Közösségi médiamutatók hazánkban

Mobilon és munka közben is bejelentkezünk

Czipperer Dia, 2014. április 3. 16:02

A Kutatócentrum első negyedéves Web2.0 Report felméréséből kiderül, hogy a közösségi médiahasználók egyharmada mobilról és munka közben is közösségi életet él. Továbbra is a Facebook áll az élen.

Hozzánk még nem értek el a nyugaton hódító közösségi média tendenciák, többek között az sem, hogy az emberek egyre inkább kezdenek elfordulni a Facebooktól más közösségi oldalak felé. Hazánkban még jelenleg ez a legnépszerűbb oldal, a Web2.0 Report szerint még mindig ez képes leginkább aktivizálni az embereket.

 

Az adatok szerint itthon is megtorpant már a Facebook növekedése 2012-ben, ám ennek ellenére a legalább egy hasonló szolgáltatást használók 92%-a regisztrálva van az oldalra. A KutatóCentrum felmérése szerint 87% továbbra is aktívan használja, és ezzel továbbra is a vezető helyet birtokolja.

 

Tengerentúlon új trendek hódítanak

 

Míg nálunk az emberek megrekedtek Mark Zuckerberg oldalán, addig a tengerentúlon inkább a fényképmegosztó alkalmazások hódítanak, mint az Instagram és a Pinterest. A KutatóCentrum felmérésében résztvevők 6-7%-a regisztrált csupán ezeken az oldalakon. Bár aktivitás tekintetében a Facebook után ezeken a site-okon a legaktívabbak az emberek: a Pinterest esetén 56%, az Instagramnál pedig 52% rendszeresen használja a szolgáltatást. Ez utóbbit pedig főként a fiatalok kedvelik. Az adatok szerint ez a közönség a legfiatalabb a vizsgált oldalak között – 80%-uk még nem múlt el 30 éves.

 

Az iWiW még mindig a második

 

Jelenleg még mindig az iWiW a regisztrált felhasználók számát tekintve a második helyen, ám az aktivitás terén már nincs a dobogón. A felhasználók kevesebb mint harmada látogatja rendszeresen az oldalt, de passzivitás terén csak a negyedik a MyVIP, a MySpace és a Twitter után.

 

Harmadik helyen a sorban a Google+ áll: a megkérdezettek 55%-a regisztrált az oldalon. Ám aktivitás terén még nincs az élmezőnyben, minden harmadik felhasználó lép be rendszeresen.

 

A LinkedIn még nem igazán terjedt el széles körben Magyarországon, tábora lassan növekszik. Felhasználói pedig egyre aktívabbak, a válaszadók fele rendszeresen belép az oldalra, ellentétben a Twitterrel, ahol az elmúlt két évben csökkent az aktivitás 2%-kal.

 

Munka közben és mobilon is

 

A felmérésben résztvevők háromnegyede napi szinten használ valamilyen közösségi oldalt: 30% nyilatkozott úgy, hogy munka közben is belép, 35% pedig mobilról is aktív. Ez főként a fiatal korosztály jellegzetessége, a 18-29 évesek éreznek ellenállhatatlan késztetést, hogy más elfoglaltság közben is a közösségi oldalakat látogassák.

 

Közel egyharmaduk, elsősorban a 30 év alattiak és a nők pedig levelezésre is gyakrabban használják ezeket az oldalakat, mint saját e-mail fiókjukat.

 

A Web 2.0 Report 2014 felmérés eredményeit bemutató teljes elemzés elérhető a KutatóCentrum honlapján

 

Kép: thedrum.com, conv.co.nz

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A neves divatfotós örökítette meg a HONOR Magic4 Pro szépségét

A HONOR globális technológiai márka Nima Benatival, a tehetséges olasz, évek óta haute couture divatfotózással foglalkozó művésszel dolgozott együtt, hogy egy új oldaláról mutassák meg az egész világnak a HONOR Magic4 Pro készüléket. A HONOR a 2022-es Mobile World Congress-en mutatta be vadonatúj prémium termékcsaládját, élén a zászlóshajó HONOR Magic4 Pro-val.

2022. június 30. 17:00

Még mindig sokan kockáztatnak nem jogtiszta szoftverekkel

A legtöbben tisztában vannak a nem jogtiszta szoftverek használatának veszélyeivel, ennek ellenére a felhasználók 30%-a még mindig nem megbízható forrásból származó programokat részesít előnyben – derül ki a Microsoft Magyarország megrendelésére készült felmérésből.

2022. június 30. 15:23

A játékipar és a VR hajtja a szórakoztató- és médiaipar fejlődését

A globális szórakoztató- és médiaipar tavaly ugrásszerűen fejlődött, meghaladva az általános világgazdasági növekedést. A 2020-as, világjárvány okozta 2,3%-os csökkenést követően a szektor bevételei 2021-ben erőteljesen, 10,4%-kal emelkedtek, 2,12 ezer milliárd dollárról 2,34 ezer milliárd dollárra. 

2022. június 30. 13:56

A Sony bemutatja az új „INZONE” PC-s gaming periféria márkát

A Sony bejelentette az INZONE-t, egy új játékkiegészítő-márkát PC-s játékosok számára, amely élesíti az érzékeket és maximális játékbeli teljesítményt biztosít. Az INZONE monitorok elképesztő, nagy felbontású és dinamikatartományú képpel, a fejhallgatók pedig kiváló hangzással és 360 Spatial Sound for Gaming funkcióval rendelkeznek. 

2022. június 30. 11:27

Az állam lehet az egyik katalizátor a digitális ügyintézés terén

22 évvel ezelőtt, 2000. június 22-én írta alá Bill Clinton elnök az amerikai elektronikus aláírási törvényt, azóta ezt a napot “ESIGN Day” néven ismerik az Amerikai Egyesült Államokban. Ennek mintájára, 2021-ben Magyarországon is életre hívták az elektronikus aláírás napját. A kezdeményezés nem titkolt célja, hogy ösztönző szerepet játsszon a digitális folyamatok és az ehhez elengedhetetlen e-aláírás, e-hitelesítés hazai elterjedésében.

2022. június 30. 09:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24

Átadták az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

2022. június 13. 17:27