Áttörés az elektronikus adattárolásban az ezüst-ionos technológia

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 8. 10:35

Akár 1 terabájt adatot is képes tárolni egy 200 négyzetmilliméteres csipen az eddig használt tetszőleges hozzáférésű memória, a RAM ezüst-ionon alapuló továbbfejlesztett változata, angolul Resistive RAM (ReRAM) - adott ki jékoztatást a nemesfém-befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.

A Conclude közleménye szerint az ezüst-ion alapú technológiával készített memória, amely várhatóan jövőre kerül forgalomba, hatékonyabb az elektronikai eszközökben - az okostelefonokban, a táblagépekben és a notebookokban - a napjainkban használt hagyományos Flash adattárolóknál, miközben megtartja az előnyeiket.
 

A ReRAM olyan kevés energiát használ, hogy az ezzel a technológiával gyártott okostelefont akár egy hétig sem kell újratölteni. Ráadásul a bélyegméretű ReRAM csip egy terabájtnyi adatot tud tárolni, ami 250 HD minőségű mozifilm feltöltésére elegendő hely.
 

Az adatok bevitele is gyorsabb, a másodperc milliárdod részében mérhető, szemben az eddigi meghajtók ezredmásodperceivel, továbbá az élettartama is hosszabb, milliószor újraírható, szemben a Flash meghajtóval, amely körülbelül tízezer újraírás után tönkremegy.
 

Az új technológia vízválasztó lehet a több mint ezermilliárd dollár értékűre taksált elektronikai világpiacon, mivel egyszerűbb  vele az úgynevezett nem felejtő (angolul: non-volatile) memória gyártása, amelyet szinte mindenütt alkalmaznak, a táblagépektől kezdve az USB meghajtókon át a vállalati tárolórendszerekig.    

 

Elterjedése egyúttal az ezüst iránti világpiaci keresletet is stabilizálhatja - jegyzi meg a Conclude közleményében.

Kulcsszavak: adattárolás tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05