Így szabadulhatunk ki a multitasking csapdájából

forrás: Prím Online, 2023. március 10. 09:55

Egyre többen kerülünk olyan helyzetbe, hogy egymástól teljesen független és eltérő jellegű feladatokat kell határidőre ellátnunk. Hétköznapi munkavégzésünk során egyre többféle tevékenységet végzünk párhuzamosan, miközben fő állásunk mellett vállalkozást csinálunk a hobbinkból, építjük a közösségimédia-csatornáinkat, második munkát és önálló projekteket vállalunk be, netán még online képzéseken is részt veszünk – mindennek a központját pedig otthonunkban rendezzük be. Az LG szakértői most összeszedték, milyen módszerekkel és eszközökkel lehetünk úrrá a kialakult káoszon.

Amikor sokféle tevékenységet szeretnénk párhuzamosan, mégis eredményesen végezni, azon kaphatjuk magunkat, hogy folyamatosan a gép előtt ülünk, és egyre több programot, illetve eszközt használunk. Néhány hasznos módszerrel, alkalmazással és eszközzel azonban gyorsan rendet teremthetünk a káoszban.

 

 

A multitasking csapdája

 

Számos kutatás bebizonyította, hogy az emberi agy képtelen egyszerre több dologra koncentrálni – éppen ezért nem is a multitasking az, amire törekednünk érdemes, ha sokféle feladatot kell ellátnunk. Ehhez pedig a mesteri időmenedzsment a kulcs: írjuk le reggelente a napi teendőinket, rendeljük melléjük, hogy várhatóan mennyi időt vesznek igénybe és jelöljünk ki számukra fix időpontokat a nap folyamán. Ebbe beleértendők az olyan mindennapi tevékenységek is, mint a főzés, a közlekedés, a tisztálkodás vagy a szórakozás, pihenés. Nem érdemes az egész hetünket előre részleteiben megtervezni – fókuszáljunk rövidebb, átláthatóbb időszakokra a hatékonyság érdekében. A két munkánk to-do listáit kezeljük külön, és külön fókuszáljunk rájuk, különben csak nagyobb stresszt helyezünk magunkra. Multitasking helyett tehát felváltva fordítsuk figyelmünket a különféle feladatokra, és a fókuszidőszakokban zárjuk ki teljesen az olyan zavaró tényezőket, mint a közösségi média vagy az üzenetváltások. Jelöljünk ki ezekre is külön idősávot!

 

 

Alkalmazások, amiket érdemes használnunk

 

Ha sokféle tevékenységet szeretnénk végezni, feladataink helyes rendszerezése nélkül nem fogunk boldogulni. Erre alkalmas lehet egy füzet is, de bárhonnan, bármikor kényelmesen elérhetjük a teendőinket, ha egy mobilon és számítógépen is használható feladatkezelő alkalmazás mellett döntünk. Ilyen a Handle, ami egy alkalmazásban összegzi a teendőinket, e-mailjeinket és egyéb napi emlékeztetőinket, így azokat egy helyen rendszerezhetjük.

 

Hasonlóan hasznos lehet egy olyan alkalmazás is, ami segít kizárni azokat a platformokat, amik tipikusan elvonják a figyelmünket a lényegről: ilyen a Self Control, amiben megjelölhetjük, melyik alkalmazásokat szeretnénk adott időszakra blokkolni. Fontos tudni, hogy az alkalmazás még a gépünk újraindításakor sem oldja fel a megadott idő előtt a blokkolást, azaz kénytelenek vagyunk megvárni, amíg a beállított idő letelik, ha például facebookozni, instagramozni szeretnénk. A Self Controlhoz hasonló alkalmazás mobilon a Forest is, ami még meg is jutalmaz minket, ha fókuszáltak maradunk – ha kellő ideig nem nyúlunk a megjelölt alkalmazásokhoz, egy magból fa, majd egy egész erdő nő ki. Ha nem tudunk ellenállni a közösségi média csábításának, azt a növényeinken is látni fogjuk.

 

 

Eszközök, amikkel elkerülhető a káosz

 

Azok, akik több munkakörben, többféle tevékenységet végeznek, könnyen belefuthatnak abba, hogy elektronikai eszközök és kábelek sokasága lepi el az otthonukat. Azért, hogy gördülékenyen menjen a munka, érdemes azonban az eszközeinket is letisztázni. Ha otthonról, az irodából, néha pedig még a vonaton, kávézóban is dolgozunk, igyekezzünk tevékenységünket egy minden igényt kielégítő telefonon és egy könnyen hordozható, de sokat bíró laptopon összefogni. Ha többféle tevékenységünket otthonról végezzük, alakítsunk ki egy minden munkafolyamathoz alkalmas munkaállomást, amihez könnyen csatlakoztathatjuk laptopunkat.

 

Nem csak a tervezési, grafikai, videóvágási munkálatokhoz szükséges minőség, de gerincünk egészsége miatt is érdemes monitort használnunk, amiből érdemes szintén olyat választanunk, ami rugalmasan használható bármilyen munkafolyamathoz – például az LG Ergo dupla kijelzős monitorát, ami hatékonyságunkat azzal segíti, hogy egy ergonomikus állványon kettő normál, 27 hüvelykes kijelzőt olyan pozícióban helyezünk el, ahogyan az éppen kényelmes. Egymás mellé, de akár egymás alá is kényelmesen beigazíthatjuk a kijelzőket, ráadásul a talpon ezeket bármilyen irányba dönthetjük vagy forgathatjuk. Így állva, ülve, munkához, játékhoz, videóvágáshoz, de akár az esti sorozatnézéshez is kényelmesen használhatjuk egyetlen, minden igényt kielégítő kijelzőpárosunkat.

 

Terheléssel a még több terhelésért

 

Amikor egyre sűrűbb a programunk, még fontosabb, hogy aktívak maradjunk. A rendszeres edzés például garantálja, hogy gyorsabban gondolkodjunk nap közben, és jobban bírjuk az extra terhelést. Egy sűrű időbeosztás mellett viszont az órákig elhúzódó kardio helyett válasszunk rövidebb, de pörgősebb mozgásformákat, például HIIT edzést, amit otthon, sűrű napunk előtt fél órában megoldhatunk. Minél több a feladatunk, annál nagyobb jelentőséggel bír az egészséges, jól tervezett étkezés is. Ha előre kitaláljuk és elkészítjük (esetleg lefagyasztjuk) a hétre az ételeinket, egyrészt megspóroljuk az erre szánt időt és energiát hét közben, másrészt támogatjuk gondolkodásunkat és teherbírásunkat is. Tervezzünk be kifejezetten a pihenésre és szeretteinkre szánt időszakokat is, különben könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy folyamatosan dolgozunk és kihagyjuk a fontos pillanatokat.

Kulcsszavak: LG LG Electronics monitor

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gaming monitorokat mutat be a Thermaltake

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a TGM-I27FQ és a TGM-V32CQ Curve gaming monitort, a kiváló minőségű QHD-s (2560x1440) képernyőt profi gamereknek. A TGM-I27FQ egy 165 Hz-es frissítési gyakoriságú és gyors IPS-technológiát használ, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy élvezhessék a még tökéletesebb élményt és a kiváló képminőséget gyorsan mozgó játékok közben. A TGM-V32CQ 170 Hz-es frissítési gyakorisággal és 1000R-es görbülettel érkezik, lehetővé téve, hogy teljesen elmerüljünk a játékban a képernyő azonnali reakciója és a tökéletes betekintési szögek révén.

2024. február 27. 16:01

Az AOC bemutatja az elegáns otthoni és irodai monitorok új korszakát

A kijelzőspecialista AOC izgatottan jelenti be legújabb B3 sorozatának bevezetését, amely a modern otthoni és irodai környezetekhez tervezett belépőszintű B2C monitorok újragondolt változata. Az új B3 termékcsalád két 23,8 hüvelykes (60 cm) (AOC 24B3CF2 és 24B3CA2) és két 27 hüvelykes (68 cm) (AOC 27B3CF2 és 27B3CA2) modellel indul, amelyek IPS panellel és Full HD felbontással rendelkeznek. A 100 Hz képfrissítési sebességgel, USB-C csatlakoztathatósággal és 65 W tápellátással ez a négy monitor frissített dizájnnal és továbbfejlesztett teljesítménnyel egyesíti magában a modern otthonok és vállalkozások változó igényeit.

2024. február 21. 13:02

Elkezdődött a várva várt League of Legends bajnokság

Február 12-én kezdetét vette Winter Cup powered by Samsung Odyssey: a League of Legends játékosoknak szóló nemzetközi verseny.  Az esemény célja, hogy elősegítse a közösségépítést a világ egyik legnépszerűbb játékában, miközben magas színvonalú, professzionális versenyzésre biztosít lehetőséget a gamereknek. A megmérettetés teljes nyereményalapja 6000 euró.

2024. február 17. 16:55

25. évfordulója alkalmából a Thermaltake bemutatta Hydrangea Blue kollekcióját

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája büszkén ünnepli 25. évfordulóját, és egy különleges, új színű kollekciót dob piacra Hydrangea Blue színben. Az elmúlt 25 évben a Thermaltake a „Tökéletes felhasználói élmény nyújtása” szellemiségét követte a PC-rajongóknak szánt csúcskategóriás és sokszínű termékek folyamatos bevezetésével. 

2024. február 15. 14:31

Az AGON by AOC egy új, QHD felbontású taggal bővíti a G4 sorozatot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – kibővíti AOC GAMING termékcsaládját egy QHD modellel a díjnyertes G2 sorozat utódjának számító G4 sorozatban. A 27 hüvelykes (68.6 cm) AOC GAMING Q27G4X Fast IPS panellel, a QHD (2560x1440) felbontásnak köszönhetően a versenyzői szintű játékélmény érdekében kiváló képélességgel, lenyűgöző 180 Hz frissítési rátával, akár 1 ms GtG válaszidővel és Adaptive-Sync támogatással rendelkezik. 

2024. február 10. 12:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30