Áttörés az elektronikus adattárolásban az ezüst-ionos technológia

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 8. 10:35

Akár 1 terabájt adatot is képes tárolni egy 200 négyzetmilliméteres csipen az eddig használt tetszőleges hozzáférésű memória, a RAM ezüst-ionon alapuló továbbfejlesztett változata, angolul Resistive RAM (ReRAM) - adott ki jékoztatást a nemesfém-befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.

A Conclude közleménye szerint az ezüst-ion alapú technológiával készített memória, amely várhatóan jövőre kerül forgalomba, hatékonyabb az elektronikai eszközökben - az okostelefonokban, a táblagépekben és a notebookokban - a napjainkban használt hagyományos Flash adattárolóknál, miközben megtartja az előnyeiket.
 

A ReRAM olyan kevés energiát használ, hogy az ezzel a technológiával gyártott okostelefont akár egy hétig sem kell újratölteni. Ráadásul a bélyegméretű ReRAM csip egy terabájtnyi adatot tud tárolni, ami 250 HD minőségű mozifilm feltöltésére elegendő hely.
 

Az adatok bevitele is gyorsabb, a másodperc milliárdod részében mérhető, szemben az eddigi meghajtók ezredmásodperceivel, továbbá az élettartama is hosszabb, milliószor újraírható, szemben a Flash meghajtóval, amely körülbelül tízezer újraírás után tönkremegy.
 

Az új technológia vízválasztó lehet a több mint ezermilliárd dollár értékűre taksált elektronikai világpiacon, mivel egyszerűbb  vele az úgynevezett nem felejtő (angolul: non-volatile) memória gyártása, amelyet szinte mindenütt alkalmaznak, a táblagépektől kezdve az USB meghajtókon át a vállalati tárolórendszerekig.    

 

Elterjedése egyúttal az ezüst iránti világpiaci keresletet is stabilizálhatja - jegyzi meg a Conclude közleményében.

Kulcsszavak: adattárolás tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07