Már közel 150 milliárd forint a legsikeresebb cloud alapon működő hazai cégek értéke

forrás: Prím Online, 2022. május 6. 11:25

Az amerikai The Cloud 100 lista mintájára idén először hazánkban is összegyűjtötték a legsikeresebb felhőtechnológiát használó szolgáltatókat. A hazai összeállításban szereplő cégek összbevétele a lezárt üzleti évük alapján 148,6 milliárd forint volt, ami – bár nem összevethető az évek óta listázott amerikai vállalatokéval –, figyelembe véve a fejlődés ütemét, rövidtávon akár meg is sokszorozódhat. 

Összesen ötven, az e-kereskedelem, a pénzügy, mezőgazdaság, egészségügy és IT területen sikeres cég került fel a Forbes által összeállított Cloud 50 listára. A cégek közös jellemzője, hogy szolgáltatásaikat felhő alapon nyújtják, ezzel hatékonnyá téve saját működésüket és rugalmassá az ügyfélkiszolgálást. 

 

 

A T-Systems támogatásával összeállított hazai Cloud 50 listán szereplő vállalatok összértéke 2021-es árbevételük alapján megközelíti a 150 milliárd forintot. „Az összeállításnak köszönhetően jobban megismerhetjük a cloud ökoszisztéma szereplőit, és örülünk, hogy az amerikai példához hasonlóan a magyar listára is több vertikális területről érkező, start-up jelleggel működő szereplő is felfért.” – emelte ki Bódi Gábor, a T-Systems Magyarország stratégiai igazgatója. A Cloud 50-en szereplő vállalatokat a lista weboldalán kategóriák szerinti bontásában is összegezték, legtöbben az e-kereskedelmi szektorban tevékenykednek, de számos cég került fel a pénzügyi, mezőgazdasági, egészségügyi vagy nem meglepő módon az IT ágazatból.  Olyan elismert és sokak számára ismerős márkák is feltűnnek, mint például az Ingatlan.com, a ShareNow, a Greengo, vagy éppen a Prezi. 

 

A Forbes Cloud 50 összeállításába való bekerüléshez a cégeknek egy előre megszabott szempontrendszernek kellett megfelelniük, ennek legfontosabb eleme, hogy alaptevékenységük legalább 80%-a felhő alapokon működik. További kritérium volt, hogy magyar magánszemély által alapított, legalább 20%-ban magyar kézben lévő, privát – tehát nem tőzsdei – társaságok kerülhettek be, akik akár saját fejlesztésük által bővítik a felhő ökoszisztémát. Az összeállítás elkészítésében számos iparági szakember és tanácsadó cég vett részt, többek között a T-Systems Magyarország cloud szakértői. A digitális csúcsteljesítményeket felvonultató Cloud 50 támogatójaként a T-Systems is úgy véli, hogy a további fejlődéshez hasonló innovatív szemléletre, megbízható technológiai partnerre és okosan épített virtuális infrastruktúrára van szükség.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07