Kutatók éjszakája - Beszélő robot, droidfoci az Ericsson Science Parkban

MTI Sajtóadatbank, 2012. szeptember 22. 09:56

Beteg gyerekekkel beszélgető robot, droidfoci és a beltéri tájékozódást segítő MapStack szerepel egyebek közt szeptember 28-án, a Kutatók éjszakáján az Ericsson Science Park programkínálatában.

Az Ericsson és a BME távközlési és médiainformatikai tanszékének együttműködésében kifejlesztett NAO robot bemehet olyan helyekre is, például a sterilszobába, ahova a szülőket, hozzátartozókat nem engedik be. A robot beszélgethet a gyerekekkel, hangeffektusokkal kísért, előre eltárolt mozdulatsorral és "szintetizált" beszéddel különböző dolgokra, például a gyógyszer bevételére, evésre, ivásra ösztönzi a kicsiket.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a MapStack-kel is. A BME távközlési és médiainformatikai tanszékével együttműködésben kifejlesztett mobileszköz lehetővé teszi, hogy felhasználója hatékonyan tájékozódjon épületeken belül, osszon meg beltéri helyekhez kötött információkat nyilvánosan, vagy ismerőseivel. 
 
"A közösség által összegyűjtött információk alapján még hatékonyabban kereshetjük meg a számunkra fontos üzleteket, vagy kaphatunk naprakész információt a kedvenc festményünkről, vagy esetleg kávéautomatánkról" - írja az ismertető.
 
Szó esik a rendezvényen a MaSat 1-ről, az első magyar fejlesztésű műholdról, valamint lesz droidfoci, azaz okostelefonnal történő gombfocizás. "Két csapat egymás elleni küzdelme, amelyben a cél egy +labdának+ az ellenfél kapujába juttatása: a játékosokat az okostelefonok képernyőjén, vagy a telefonok döntögetésével lehet irányítani" - olvasható az ismertetőben.
 
Egyszer egy évben az érdeklődők előtt megnyílnak a világhírű ericssonos kutatólaboratóriumok is. "Vajon hogy néz ki egy nemzetközi, a világ 180 országába szállító távközlési vállalat belülről? Mi történik a telefontársaságoknál, amikor felvesszük a telefont? Milyen eszközökön, számítógépeken megy keresztül a hang és az adat, amíg eljut a céljáig? Hogyan jut el a televíziós kamera képe a stúdióból a tévékészülékekig? Az Ericsson Magyarország és az Ericsson TV hardver laboratóriumokban a távközléshez szükséges berendezéseket, áramköri kártyákat tervezik, élesztik és tesztelik. A laborlátogatás során választ adnak a fenti kérdésekre, megmutatják az itt használt eszközöket, betekintést adnak az itt folyó munkába.
 
Hetedik alkalommal rendezi meg idén a Tempus Közalapítvány a Kutatók éjszakáját, amelynek a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány az egyik társszervezője. Az Európai Bizottság támogatásával 2005 óta Európa-szerte megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése.
 
Előzetes regisztráció és a részletes programkínálat www.kutatokejszakaja.hu honlapon, valamint a Facebookon (http://www.facebook.com/kutatokejszakaja).
Kulcsszavak: tudomány BME Ericsson-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50