Nyílt hálózatkezelés, avagy szabadulás a jogvédelem markából

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 12. 13:23

A virtualizáció rengeteg változást hozott a szerverek piacán, azonban a hálózatkezelés területén ellentétes folyamat figyelhető meg: az adatközpontok mára a hálózatok dinoszauruszaivá váltak, a jogvédett technológia pedig egyre nagyobb teret nyer, ami leszűkíti a vállalatok választási lehetőségeit és gátolják a költségek további csökkentését.

A kialakult helyzetre azonban létezik megoldás: a szoftveresen definiált hálózatok (SDN) és a hálózatifunkció-virtualizálás (NFV) technológiái jó eséllyel átformálhatják a meglévő modellt, lazíthatnak a jogvédett megoldások szorításán és utat engedhetnek a virtualizáció megjelenésének a hálózatokon is.    

 


 
Ellentmondás az SDN és NVF technológiák alkalmazásában


Mivel nem mutatkozik egyértelmű igény arra, hogy az NFV és az SDN megoldások nyitottabbak legyenek, a szállítók zárt ökoszisztémák alapján alakítják ki hálózati stratégiáikat és SDN és NFV technológiákat kínáló megoldásaikat: ez egyelőre nem teszi lehetővé a jogvédett hálózatok egységének megbontását. Az NFV technológiánál jogvédett kódon alapuló zárt ökoszisztémák és partnerkapcsolatok jelennek meg a szállítók között. A szállítók a korábbi megoldásoktól függő ügyfelekkel fenntartott kapcsolatokat kihasználva olyan szolgáltatásokat kínálnak, amelyek rendelkeznek az SDN bizonyos előnyeivel, azonban a legkisebb mértékben sem biztosítják a nyílt hálózatok nyújtotta szabadságot és rugalmasságot.

Nyílt javaslatok


Az SDN és az NFV nyílt környezetben használhatóak a leghatékonyabban, ezért minden hálózati architektúrája fejlesztésére készülő szervezetnek érdemes megfontolni ennek előnyeit:
 

·    Választás lehetősége − Az igényektől függően a szervezet más, költséghatékonyabb megoldásokra válthat, és ezzel rugalmasságot biztosíthat az ügyfeleknek.

·    Költségcsökkentés − Ha minden szállító az ügyfelek megszerzéséért és megtartásáért verseng, az árak csökkennek, a fejlesztés pedig felgyorsul. Ha a szolgáltatás szintje csökken, vagy feltűnik egy megfizethetőbb megoldás, a jogvédett megoldásokkal ellentétben a szervezeteket nem köti az alkalmazottak lényegi átképzésének vagy a hardverek teljes cseréjének költsége.

·    Személyre szabott megoldások− A nyílt hálózatok a belső szakértelemmel rendelkező ügyfelek számára adaptálható, saját programfelülettel (API) kiegészíthető platformokat és folyamatokat biztosítanak, így a megoldások testre szabásával kielégíthetik a speciális vagy egyedi igényeket.

·    Készen áll a jövőre – A nyílt hálózatok ökoszisztémája az alkalmazkodásra irányul, így képes reagálni az adatközpont változásaira.

Mindent szakértelemmel


A nyílt hálózati megoldások nagyon sikeresnek bizonyultak az olyan speciális igényekkel és magas teljesítménykövetelményekkel rendelkező ágazatokban, mint a web 2.0, a pénzügyi megoldások és a felhőalapú tárolás, mivel e területek szervezetei jellemzően nagyobb belső hálózati szakértelemmel rendelkeznek, ezáltal bátrabban fektetnek be új technológiákba. A  nyílt hálózatokat támogató szállítóként a Dell célja az, hogy nyílt ökoszisztémát fejlesszen ki és a megoldások mellett szakértelmet  és támogatást is kínáljon az ügyfeleknek. Tapasztalt és megbízható partnerek tanácsadással egészítik ki a Dell hálózati szolgáltatásait, így a vállalatok a nyílt hálózatok rugalmasságát élvezhetik a jogvédett megoldásoknál megszokott útmutatás, támogatás és biztonság mellett.

A hálózatok jelentős átalakulás előtt állnak, és az SDN és NFV technológiák forradalmasítani fogják a hagyományos hálózati normákat, azonban önmagukban nem biztosítják, hogy a hálózatok nyitottabbak legyenek. Ha megengedjük, hogy a hagyományos szállítók vezessék ezt a változást, a jogvédett megoldások eredeti problémája fennmarad. A nyílt hálózatoknak önmagukban kell bebizonyítaniuk az ügyfeleknek, hogy van esélyük, és mi, mint ennek az elgondolásnak a képviselői tudjuk, hogy itt az ideje szembenézni a kihívással.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás