebb időt vesz igénybe. Már most, a fejlesztés e korai szakaszában úgy látja a cég, hogy jelenleg nincs sem fogyasztóknak, sem üzleti felhasználóknak készült biztonságosabb operációs rendszer.

A jövő év első felében a Chrome notebookok az Acer és a Samsung kínálatában lesznek elérhetőek. Bár ezek a gépek is notebook méretűek lesznek, a Chrome OS-t úgy alakították ki, hogy a gépek széles skálájával kompatibilis legyen, így a későbbiekben más méretek és gyártók is megjelennek majd a piacon Chrome OS notebook-okkal. A Google számára a jelenlegi, kísérleti időszakból származó adatok kulcsfontosságúak a további fejlesztések szempontjából, amelyek eredményeképp egy egyedi rendszer születhet.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50