Mindenki vegye ki a részét az IT-biztonságból!

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 24. 19:27

Az IT-biztonsági szakemberek hosszú ideje úgy tekintenek a felhasználókra, mint az egyik legnagyobb veszélyre. A biztonság területén tapasztalatlan kollégák ugyanis könnyen bedőlhetnek a rosszindulatú kibertámadók egyre rafináltabb átveréseinek. A Micro Focus szakértői azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a megfelelő tudással felvértezve a munkavállalók a fejlett elemző eszközökkel együtt hatékonyan erősíthetik az infrastruktúra védelmét.

A kiberbűnözők mindig is előszeretettel alapoztak a vállalati felhasználók hiszékenységére. Számos olyan támadási módszert használnak, amelyekkel úgy jutnak be a rendszerbe, hogy egy alkalmazottat csellel, megtévesztéssel rávesznek valamilyen tevékenységre, például egy csatolmány megnyitására, egy linkre való kattintásra vagy éppen valamilyen folyamat vagy tranzakció engedélyezésére. 

 

Gyenge láncszemből a rendszer őrei

A pandémia következtében rohamosan terjedő távmunka még inkább a támadók malmára hajtja a vizet, hiszen az alkalmazottak otthoni rendszerei általában nem olyan védettek, mint a vállalati infrastruktúrák. Ráadásul több olyan helyzet adódhat egy home office-ban, amely a cég központjában nem fordulhat elő, például az eszközök magáncélú használata vagy azok átengedése a családtagoknak. Az otthon dolgozóknak pedig a céges erőforrásokat és adatokat is távolról kell elérniük közvetlen IT-támogatás nélkül, ami újabb biztonsági rést jelenthet. 

 

 

Ilyen körülmények között különösen nagy figyelmet kell fordítani a felhasználók biztonsági oktatására. A jó hír a Micro Focus szakértői szerint az, hogy a megfelelő információk birtokában az alkalmazottak hatékonyan támogathatják az IT-szakemberek munkáját, és egyúttal megnehezíthetik az esetleges támadók dolgát. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy teljes egészében a felhasználók feladata lesz az infrastruktúra védelme. Ez továbbra is a biztonsági csapatok kezében marad. A munkatársak oktatása és „felfegyverzése" viszont támogatja a biztonsági szakértők munkáját, akik a munkavállalókon keresztül sok új „érzékelőt” kapnak, amelyek segítenek időben azonosítani és elhárítani az esetleges támadásokat. 

 

Észlelés és hárítás minden fronton

A biztonsági csapatok szinte minden szervezetnél leterheltek, és sok helyen emberhiánnyal is küzdenek. A Micro Focus ezért fejlett megoldásokkal segíti őket a rendszerbe történő behatolások további kivédésében. A vállalat SIEM megoldása, az ArcSight rengeteg terhet levesz a vállukról azáltal, hogy szinte valós időben elemzi a naplókezelő programok által gyűjtött adatokat, majd gépi tanulást és mesterséges intelligenciát is alkalmazva azonosítja a szokatlan és gyanúra okot adó tevékenységeket, amelyeket érdemes a szakembereknek is megvizsgálniuk. Az eszköz ráadásul rendkívül kevés fals pozitív találatot ad, így a szakértőknek csak azokkal az eseményekkel kell foglalkozniuk, amelyek valóban fontosak.

 

A Micro Focus egy új eszközzel is támogatja a szakembereket azzal, hogy egy központi felületen keresztül összesíti az információkat az aktuálisan legkomolyabbnak számító fenyegetésekről. Az ingyenesen használható Galaxy platform rangsorolja a világban zajló támadási módszereket és veszélyeket fontosság szerint. A közölt információk között szerepel a potenciális kár mértéke és hatása és a fenyegetés szintje is. A megoldás ezen felül hasznos tippeket és tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan lehet védekezni az adott fenyegetés ellen, illetve elhárítani a támadást és orvosolni a károkat, ha már megtörtént a baj.

 

Az eszköz biztonsági vezetők (CISO – chief information security officer) számára készült, de jól érthetővé teszi az információkat minden érintett számára. Külön listázza a lényeges tudnivalókat a vállalat vezetősége, a biztonsági központ szakemberei és az IT-üzemeltetők részére, így a felhasználók tájékoztatásához is hasznos alapot biztosít.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50