Biztonsági tippek Windows 8-at használó új eszközeinkhez

forrás: Prím Online, 2012. december 14. 10:50

Nemrég kerültek piacra, és az első eladási adatok alapján várhatóan az idei karácsonyi vásárlási szezon slágertermékei lesznek a Windows 8 operációs rendszert alkalmazó különféle eszközök. Azonban ezeknél az új eszközöknél is fontos, hogy odafigyeljünk a banki és személyes adataink biztonságára. A Norton hat egyszerű, de annál fontosabb jótanácsot ad, melyek betartásával biztonságosabbá tehetjük eszközeinket. 

1. Az első perctől kezdve ügyeljen a biztonságra! Már az első bekapcsolás után érdemes jelszót beállítani az új eszközünkön. Figyelni kell arra, hogy biztonságos Wi-Fi hálózathoz csatlakozzunk vele, és regisztráljuk a készüléket. Léteznek olyan szolgáltatások, melyek az új számítógépeket biztonságosan és egyszerűen indítják el. Ilyen a NortonLive PC Quick Start is.

2. Óvatosan válasszon alkalmazást! Minden egyes letöltött applikáció valamilyen szinten hozzáfér személyes adatainkhoz, de némelyek ezekkel az információkkal – és az eszközeinkhez való hozzáféréssel – visszaélnek. Még mielőtt az “Elfogadás” gombra kattintana, olvassa el a felhasználói szerződést, és ellenőrizze, hogy ne adjon az alkalmazás gyártójának olyan jogosultságot, amely nem kívánatos. Ilyen például a hozzáférés barátok, ismerősök listájához valamely közösségi oldalon.

További módja a védekezésnek, ha kizárólag a hivatalos Windows Store-ból töltünk le applikációkat. Előfordul ugyanis, hogy hamis weboldalak látszólag népszerű alkalmazások ingyenes verzióit kínálják. Ezekben az esetekben, ha letöltjük a file-t, rosszindulatú programok és hamis képernyőképek jelennek meg az eszközünkön az applikáció helyett.

3. Legyen biztonságos a jelszava! Összetett és különböző jelszavakat használjon az alkalmazásokhoz, a közösségi oldalakhoz, a levelezőrendszerekhez, a bankszámlákhoz, és ne adja ki azokat senkinek. Csak így védhetők meg a szenzitív személyes adatok és magánjellegű információk. Javasolt több e-mail címmel is összekötni a felhasználói fiókokat. Ez lehetőséget ad az adatok visszanyerésére abban az esetben, ha elveszítenénk az eszközünket, illetve ha ellopnák vagy hacker-támadás áldozatává válnánk.

4. Óvakodjon az ismeretlen linkektől! A veszélyes phishing (adathalász) támadások száma növekszik, melyeknek főként a közösségimédia-csatornák felhasználói vannak kitéve. Az adathalász technikák, mint például a "klikk eltérítés" ráveszik a gyanútlan felhasználóat, hogy rosszindulatú tartalmakra kattintsanak. A kattintás révén idegen személyek, hackerek megszerzik személyes, bizalmas adatainkat, vagy lehetővé teszik a hackerek számára, hogy irányítást szerezzenek az adott eszköz felett. Ezek általában úgy terjednek, hogy megfertőznek egy felhasználói fiókot, majd veszélyes oldalakra mutató linkeket posztolnak olyan megjegyzésekkel, mint például “A legviccesebb videó!”. Óvakodjon az olyan gyanús bejegyzésektől, melyek nem jellemzőek a barátaira, ismerőseire és semmiképpen se kattintson ilyen linkekre!

5. Óvakodjon a védelem nélküli, vagy ismeretlen honlapoktól! A kiberbűnözők gyakran építenek hamis honlapokat, melyek látszólag vonzó vásárlási ajánlatokat kínálnak. Ám valójában ezek csapdák, melyek arra szolgálnak, hogy a felhasználók megadják a hitelkártyájuk vagy egyéb fizetési módhoz kapcsolódó adataikat. Ha online vásárolunk, használjunk ismert webshopokat, és nagyon fontos, hogy mindenféle tranzakciót csak biztonságos oldalakon bonyolítsunk le – ezt általában a böngésző címsorában látható lakat jelzi.

6. Használjon biztonsági terméket! A Windows Defender, mely a Microsoft ingyenes biztonsági megoldása – alapszintű biztonsági védelmet nyújt csakúgy, mint a korábbi verziók, a Windows XP és a Windows 7 esetében. Első lépésnek ugyan jó, de a Defendernek azért vannak hiányosságai. Ilyen például, hogy csak Internet Explorerrel működik. Ez azt jelenti, hogy ha más böngészőt, például Chrome-ot vagy Firefox-ot használunk, védtelenek maradunk. Még a Microsoft is azt javasolja felhasználóinak, hogy telepítsenek biztonsági szoftvert a Windows 8-ra a támadások és más veszélyek kivédésére.
 

Kulcsszavak: Norton security Windows 8

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05