Új Snatch zsarolóvírus terjed

forrás: Prím Online, 2019. december 12. 18:44

A Sophos legújabb riportja az előszőr 2018 decemberében észlelt Snatch zsarolóvírus új támadó módszereit részletezi. Ezek közé tartozik az is, hogy támadás közben csökkentett módban indítja újra a PC-ket, amivel megkerüli a zsarolóvírus tevékenységet észlelő védelmi eszközöket és titkosítja a fájlokat.

A Sophos szerint más digitális bűnözők is átvehetik ezt a megoldást zsarolóvírusok gyártásához.

 

A Sophos, kiberbiztonsági szakértő a napokban publikálta a „Snatch Zsarolóvírus Reboots PCs into Safe Mode to Bypass Protection” elemzését, magyarul “A Snatch zsarolóvírus csökkentett módban indítja újra a PC-ket, hogy megkerülje a védelmet”. 

 

A Snatch legújabban módszere az, hogy csökkentett módon újraindítja a fertőzött gépeket, így megkerüli a végpontvédelmet, és észrevétlenül titkosítja a fájlokat.

 

 

A Snatch mögött álló digitális bűnözők el is lopják az adatokat, mielőtt a zsarolóvírus támadás megkezdődik. Ez más zsarolóvírus csoportoknál is megfigyelhető volt, például a Bitpaymernél is. A Sophos arra számít, hogy a zsarolóvírus támadás előtti adatlopás trendje folytatódik. 

 

A Snatch jó példa az automatizált aktív támadásra, melyet szintén említ a SophosLabs 2020-as Threat Reportja. Miután a támadók a távoli hozzáférést biztosító szolgáltatások kijátszásával megszerzik a belépéshez szükséges adatokat, manuális hacking módszerekkel laterálisan mozognak és károkat okoznak. A Snatch jelentés elmagyarázza, hogy a támadók a nem biztonságos IT szolgáltatásokon, például a távoli hozzáférést nyújtó alkalmazásokon keresztül lépnek be a rendszerbe. Ilyen szolgáltatás például a Remote Desktop Protocol (távoli asztal, RDP) is, de nem csak azt használják. A jelentés arra is mutat példákat, hogy a Snatch támadói potenciális partnereket toboroznak a dark web fórumain, akik képesek távoli hozzáférést biztosító szolgáltatások feltörésére. 

 

Védelmi tanácsok a Sophostól

  • Legyen a kezdeményező fél a fenyegetések elleni harcban: alkalmazzon egy külső vagy belső biztonsági szakértőkből álló csapatot, amely a nap 24 órájában figyeli a lehetséges veszélyeket.
  • Az endpoint biztonság terén alkalmazzon gépi tanulásos/deep learning, aktív támadók elleni (active adversary mitigation) és viselkedéselemző módszereket.
  • Ahol lehet, azonosítsa és deaktiválja a nyilvános internet irányából elérhető távoli hozzáférést biztosító szolgáltatásokat.
  • Ha távoli hozzáférés szükséges, használjon VPN-t a bevált gyakorlat szerint kétlépcsős hitelesítéssel, jelszóauditokkal, precíz hozzáférési beállításokkal, illetve figyelje aktívan a távoli hozzáféréseket.
  • A nyilvános internet irányából elérhető távoli hozzáféréssel rendelkező szerverek javításai mindig legyenek a lehető legfrissebbek, megelőző védelmi megoldásokkal legyenek biztosítva (mint például endpoint védelmi szoftverrel) és aktívan figyeljék rajtuk a rendhagyó bejelentkezéseket vagy más, szokatlan tevékenységeket.
  • A távoli hozzáférést biztosító szolgáltatásba bejelentkezett felhasználók jogosultságait limitálni kell a nagyvállalati hálózat további részein.
  • Az adminisztrátoroknak javasolt a többlépcsős azonosítás és a normál felhasználói fiókjuktól különválasztott adminisztratív fiók használata.
  • Aktívan monitorozza a nyitott RDP portokat a publikus IP tartományokban!

 

A “Snatch” név úgy tűnik, hogy nem a véletlen műve. A zsarolóvírus korábbi verzióinak zsarolószövegében szereplő “imBoristheBlade@protonmail.com” email cím a 2000-es Guy Ritchie filmre, a Blöffre utal. (Melynek angol címe Snatch.) A film egyik karaktere egy Boris the Blade (Penge Borisz) névre hallgató, Raszputyin-szerű volt KGB-s ügynök, akit megvernek, lelőnek és le is szúrnak, ám ez nem gátolja abban, hogy folytassa a harcot. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legelterjedtebb fenyegetésnek számító kártékony szoftverek napi szinten nehezítik meg a netet használók életét. A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

2021. január 21. 15:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás