Magyarországra kerül a Lenovo szervergyártás

Új gyártósorral bővült a Lenovo sárvári gyáregysége

Czipperer Dia, 2016. november 14. 15:49

A Lenovo, a világ vezető PC-gyártója fontos mérföldkőhöz érkezett. Az EMEA régiót számos Lenovo termékkel ellátó sárvári gyáregységbe helyeződik át a szervergyártás is. Az üzem az x86-os szervergyÁrtósorral bővült.

November 11-én a Lenovo hivatalosan is bejelentette, hogy a sárvári gyáregység új gyártósorral bővült. A fontos mérföldkő, hogy Magyarországra hozzák az x86-os szerverek az adatközpontok számára gyártott tárolók és hálózati termékeinek gyártását. Immáron 5000 darab készült a sárvári gyárban, most pedig hivatalos keretek között jelentették be a sikeres indulás.

 

A FLEX által működtetett üzem különlegessége, hogy kizárólag Lenovo termékeket gyártanak, immáron hét éve. A gyár elsősorban exportra termel, hiszen az egész EMEA régiót innen szolgálják ki Lenovo eszközökkel. Mostantól pedig a szervergyártás is ebben az üzemben folyik majd, amely további 200 dolgozónak biztosít munkát.

 

Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2005 óta, amióta jelen van a vállalat életében, ez a harmadik olyan dolog, amire a legbüszkébb. Az első az volt, hogy 2013-ban Magyarországon is a legnagyobb PC-gyártó a Lenovo lett. Nagyjából a piac 25-30%-át fedi le a gyártó, vagyis minden 3-4, Magyarországon értékesített gép egy Lenovo számítógép. 2016 pedig első félévének végére a tableteszközök piacán is megszerezték a vezető szerepet hazánkban.

Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója

 

2009-ben kezdték a FLEX-szel közösen a termelést Sárváron, és ehhez kapcsolódik a második böszkeség, hiszen minden termék, ami a sárvári gyárból kikerül, a „made in Hungary” címkét viseli. A termékek pedig nagyon magas minőségi színvonalat mutatnak.

 

Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a gyár megkapja a minőségi kiválósági díjat, amely Lang János, a FLEX Magyarország alelnöke azon kemény munka díja, hogy éveken keresztül folyamatosan hibamentesen szállítják termékeiket.

 

A november 10-ei ünnepség pedig Lukács Anita szerint megkoronázta a FLEX-szel közös munkát, hiszen egy teljesen új termékcsoport gyártása kezdődhet meg a FLEX gyárban, az x86 alapú szerverek gyártása, vagyis immáron a Lenovo szervereken is a „made in Hungary” felirat lesz.

 

Két fő indok volt, amiért úgy döntöttek, hogy a szervergyártást Európába, nevezetesen Magyarországra helyezik át. A cél az volt, hogy a termelést és a felhasználókat közelebb hozzák egymáshoz, mindez pedig jelentős költségmegtakarítással is jár. Továbbá a FLEX és a Lenovo közös stratégiai együttműködése is fontos indok volt. Ez lehetővé teszi, hogy maximum öt nap alatt bárhová elszállítsák a terméket Magyarországról. A szállítási költségek jelentős csökkentésével pedig kedvezőbb árakat tudnak biztosítani az ügyfeleknek, partnereknek.

 

A szervergyártás bevezetése azonban nem egyik napról a másikra történik: ez egy hosszabb folyamat eredménye. Az első tesztüzemek májusban, júniusban kezdődtek, és a sikeres tesztek után a nyár második felében indult meg a tömegtermelés, akkor még az egyszerűbb szerverek területén, de mára már a komplexebb technológia és szerverek gyártása is hazánkba került. Jelenleg eddig kb. 5000 szervert gyártottak Sárváron, mindet nagyon magas minőségi színvonalon. Sok pozitív vásárlói visszajelzést kaptak eddig, ez megerősíti őket abban, hogy jó döntés volt a szervergyártást Magyarországra hozni.

 

Lukács Anita kifejtette továbbá azt is, hogy a teljes termékportfólió hazai gyártása a jövő év első felében várható. Akkor már a csúcsmodellek is itt fognak készülni.

 

Mindez azonban nem valósulhatna meg a FLEX Magyarország szakértelme nélkül, akik a gyártási infrastruktúrájukat és az információtechnológiai megoldásaikat oly módon alkalmazzák, hogy azok a legmagasabb szintű minőségi elvárásoknak is megfeleljenek. Lang János szerint fontos, hogy az a csapat, amely az adott terméken dolgozik, olyan öngerjesztő információs megoldásokkal rendelkezzen, mely értéket teremt a vevők számára, és ezen keresztül tudják növelni a versenyképességüket is.

 

Lang János, a FLEX Magyarország alelnöke

 

2009-ben az asztali számítógépekkel kezdték el a munkát Sárváron, mindössze pár száz fős létszámmal. Az évek során ez folyamatosan növekedett, és a termékportfólió egyre komplexebbé vált. Mostanra egy olyan izgalmas termékportfólió alakult ki, amely magában foglalja az asztali gépeket, a szervereket, a rack szekrényeket és az all-in-one számítógépeket is.

 

A Lenovóval párhuzamosan a FLEX is nagyon sokat változott. Az elmúlt egy évben több mint 1000 fővel nőtt a sárvári ipari park létszáma, vagyis immáron több mint 4000 emberrel dolgoznak együtt. Magyarországon pedig a top 10 állalat között szerepelnek.

 

Egy esernyő alatt van a logisztikai és a gyártási tevékenység is. A kezdetekkor még nagyon sok manuális művelet volt, ezeket mostanra felváltotta az automatizáció, az intelligens informatikus megoldások. A teljes megrendelési cikluson keresztül figyelik az állapotát az adott terméknek, küldenek különböző visszajelzéseket és állapotadatokat mind a vevők, mind pedig a saját szervezetük számára is.

 

A cél, hogy megpróbálják csökkenteni a régió emberi erőforrás kockázatát, ezért hozták létre Sárváron az automatizációs csoportot. Az emberi erőforrás-igényes tevékenységeket igyekeznek csökkenteni azzal, hogy automatikus megoldásokat adoptálnak. A magasabb hozzáadott értékű tevékenységek felé próbálnak orientálódni.

 

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter az átadó ünnepség kapcsán elmondta, hogy a sárvári ipari park bővítése fontos beruházás a magyar gazdaság számára, hiszen ezáltal a világ vezető vállalatai is megtalálják Magyarországon a számításaikat. Mindez pedig nagymértékben hozzájárul majd a gazdaság egészének növekedéséhez.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter

 

A Lenovo és a FLEX munkájával megnyitja a további fejlődés lehetőségét. Egy olyan szektorban hoznak létre hozzáadott értéket, amely lehetőséget nyit arra, hogy a magyar gazdaság további tágabb lehetőségek és perspektívák elé nézzen.

 

Kifejtette továbbá azt is, hogy az az ágazat jelentős fejlődést ért el az elmúlt időszakban. Az IKT szektor a leginnovatívabb iparág, amely átalakítja a többi digitális szektor működését is. A nemzetgazdaság teljes kiviteléből 8,3%-ot adott ez az ágazat. A most átadott fejlesztéssel pedig Magyarország megerősíti helyét az informatikai gyártás világpiacán, mindennek pedig a helyi beszállítók is nyertesei lehetnek. Ezt szerinte segíteni, támogatni kell a jövőben is. 

 

Az esemény apropóján a sajtó képviselői a Sárváron található FLEX üzemet is körbejárhatták. A sárvári gyárlátogatáról itt olvashatnak részletesen.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyorsuló vágykeltők – Minden út a fogyasztáshoz vezet!

Az idei Evolution konferencia számokkal és tényekkel, a gyakorlati oldalról megközelítve mutatja be, hogy a mindent felforgató üzleti változások nincsenek olyan messze, sőt számos alapelemük már most is létezik. 

2018. február 8. 10:28

Stratégiai program indul a blokklánc és fintech fejlesztések ösztönzésére

A Budapesten működő Blockchain Competence Center (BCC) egyik fő célja, hogy nemzetközi szereplőként hazánkat a blokklánc technológia régiós központjává tegye. Szakértők szerint a blokklánc (blockchain) technológia az internet elterjedéséhez hasonló forradalmi változásokat hozhat, mely alapjaiban rajzolhat át iparágakat. 

2018. január 26. 15:12

E-kereskedelmi Körkép 2017

Az eNET hagyományos év végi infografikája a 2017. évi e-kereskedelmi kutatásainak adatait mutatja be.

2017. december 28. 09:48

Fogyasztóvédelmi díjat kapott a UPC

A UPC Magyarország a Budapesti Békéltető Testület fogyasztóvédelmi pályázatán elnyerte a „Kiemelkedő fogyasztóvédelmi gyakorlat – 2017” díjat. A magyarországi vállalkozások számára meghirdetett, „Jó gyakorlatok a fogyasztóvédelemben” elnevezésű megmérettetésen a telekommunikációs vállalat fogyasztói élményt emelő törekvéseit ismerték el. A UPC nevezési anyagának gerincét a vállalat működését átható, hatékony ügyfélkezelési rendszer bemutatása alkotta.

2017. december 20. 09:27

AJI kártyák ajándékba

Számos helyen termékre, szolgáltatásra is beváltható, tetszőleges összeggel feltölthető ajándékkártyák érkeztek Magyarországra. A többféle választékban elérhető kártyák előnye, hogy a felhasználása sokkal szabadabb, és elektronikus formában is eljuttathatók a megajándékozottnak.

2017. november 20. 08:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elsőként Magyarországon - korlátlan nemzetközi hívások EU-s számokra a Vodafone-nál

2018. április 11. 15:03

Több mint 15 százalékkal nőtt a Huawei bevétele 2017-ben

2018. április 5. 11:10

A webáruházak körében az online marketing az abszolút győztes

2018. március 7. 10:51

Közel az idő, amikor már nem lesz kormány

2018. február 20. 13:25
cloudappsportal.com