Az ABB bejelentette a Formula-E-t érintő éghajlatvédelmi kezdeményezéseit

forrás: Prím Online, 2021. november 11. 20:42

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 26. éves konferenciáján (COP26), amely az egyesült-királysági Glasgow-ban rendeznek, a vállalat bejelentette az ABB Formula-E-hez kapcsolódó éghajlati kezdeményezéseit (ABB Formula E Climate Initiatives), amelyek kihangsúlyozzák a globális technológiai vezető cég éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések iránti elkötelezettségét.     

ABB névadó partnere az ABB FIA Formula-E Világbajnokságnak, amely a teljesen elektromos hajtású, együléses versenyautók nemzetközi versenysorozata. Az ABB a Formula-E-vel közösen folyamatosan arra törekszik, hogy a Világbajnokságon keresztül ráirányítsa a figyelmet a fenntarthatósági témákra, és kiteljesítse a versenysorozat pozitív hatását az egyes futamoknak otthont adó nagyvárosokban és országokban.  

 

Ez vezetett el a „Climate Initiatives” elnevezésű éghajlati kezdeményezések kidolgozásához, amelyek a következő három pilléren nyugszanak: innovatív technológiák; társadalmi haladás, sokszínűség és befogadás; változás támogatása. A kezdeményezéseket szerdán, a COP26 kerekasztal-megbeszéléseken vitatták meg. A kerekasztal-megbeszéléseken az ABB kommunikációs és fenntarthatósági igazgatója, Theodor Swedjemark, a Formula-E vezérigazgatója, Jamie Reigle, valamint Lucas di Grassi, a ROKit Venturi Racing pilótája vettek részt.   

 

 

A fenti három pillérrel összhangban, világszerte az ABB Formula-E versenyekhez kapcsolódó programokat, eseményeket szerveznek a városközpontokban. Továbbá az ABB a FIA Girls on Track versenysorozattal már fennálló partnerségére építve innovatív, vonzó és pozitív módon erősíti a nők helyzetét, és előmozdítja a nemek közötti egyenlőséget is.  Az oktatáson, az energiatudatosság erősítésén és a képzésen keresztül, valamint az iskolákban és a közösségekben tartott események önkéntes megrendezésével támogatni kívánja az energetikai átállás folyamatát. A globális és a helyi részvételt és elköteleződést az autóversenyek helyszínén rendezett, célzott közönségtalálkozókkal is erősíteni kívánja.  

 

Di Grassi az ABB legújabb Formula-E nagyköveteként csatlakozott a kerekasztal-megbeszélések résztvevőihez. A fenntarthatósági és e-mobilitási témák iránti kiemelkedő elkötelezettségének és szerepvállalásának köszönhetően Di Grassi kiváló partnere az ABB-nek azokban a projektekben, amelyek célja a fenntartható fejlődés elősegítése és az éghajlati kihívások kezelése.  

 

Theodor Swedjemark így nyilatkozott: „A fenntarthatóság az alapja minden cselekedetünknek, ez inspirálja a jövőre vonatkozó terveinket.  A Formula-E csapatával együtt azzal a szilárd meggyőződéssel kapcsolódunk be a COP26 munkájába, hogy a termékeink és a szolgáltatásaink pozitív hatást gyakorolnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, aminek eléréséhez olyan együttműködésre is szükség van, amely jobb színtereket nyújt az érdekelt felek közötti párbeszéd számára.  A közös éghajlatvédelmi kezdeményezéseink kiváló példáját képviselik ennek az együttműködésnek, és a sorozat kiváló platformot teremt annak bemutatására, hogy miként folytathatjuk a technológia határainak kitolását, miként javíthatjuk az emberek közötti egyenlőséget, és miként támogathatjuk a kívánt változásokat.”   

 

A Formula-E vezérigazgatója, Jamie Reigle a következő szavakkal egészítette ki Theodor nyilatkozatát: „A COP26 klímacsúcson azt mutatjuk be, hogy az ABB FIA Formula-E Világbajnokság miként nyújt kiváló alapot az elektromos járművekkel kapcsolatos innováció felgyorsításához, illetve miként segíti az emberiség fenntartható fejlődését. A teamjeinkkel, a gyártóinkkal, a versenyeknek otthont adó városokkal és a nagyra becsült partnereinkkel, köztük az ABB-vel, erősen hiszünk a sport erejében, hisszük, hogy a sport változást inspirál, és segít jobb jövőt teremteni ezen a bolygón. Nagy örömünkre szolgál, hogy az „ABB Formula-E klímakezdeményezések” révén tovább bővíthetjük az ABB-vel már meglévő partneri együttműködésünket, és a két fél elmélyülő együttműködése magasabb szintre emeli az innovációval, a társadalmi haladással, valamint a világ nagyvárosaiban várható változásokkal kapcsolatos párbeszédet.”       

 

A COP26 klímacsúcson az ABB – a TIME magazinnal együttműködésben – a „Time és az ABB fenntarthatósági sorozata” címmel éghajlatvédelmi kérdésekkel foglalkozó ismeretterjesztő eseményeknek lesz a házigazdája.   

 

A műsorsorozatot a CNBC híradós műsorvezetője, Mark Barton vezeti. A beszélgetéseken az ABB végrehajtó bizottságának tagjai, így Tarak Mehta (Energetika üzletág), Morten Wierod (Hajtások üzletág), Theodor Swedjemark (kommunikációs és fenntarthatósági igazgató) és Juha Koskela, a Tengerhajózás és Kikötők divízió vezetője, valamint vevők, politikai döntéshozók, illetve nemzetközi szervezetek, köztük a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) és a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) vezető képviselői vesznek majd részt. A kiemelt témák között szerepelnek majd a COP26 napirendjén lévő főbb kérdésekkel kapcsolatos kihívások és megoldások, így szó lesz többek között a digitalizálásról, a villamosításról, az okoshálózatok kiépítéséről, az okosvárosokról és a fenntartható közlekedési megoldásokról is. 

 

 

Az ABB közzéteszi az ABB Decoded podcastjének legújabb, a COP26 klímacsúccsal foglalkozó epizódját is.  Az új epizód, amelyben Mike Peirce, a klímacsoport vállalati partnerségi igazgatója a vendég, azt mutatja be, hogy a klímacsúcs miként segíti az éghajlati kihívások kezelését, illetve bemutatja, hogy a klímacsúcs mellett mi történik a konferenciát előkésztő rendezvényeken.  Az epizód rávilágít arra is, hogy miért égetően sürgősek a COP26 klímacsúcs napirendjén szereplő témák, és miért van nagy jelentőségük az előttünk álló éveknek. 

 

Az ABB globális piaci jelenlétére támaszkodva megkezdi az „ABB Road to COP” és a „#ABB4ClimateAction” elnevezésű kampányok végrehajtását. Az ABB a kampányok keretében helyi rendezvényeket tart a vállalat kulcsfontosságú piacának számító országokban, így például az USA-ban, az Egyesült-Királyságban, Svédországban, Svájcban, az EU-ban és Indiában.  

 

Az „ABB Road To COP” kampány keretében az ABB bemutatja, hogy egy csúcstechnológiájú, villamos hajtású Porsche Taycan autóval milyen könnyű megtenni egy hosszú utazást Anglia déli partjaitól a COP26 klímacsúcsnak helyet adó Glasgow-ig. A megközelítően 750 km-es utat a jármű egy nap alatt teszi majd meg. A jármű az út során több, az ABB-vel partneri kapcsolatban álló töltőállomáson is megáll majd. Az útról rövid film is készül, amelyben az e-mobilitás számos előnyét kívánják bemutatni.   

 

Az ABB a 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiájával (“2030 Sustainability Strategy”) összhangban azt tervezi, hogy a megújuló energiaforrásokra történő átállás folytatásával, illetve az energiahatékonyság további javításával a vállalatcsoport karbonsemlegessé válik. Az EV 100 elnevezésű kezdeményezés keretében az ABB vállalta, hogy 2030-ra elektromos hajtásúra cseréli le a több mint 10 000 járműből álló járműparkját, és megoldásaival elősegíti, hogy ügyfelei legalább 100 megatonnával, azaz 30 millió belsőégésű motorral hajtott autó éves emissziójával csökkentsék a CO2-kibocsátásukat.   

 

Az ABB elkötelezte magát amellett, hogy a vevőkkel, a kormányokkal, az üzleti partnerekkel, a multilaterális intézményekkel és a nem kormányzati szervezettekkel folytatott együttműködés révén segíti elérni a párizsi megállapodásban rögzített klímacélokat.  Az ABB saját kibocsátáscsökkentési céljait az SBTi kezdeményezés (Science Based Targets initiative) keretében is megerősítették, így alátámasztva, hogy azok összhangban állnak a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezményben rögzített törekvéssel, hogy a hőmérsékletemelkedés mértékét 1,5 °C alatt tartsák.     

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az esetek nagyon nagy százalékában egy dologra biztosan szükség van: ez az úgynevezett sztreccsfólia. A raklapcsomagolás gazdaságosabb és kedveltebb fóliatípusát lehetővé tette egy magyar cég úgy, hogy az nemcsak gazdaságosabb lett a piacon kapható termékeknél, de környezetbarát is, hiszen a vékonyabb fólia használatával kevesebb hulladék keletkezik. Az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. innovációja az áruszállítást nagyságrendekkel könnyítheti meg a közeljövőben.

2023. június 8. 15:40

Kényszerből előny: emiatt állhatnak át zöld működésre az irodaházak

A tavaly ősszel bekövetkezett gázáremelkedés hatására feje tetejére állt az irodaházak piaca, a magas fenntartási költségek miatt ugyanis a legtöbb üzemeltető zöld útra lépett. Kaloczkai Sándor, a Gree légkondicionálók műszaki vezetője arról beszélt, ma már nem az a kérdés, hogy az energiahatékonysági beruházások megtérülnek-e, hanem az, hogy azok nélkül a működés fenntartható marad-e. Zöld irányban is példaértékű a világ első számú klímamárkája magyarországi vezérképviseletének szarvasi irodaháza, a Hi-Tech épület ugyanis látványban és műszaki tartalomban is a világ elithez tartozik.

2023. június 8. 12:49

Füstöljenek a gumik: a norelem szabványos alkatrészekkel segíti a tanulókat a drift triciklik építésében

A norelem folyamatosan támogatja a fiatal mérnöki tehetségeket, aminek újabb állomásaként számos szabványos alkatrésszel támogatta a Müncheni Műszaki Iskola diákprojektjét. A hallgatók dolgozták ki a motoros drift trike koncepcióját, és a projektet a tervezéstől a befejezésig vitték végig.

2023. június 8. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39