Vándorútra indult a DOStalgia – a személyi számítógép hőskora című kiállítás

forrás Prim Online, 2012. október 12. 07:43

A magángyűjtemények legizgalmasabb darabjaiból, valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Finta Múzeum tárgyaiból összeállított kamaratárlat a személyi számítógép történetét mutatja be. Az eddig a Közlekedési Múzeumban bemutatott kiállítás most kibővítve új tárgyakkal egyaránt szemlélteti a világformáló IBM PC, a legjelentősebb professzionális személyi számítógép sikertörténetét, valamint bemutatja a nyolcvanas évek olcsó otthoni számítógépeit, a Commodore és Sinclair típusokat.

A tárlaton számos kuriózum látható: Charles Simonyi dobozos szoftverei és ma már őskorinak tűnő e-book olvasója (melyeket családjának adott ajándékba), az Amiga számítógépet tervező Jay Miner aláírásával ellátott relikviák, Jánosi Marcell eredeti kazettás floppyja, a világ első mikroprocesszora (Intel 4004) és az első magyar PC, a Proper-16.

A túrkevei tárlaton működő klasszikus IBM PC-klónokon idézhetik fel a látogatók a DOS, a Volkov Commander és a régi játékok hangulatát, természetesen sűrű újraindításokkal tarkítva.

A kiállítást október 12-től 2013. január 5-ig Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében tekinthetik meg az érdeklődők, majd januártól márciusig a szolnoki Damjanich János Múzeumban látható.

fotó: www.mult-kor.hu

 

Kulcsszavak: kiállítás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50