A személyiszámítógép-eladások növekvő hányada táblagép

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 14. 09:33

Nőtt a személyiszámítógép-piaci forgalom tavaly, de egyre nagyobb részt hasítanak ki belőle táblaszámítógépek - derül ki a Gartner piackutató vállalat jelentéséből.

Tavaly 13,8 százalékkal nőtt a számítógép-eladások száma a világon, de a negyedik negyedévi 3,1 százalékos növekedés elmaradt a várakozásoktól. A tavalyi 350,9 milliós világpiaci forgalom legnagyobb, 17,9 százalékos szeletét a Hewlett-Packard hasította ki magának, de eladásainak 6,5 százalékos növekedése elmaradt a piac átlagos növekedése mögött.

 Az eladási rangsor második helyezettje az Acer 12,9 százalékkal, a harmadik a Dell 12,0 százalékkal, majd a Lenovo következik 9,7 százalékkal, és a Toshiba 5,4 százalékkal.

 Az EMEA térségben a piacvezető a HP 20,3 százalékkal, szorosan a nyomában van az Acer 20,1 százalékkal, majd sorrendben a Dell, az Asus és a Lenovo következik.

 A világpiaci növekedés negyedik negyedévi lassulása a táblaszámítógépek megjelenésének volt tulajdonítható. A Gartner ugyanis piaci statisztikáiban a táblaszámítógépet nem tekinti a személyiszámítógép-piac részének.

 A táblaszámítógép kategória megjelenése gyökeres változást hozott a számítógép-piacon, és jelentősen kiélezte a verseny – írja a Gartner piackutató vállalat éves piaci áttekintése.

 "Első alkalommal fordult elő, hogy valóban használható alternatívája jelent meg a személyi számítógépnek" - mutatott rá Ranjit Atwal, a Gartner elemzője, utalva a személyi számítógépek 1981-es megjelenésére. "A felhasználók számára a személyi számítógép még mindig elengedhetetlen fontossággal bír, de egyre inkább érdeklődnek az alternatívák iránt is."

 Az olyan háztartások, amelyek már rendelkeznek egy vagy két számítógéppel, sokkal inkább hajlanak egy táblaszámítógép beszerzésére, mint egy új személyi számítógép vásárlására. A vásárlási döntést azonban rendszerint többször is elhalasztják, egyrészt az iPad második generációjára várva, másrészt a más gyártók által bemutatott táblaszámítógépek széles választéka által okozott bizonytalanság miatt.

 Néhány országban, például Nagy-Britanniában ehhez még hozzájárul a háztartások kiadási hajlandóságának csökkenése. "Németországban azonban nem ennyire rossz a helyzet" - mondta Ranjit Atwal a dpa hírügynökségnek.

 Az árak alakulásában a Gartner nem számít lényeges változásokra. Az alkatrészek és a részegységek árában várható némi csökkenés az év folyamán, az euró árfolyamának erősödése azonban ezt majd ellentételezi.

 A vállalatoknál is tapasztalható némi tartózkodás az új készülékek beszerzésekor. A vállalati beszerzési döntésekben is megjelent már annak mérlegelése, hogy a konkrét felhasználási területre megfelel-e egy táblaszámítógép, vagy mindenképpen személyi számítógépre van szükség.
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tudd meg mi a különbség a NAS, a DAS és a SAN között!

Manapság több száz különböző típusú tárolómegoldás létezik, azonban a technológia fejlődésével napról napra, szignifikánsan nő a nagyobb tárhely iránti igény. Az USB-merevlemezek és a nyilvános felhőszolgáltatások mellett a dedikált személyes tárhely létrehozása és a megfelelő biztonsági mentési megoldás bonyolultabb választásnak tűnhet. Szintén nehézséget okozhatnak a DAS, a NAS és a SAN elnevezések is, amelyek nagyon hasonlóak, viszont eltérő funkcionalitással rendelkeznek.

2024. február 24. 11:57

Az utazások elengedhetetlen kelléke – BOOX Palma!

A BOOX tavaly szeptemberben mutatta be legújabb mobil e-papír készülékét, amely a csúcsteljesítményt az E-Ink kijelzővel és a telefon méretű dizájnnal ötvözi, így tökéletes választást jelent útközben is.

2024. február 22. 12:56

Az AOC bemutatja az elegáns otthoni és irodai monitorok új korszakát

A kijelzőspecialista AOC izgatottan jelenti be legújabb B3 sorozatának bevezetését, amely a modern otthoni és irodai környezetekhez tervezett belépőszintű B2C monitorok újragondolt változata. Az új B3 termékcsalád két 23,8 hüvelykes (60 cm) (AOC 24B3CF2 és 24B3CA2) és két 27 hüvelykes (68 cm) (AOC 27B3CF2 és 27B3CA2) modellel indul, amelyek IPS panellel és Full HD felbontással rendelkeznek. A 100 Hz képfrissítési sebességgel, USB-C csatlakoztathatósággal és 65 W tápellátással ez a négy monitor frissített dizájnnal és továbbfejlesztett teljesítménnyel egyesíti magában a modern otthonok és vállalkozások változó igényeit.

2024. február 21. 13:02

A kiberbűnözők célpontjainak közel 43 százalékát kkv-k teszik ki

A Statista adatai szerint a vállalkozások több mint 72 százalékát érte zsarolóvírus-támadás 2023-ban, ami messze a legmagasabb szám az elmúlt 5 évben. Azonban az Eurostat statisztikái alapján míg a hazai nagyvállalatok kiemelt figyelmet fordítanak az IT-biztonságra, addig a kkv-szektorról már nem mondható el ugyanez, mivel az erre költött összegek alapján az utolsó harmadban szerepel az európai országok rangsorában.* 

2024. február 20. 12:59

Informatikai alapú megoldások fejlesztése az ELTE-n

Második évét zárta a Biztonságkritikus nemzeti szolgáltatások és ipari infrastruktúrák védelme kiberbiztonsági, technológiai és szabályozási eszközökkel című Tématerületi Kiválósági projekt az ELTE-n.

2024. február 18. 15:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07