Biztonságtudatosság újratöltve

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 25. 13:20

Az IT biztonság témája megkerülhetetlenül fontos, hiszen a kibertámadások ma már egész nemzeteket, cégeket, de a mindennapi felhasználót is naponta érintő veszélyforrások. Az infokommunikációs eszközök ma már behálózzák munkahelyeinket, háztartásainkat, gyakorlatilag egész életünket.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ennek tudatában június végén IT biztonság közérthetően címmel ingyenesen hozzáférhetővé tett könyvet jelentetett meg. A könyv a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel együttműködve készült, a QUADRON Kibervédelmi Szolgáltató Kft. támogatásával. A neves szakemberek – Erdősi Péter Máté és Solymos Ákos – által írt, a mindennapi életben előforduló veszélyeket és az ellenük való védekezést átfogóan ismertető munkát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a hivatalosan letölthető tananyagai közé sorolta.

 

Az IT biztonság közérthetően című elektronikus kötetet közel tízezren töltötték le a nyár folyamán az NJSZT weboldaláról.

 

 

“Ez nagy siker, de nem pihenhetünk a babérjainkon. Elég csak a sajtóhíreket figyelni, hogy lássuk, az IT biztonság témaköre minden nap újabb kihívásokat rejteget” – mondja Alföldi István, a Társaság ügyvezető igazgatója – “Az NJSZT hisz a digitális írástudók felelősségében, ezért a könyv aktualizálásán folyamatosan dolgozunk. Az első kiadásra érkezett rengeteg pozitív visszajelzés és segítő szándékú észrevétel arra sarkallt bennünket, hogy újra felkeltsük a biztonságtudatosság iránti érdeklődést, javítva és kiegészítve könyvünk induló változatát. A továbbra is ingyenesen letölthető könyv mellé mostantól önkontrollt segítő fejtörőt is ajánlunk. A Facebook-oldalunkon hetente megosztunk egy IT biztonság kvízt, melynek kitöltői között havonta ajándékokat is kisorsolunk. Kedvünk van kedvet csinálni az informatikához – és minden fórumon felhívni a figyelmet a kockázatokra és mellékhatásokra. Melyek odafigyeléssel és önképzéssel jelentősen csökkenthetők.”

 

Az NJSZT a munkavégzéshez és a napi életben egyaránt szükséges digitális írástudás terjesztésének vezető szervezete Magyarországon. “Az Európai Számítógép-használói Jogosítványban (ECDL) is külön modult kínálunk az IT biztonságról, melyhez az ingyenes könyvünk tankönyvként használható. Tapasztalataink szerint az ECDL bizonyítványra pályázók közül kiemelten sokan választják az IT biztonság modult, például azok a nem informatika szakos tanárok, akik az akkreditált IKT pedagógusoknak modulunk mellé keresnek még a napi gyakorlatban elkerülhetetlen területet” – hangsúlyozta Alföldi István.

 

A megújult IT biztonság könyv innen érhető el: http://njszt.hu/de/it-biztonsag-kozerthetoen

 

Az első kvíz már kipróbálható az NJSZT Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/njszt/app/489107954569299/

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A koronavírus elhozta az e-aláírás forradalmát

Globális robbanás zajlik az e-aláírások piacán. Kanadától Indonéziáig a világ legtöbb kormányzata igyekszik olyan jogi és szabályozási környezetet teremteni, amellyel ösztönzik és segítik az elektronikus aláírás használatát. Ez alól Magyarország sem kivétel, a vírushelyzet miatt - egyelőre ideiglenesen - változott a szabályozás, már személyes megjelenés nélkül, távolról, videoazonosítással is bárki kiválthat webes e-aláírást.

2020. május 28. 16:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás