Mezőgazdasági tudásközpont létrehozását célzó kutatás indult

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 20. 10:13

Mezőgazdasági tudásközpont létrehozását célzó kutatást indított a Hewlett-Packard Informatikai Kft., a Széchenyi István Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI), és az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft., a projekthez a konzorcium több mint 2 milliárd forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán - közölték a résztvevők.

A projekt teljes költségvetése közel 2,4 milliárd forint. A mezőgazdasági tudásközpont és döntéstámogató rendszer megvalósítása idén januárban indult, és várhatóan 2017 végéig valósul meg. A közlemény szerint a projekt célja egy széleskörű tudásbázis létrehozása a "Big Data" elemző rendszer mezőgazdasági területre történő implementálásával, amely szolgáltatásként, illetve tudástárként a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt segítségére lesz az agrárszféra egyes szereplőinek.
 

A különböző forrásokban fellelhető szöveges információk, illetve a szenzorrendszerekből kapható hatalmas adatmennyiségek hatékony felhasználása az üzleti döntésekben kulcskérdés a versenyképesség szempontjából. Egy olyan környezetben, mint a mezőgazdasági termelés, különösen nagy eredményeket lehet elérni egy hatékony információs rendszerrel, mivel a rendelkezésre álló tudás kihasználása nehézkes - közölték.
 

A kutatás során az ország területén elszórtan ezer szenzoregységet helyeznek ki, s az adatokból, illetve az adatbázisokból és több egyéb nemzetközi, a témához közvetve kapcsolódó nyílt tudásbázis segítségével kifejlesztenek egy komplex elemző, előrejelző és döntéstámogató megoldást.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05