Illegális információgyűjtés miatt emeltek vádat egy brit és egy amerikai ellen Sanghajban

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 14. 16:23

Kínai lakosok magánadatainak illegális gyűjtése és kereskedelme miatt emeltek vádat két külföldi állampolgár ellen Sanghajban, mely az első ilyen eset az országban - adta hírül a helyi ügyészség.

 Az 58 éves brit Peter William Humphreyt és 61 éves feleségét, az amerikai állampolgárságú Jü Jing-cenget még tavaly augusztusban vették őrizetbe a kínai hatóságok. A vád szerint a pár az elmúlt években hatalmas mennyiségű személyes információt gyűjtött össze kínai állampolgárokról, melyeket később adatbázisként, komoly profitot hajtva értékesített China Whys nevű cégén keresztül. Az adatok egyebek között a lakosok családi hátterét, ingatlanjainak és autóinak számát, lakóhely-regisztrációs részleteket, híváslistáikat és határátkeléseiket tartalmazták. A sanghaji ügyészség szerint emellett a ChinaWhys illegális módon szerzett fényképekkel kereskedett, és számos esetben megfigyelte a listán szereplőket.
 

A megszerzett statisztikákat felhasználva a vádlottak elemzéseket készítettek, s azokat piackutató vállalatoknak, külföldi és nemzetközi cégeknek értékesítették. Humphreyt a botrányba keveredett brit GlaxoSmithKlein (GSK) kínai részlegének vezetője, Mark Reilly is megkereste, s 100 ezer jüant (3,6 millió forintot) fizetett előlegként neki, hogy segítsen felderíteni annak az informátornak a személyét, aki leleplezte a GSK korrupciós gyakorlatát az országban.
 

Humphrey már őrizetbe vétele után beismerte az illegális adatgyűjtést, s tavaly ősszel a kínai központi televízióban kért bocsánatot a kormánytól tevékenységéért. Meg nem erősített sajtóértesülések szerint a pár perét augusztus elején tartják Sanghajban, s az ítélethozatal a nyilvánosság kizárásával történik majd. Az országban korábban még sosem volt külföldi állampolgárokat érintő, illegális adatgyűjtéssel kapcsolatos per.

Kulcsszavak: adatlopás security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztés segítségével ismertetik meg a vállalatokkal a támadóikat

Újonnan kifejlesztett rendszernaplózási folyamatok segítik az IT-biztonsági eseménykezelés megelőző és felderítő képességét. Az egyre kiterjedtebb és kifinomultabb támadások már mesterséges intelligencia alapú módszereket alkalmaznak. Ezek hatványozottan növelik az elemzésre váró adatmennyiséget. A védekezéshez egyre több és pontosabb információra van szükség. Erre a megoldás a CTI (Cyber Threat Intelligence), amit Magyarországon fejlesztett ki a Black Cell, RevealedThreats néven. A platformot bűnüldözési és rendvédelmi szerveknek is ajánlják.

2019. április 23. 16:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04

Van kedvenc webáruházad?

2019. április 9. 12:46

Elindult a jelentkezés a Nagy Digitális Kalandra

2019. április 2. 08:54

MagyarBrands díjas a Cellum

2019. március 21. 11:06
cloudappsportal.com