Közösségi médiamutatók hazánkban

Mobilon és munka közben is bejelentkezünk

Czipperer Dia, 2014. április 3. 16:02

A Kutatócentrum első negyedéves Web2.0 Report felméréséből kiderül, hogy a közösségi médiahasználók egyharmada mobilról és munka közben is közösségi életet él. Továbbra is a Facebook áll az élen.

Hozzánk még nem értek el a nyugaton hódító közösségi média tendenciák, többek között az sem, hogy az emberek egyre inkább kezdenek elfordulni a Facebooktól más közösségi oldalak felé. Hazánkban még jelenleg ez a legnépszerűbb oldal, a Web2.0 Report szerint még mindig ez képes leginkább aktivizálni az embereket.

 

Az adatok szerint itthon is megtorpant már a Facebook növekedése 2012-ben, ám ennek ellenére a legalább egy hasonló szolgáltatást használók 92%-a regisztrálva van az oldalra. A KutatóCentrum felmérése szerint 87% továbbra is aktívan használja, és ezzel továbbra is a vezető helyet birtokolja.

 

Tengerentúlon új trendek hódítanak

 

Míg nálunk az emberek megrekedtek Mark Zuckerberg oldalán, addig a tengerentúlon inkább a fényképmegosztó alkalmazások hódítanak, mint az Instagram és a Pinterest. A KutatóCentrum felmérésében résztvevők 6-7%-a regisztrált csupán ezeken az oldalakon. Bár aktivitás tekintetében a Facebook után ezeken a site-okon a legaktívabbak az emberek: a Pinterest esetén 56%, az Instagramnál pedig 52% rendszeresen használja a szolgáltatást. Ez utóbbit pedig főként a fiatalok kedvelik. Az adatok szerint ez a közönség a legfiatalabb a vizsgált oldalak között – 80%-uk még nem múlt el 30 éves.

 

Az iWiW még mindig a második

 

Jelenleg még mindig az iWiW a regisztrált felhasználók számát tekintve a második helyen, ám az aktivitás terén már nincs a dobogón. A felhasználók kevesebb mint harmada látogatja rendszeresen az oldalt, de passzivitás terén csak a negyedik a MyVIP, a MySpace és a Twitter után.

 

Harmadik helyen a sorban a Google+ áll: a megkérdezettek 55%-a regisztrált az oldalon. Ám aktivitás terén még nincs az élmezőnyben, minden harmadik felhasználó lép be rendszeresen.

 

A LinkedIn még nem igazán terjedt el széles körben Magyarországon, tábora lassan növekszik. Felhasználói pedig egyre aktívabbak, a válaszadók fele rendszeresen belép az oldalra, ellentétben a Twitterrel, ahol az elmúlt két évben csökkent az aktivitás 2%-kal.

 

Munka közben és mobilon is

 

A felmérésben résztvevők háromnegyede napi szinten használ valamilyen közösségi oldalt: 30% nyilatkozott úgy, hogy munka közben is belép, 35% pedig mobilról is aktív. Ez főként a fiatal korosztály jellegzetessége, a 18-29 évesek éreznek ellenállhatatlan késztetést, hogy más elfoglaltság közben is a közösségi oldalakat látogassák.

 

Közel egyharmaduk, elsősorban a 30 év alattiak és a nők pedig levelezésre is gyakrabban használják ezeket az oldalakat, mint saját e-mail fiókjukat.

 

A Web 2.0 Report 2014 felmérés eredményeit bemutató teljes elemzés elérhető a KutatóCentrum honlapján

 

Kép: thedrum.com, conv.co.nz

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A gyermekeket érő folyamatos pénzügyi nyomás veszélyeire hívja fel a figyelmet az NMHH

A videójátékok térhódítása ma már a társadalom széles köre számára érzékelhető jelenség. A játékok az elmúlt években a gyermekek és a felnőttek számára is népszerű kikapcsolódási formává váltak, éppen ezért a videójátékkal kapcsolatos pénzügyi műveletek kérdésére is érdemes néhány percet szánnunk. A játékosok, vagy „gamerek” ma már nem csupán a szoftverek vásárlásakor, de azokon belül is számos olyan bevételszerzési formával találkoznak, amely a nagyobb pénzügyi tudatosság kialakításának szükségességét jelzi számunkra.

2023. június 5. 19:06

A diákmunkában elindult a nyári szezon

A Prohuman Diákmunka tapasztalatai alapján az átlagos órabérek 1700 és 2000 forint között alakulnak idén, de a kiemelt területeken akár 4000 forintos órabért is kézhez kaphat egy diákmunkás. 

2023. június 5. 17:10

Mesterséges intelligencia ír hirdetéseket egy ingatlanirodának

Az ingatlanpiac olyan szektor, ahol az ügynököknek gyakran szembe kell nézniük a mindennapi teendők mellett nagy mennyiségű adminisztrációs feladatokkal is. Egy forradalmi innováció azonban egészen új távlatokat nyit a szakmában: egy magyarországi ingatlanos hálózatnál már a mesterséges intelligencia (MI) generálja a hirdetési szövegeket. 

2023. június 5. 15:41

Irodát nyit Budapesten az Amazon Web Services

Az Amazon Web Services 2023. június 5-én nyitja meg az első budapesti irodáját, ami része az AWS folyamatos közép-kelet-európai bővülésének a növekvő számú régiós ügyfelek, partnerek kiszolgálásához. Az új magyarországi központ révén a munkatársak még több támogatást adhatnak az AWS felhőszolgáltatásaira való átálláshoz a különböző méretű magyarországi szervezetek, köztük induló vállalkozások, startup-ok, vállalatok, valamint a közszféra szervezetei számára.

2023. június 5. 14:09

A Széchenyi István Egyetem újabb 32 fiatal kutatója nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját

A győri Széchenyi István Egyetem újabb 32 hallgatója és oktatója nyerte el a Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) ösztöndíját, akik idén is kétnapos konferencián mutatták be az általuk vizsgált témákat. A pilóta nélküli járművektől a kis- és középvállalkozások helyzetén át egészen az egészséges csokoládé előállításáig számos érdekes kutatás hangzott el a rendezvényen.

2023. június 5. 12:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39