Új Intel Atom processzorok a Mobil Világkongresszuson

Széll Zoltán, 2013. február 27. 09:10

Az Intel a Mobil Világkongresszus (Mobile World Congress, 2013. 02. 25. – 02. 27, Barcelona Spanyolország) első napján több új termék érkezését jelentette be, többek között az okostelefonokra és az Android táblagépekre optimalizált kétmagos Atom SoC (Clover Trail+) platformot és a vállalat első globális több módú-többsávú LTE megoldását, mely már az idei év első felében elérhető lesz. A vállalat továbbá bemutatta a Bay Trail-t is, amely lehetővé teszi több platform összekapcsolását. A feltörekvő piacokon az Intel Atom Z420 processzor platformjával jelentkezik a cég.

Új, hatékony Atom SoC platform


 Az Intel új Atom processzor platformja (Clover Trail+) kiváló teljesítményt nyújt, alacsony fogyasztásával és hosszú akkumulátor üzemidejével pedig könnyedén felveszi a versenyt a legnépszerűbb androidos készülékekkel. A nagy teljesítmény könnyed böngészést biztosít, és akadás-mentessé teszi a full HD filmek nézését.


A platform 32 nm-es kétmagos Intel Atom processzorral – Z2580 (2,0GHz-es), Z2560 (1,6GHz-es), Z2520 (1,2GHz-es) verziók – érkezik. A processzor az Intel Hyper-Threading technológiával van felszerelve, amely a négy alkalmazás egyidejű támogatását biztosítja és növeli a processzor magok általános hatékonyságát.


 Az integrált okos-telefon platform egy grafikus maggal rendelkező Intel Graphics Media Accelerator motort tartalmaz, amely a 3D terén háromszoros grafikus teljesítményt nyújt és lehetővé teszi a Full HD 1080p (30fps) felbontású videók hardverrel gyorsított kódolását és dekódolását.


 „Második generációs termékeink dupla számítási teljesítménnyel és háromszoros grafikus teljesítménnyel érkeznek, miközben folyamatosan alacsonyan tartják az energiafelhasználást.” – mondta Hermann Eul, az Intel alelnöke és a Mobil és Kommunikációs Csoport társ-vezérigazgatója. „Amint idén áttérünk a 22 nm-es Atom SoC platformra, ki tudunk majd használni minden lehetőséget, amit a dizájn, a 22 nm-es Tri-Gate tranzisztor és a vezető gyártástechnológiánk biztosít, ezáltal is erősítve pozíciónkat.”


 Az új platform fejlett képalkotási lehetőségekkel érkezik, két kamera használatára alkalmas akár 16 megapixeles főkamerával. Panoráma funkció is használható a platformon, 15 képkocka/másodperc sebességű sorozatfelvétel készíthető 8 megapixeles képekkel, a valósidejű arcfelismerés mellett pedig a HDR képkészítés biztosított.


 Az Intel Identity Protection technológiával (Intel IPT) érkezik az új Atom platform, mely kétlépcsős azonosítást biztosít az olyan felhőalapú szolgáltatások védelmére az illetéktelen felhasználóktól, mint az online bankolás, e-kereskedelem, online játékok és közösségi felhasználói fiókok. Mivel az ITP lapka szintén beépül a rendszerbe a többi hardveres és telefon alapú tokennel ellentétben, sokkal biztonságosabb és nagyobb mértékben felhasználó barát védelmet biztosít. A technológia kialakításában és fejlesztésében az Intel olyan partnerekkel dolgozik együtt, mint a Feitian, a Garanti Bank, a MasterCard, a McAfee, a SecurityKey Technologies, a Symantec, a Vasco Data Security International és a Visa.


 Az Atom platform 1920x1200-as maximális felbontásával nagyobb Android táblagépekkel is kompatibilis, csakúgy, mint az Intel Wireless Display technológiával, a HSPA+ és a 42Mbps Intel XMM 6360 slim modem megoldással.


 Az ASUS, a Lenovo és ZTE már bejelentette a Clover Trail+ platform támogatását. Az új Atom Z2580 processzor platformara építve az Intel kiemelte a következő „Merrifield” elnevezésű 22 nm-es okos-telefon Atom platformot is. A termék az Intel élvonalbeli 22 nm-es gyártástechnológiáján és Atom mikro-architektúráján alapul, amely növeli a teljesítményt, a hatékonyságot és az akkumulátor élettartamot.


4G LTE


 Az Intel XMM 7160 a világ egyik legkisebb és legalacsonyabb energiafelhasználású többmódú- többsávú LTE megoldása (LTE / DC-HSPA+ / EDGE), mely okos-telefonokkal, táblagépekkel és Ultrabookokkal egyaránt kompatibilis. A 7160 15 LTE sáv egyidejű működtetésére képes, mely az eddigi legnagyobb teljesítményt jelenti a piacon. Egy könnyen konfigurálható RF architektúrával érkezik, amely költséghatékony többsávú konfigurációt tesz lehetővé, illetve globális roamingot egyetlen egységben.


 „Iparági előrejelzések szerint a következő 12 hónapban duplájára nő az LTE alapú kapcsolatok száma, meghaladva a 120 milliót. Hiszünk benne, hogy a mi technológiánk mind a fejlesztőknek, mind a szolgáltatóknak olyan versenyképes ajánlatot jelent, amely a legjobb 4G felhasználói élményt biztosítja ügyfeleiknek. Erre alapozva az Intel felgyorsítja az új, fejlettebb funkciók továbbfejlesztését a jövő korszerű 4G hálózatainak alkalmazásához” – mondta Eul.


 Az Intel a többmódú LTE megoldás szállítását még az idei év első felében megkezdi. A vállalat megkezdi az LTE megoldások és a SoC szállítási ütemtervek összehangolását, hogy biztosítsa a termékek megfelelő elérését.


Intel Inside táblagépek


 Az iparág legenergiatakarékosabb Atom processzora, a Z2760 (Bay Trail) az Intel első négymagos Atom processzora a jelenleg elérhető legerősebb az Atomok családjából, a piacon kapható tábláknál kétszer erősebb teljesítménnyel. A Bay Trail platform 2013 végétől lesz elérhető, Android és Windows operációs rendszerekkel egyaránt. Új felhasználói élményt jelent majd az új dizájn és a 8 mm-es vastagság, egész napos üzemidővel és több hetes készenléti üzemmóddal.


 A Bay Trail kapcsán az Intel jelenleg olyan partnerekkel dolgozik együtt, mint a Compal, az ECS, a Pegatron, a Quanta és a Wistron. A gyártók közül pedig olyan partnerek szerepelnek, mint az Acer, az Asus, a Dell, a Fujitsu, a HP, a Lenovo, az LG Electronics és a Samsung.


Ontel Inside mobil eszközök


 Az Intel bejelentette azon ökoszisztémájának bővítését, melynek célja új Windows és Android alapú mobil eszközök innovációjának elősegítése. Az Intel platformok és programok már évtizedek óta az egyes gyártók innovációjának alapját képezték. Az új program segíti a gyártókat, hogy minél rövidebb idő alatt tudjanak piacvezető megoldásokat létrehozni az Intel architektúrákra építve. A fő fókusz a táblagépeken és a telefonokon lesz előminősített megoldásokkal és olyan alapok létrehozásával, melyek könnyen bővíthetők a feltörekvő és az érett piacokon egyaránt. Elsőként a Windows 8 operációs rendszert futtató Atom Z2760 processzoron és a 22 nm-es Bay Trail platformon.
 

Kulcsszavak: processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50