Óriási károkat okoznak a célzott támadások

forrás: Prím Online, 2013. augusztus 13. 09:33

Egy sikeresen célzott támadás akár 2,4 millió dollár értékű anyagi kárt is okozhat a nagyvállalatok számára, derül ki a Kaspersky Lab és a B2B International közös „Globális vállalati IT biztonsági kockázatok” című felméréséből. A számítógépes kiberfenyegetések egyik legveszélyesebb fajtái a célzott támadások, amelyeknek köszönhetően a kiberbűnözők jelentős pénzügyi forrásokhoz és bizalmas vállalati információkhoz juthatnak, amelyek vesztesége jelentős anyagi és eszmei károkat okozhatnak.

A B2B International elemzői szerint egy célzott támadás következtében a globális méretű vállalatok akár 2,4 millió dolláros veszteséget könyvelhetnek el, amelyből 2,1 millió dollár ered közvetlenül a kritikus adatszivárgásból, az üzleti-folyamatok megszakításából vagy zavarából, valamint a kritikus állapot visszaállításának költségeiből (ügyvédi költség, informatika-biztonsági szakemberek költsége). A vállalatok további 224 000 dollárnyi összeggel kénytelenek számolni a biztonsági intézkedések során, hogy megakadályozzák és kijavítsák a már meglévő biztonsági réseket, valamint hogy frissítsék a vállalat szotfvereit és informatika-biztonsági rendszereit.


A kis-és középvállalkozásokat érintő célzott támadások mértéke észrevehetően alacsonyabb, körülbelül 92 000 dollárba kerül egy incidens, ami a vállalatok méretét nézve így is igen jelentős mértékű. A 90 000 dollárból körülbelül 72 000 dollárt emészt fel a közvetlen kármentesítés, a további 20 000 dollár pedig a hasonló incidensek kiküszöbölésére fordítanak a vállalatok.


Bár a vállalatokat a célzott támadások utóhatásai és költségei terheli meg anyagilag a legjobban, nem ez az egyetlen kellemetlen anyagi károkat okozó támadás. A felmérésből kiderül, hogy az európai vállalatok mintegy 13 százalékát érte célzott támadás az elmúlt egy évben. Továbbá a megkérdezett európai vállalatok 28 százaléka számolt be vállalati hálózati-infrastruktúrát érintő támadásról az elmúlt 12 hónapban. A nagyvállalatokat érintő ilyesfajta támadások átlagos költsége meghaladta a 1,5 millió dollárt, amely a második legdrágább támadás lett a kutatók szerint. Az adatszivárgás problémájával a vállalatok 21 százaléka találkozott, amelynek a kárösszege megközelítőleg, vállalatonként 980 000 dollár volt az elmúlt évben.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50