Az ABB technológiája 40%-kal csökkenti az InterContinental Madrid energiafelhasználását

forrás: Prím Online, 2019. február 18. 17:24

Egy hotel, mely a maga nemében mérföldkőnek számít, az ABB hajtásainak és nagy hatékonyságú motorjainak segítségével teljesíti környezetvédelmi céljait. A felhasznált energia mennyisége egyetlen év alatt 445.000 kWh-val csökkent, ami kétmillió kanna víz felforralásához volna elegendő.

Az IHG (InterContinental Hotels Group) a világ közel 100 országában 15 márkanév alá besorolt több mint 5.500 szállodájával fontos szerepet játszik a fenntarthatóság ügyének előmozdításában. Az IHG Csoport az IHG Green Engage rendszer segítségével 2013 és 2017 között 15%-kal csökkentette az egy foglalt szobára vetített szénlábnyomát. Az energiafelhasználás csökkentésének súlyponti területét a HVAC, tehát az épületgépészeti rendszerek képezik, ugyanis a szállodák teljes energiafogyasztásának 60-80%-a itt realizálódik.

 

Az InterContinental Madrid az IHG Engage rendszer egyik jelentős sikertörténete. A Paseo de la Castellana úton található, 65-éves múltra visszatekintő ötcsillagos szálloda mérföldkőnek számít a spanyol szállodaiparban. Évente nagyjából 100.000 vendéget fogad, köztük államelnököket, királyi családok tagjait, hírességeket és az üzleti élet vezető személyiségeit.

 

 

Az IHG Green Engage program segítségével minden szállodánknak meghatározott környezetvédelmi célokat kell teljesítenie, de ez soha nem mehet a szállóvendégek komfortérzetének és kényelmének rovására – magyarázza Esteban Rodriguez, az InterContinental Madrid főmérnöke. Az ABB hivatalos madridi értékesítési, támogató, szolgáltatási és mérnöki hozzáadottérték-szolgáltatója, az Exel Industrial által készített részletes energetikai felmérés rávilágított, hogy a szálloda működése rengeteg energiát emészt fel, és ez mindenekelőtt a HVAC rendszereket ellátó, valamint a vendégszobák, a konyhák és a többi szállodai létesítmény melegvíz-ellátását biztosító nyolc szivattyúcsoportnak köszönhető.

 

A szálloda, a felmérés megállapításaira támaszkodva, 13 db ABB ACH550 típusú frekvenciaváltóval (VSD) és 16 db IE3 energiahatékonysági besorolású villanymotorral szerelte fel az említett szivattyúrendszereket, továbbá épületgépészeti szabályozó rendszerekbe integrálta azokat. A fejlesztés nagyobb stabilitást és energiahatékonyságot biztosít a rendszer egésze számára, minthogy a motorok sebessége most már a mindenkori energiaigénynek megfelelően pontosan szabályozható.

 

 

Az ABB intelligens mozgásvezérlő megoldásai kb. 40%-os energiamegtakarítást tesznek lehetővé, így az InterContinental Madrid szálloda nemcsak teljesítette a rendszerszintű IHG Green Engage-célokat, de túl is szárnyalta azokat. A szálloda egy év elteltével összesen már 445.000 kilowattórányi (kWh) energiamegtakarításnál tart, ami azt jelenti, hogy eddig 37.000 dollárral (kb. 10 millió Ft-tal) kevesebbet költött energiára, tehát a beruházás nem egészen két év alatt tervezhető módon megtérül.

 

Az IHG Green Engage programnak köszönhetően a szálloda szénlábnyoma éves szinten 253 tonnányi széndioxiddal (CO2) csökkent. Ha ugyanilyen nagyságrendű energiamegtakarítást lehetne elérni a világ mintegy 187.000 szállodájának (az STR Global adatai szerint) mindössze egynegyedében, akkor a globális CO2-kibocsátás évente közel 12 millió tonnával lenne csökkenthető, ami három széntüzelésű erőmű bezárásával egyenértékű.

 

Az International Tourism Partnership (ITP) nemrég közzétett tanulmánya szerint a szállodaipar jelenleg a globális kibocsátás 1 százalékáért felel, és ez a szám – ha az idegenforgalom felfutása tovább folytatódik – csak nőni fog, hiszen az előrejelzések szerint a szállodai szobák száma a jelenlegi 17,5 millióról 2050-ig 25 millió fölé fog emelkedni.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitalizációs támogatást kapnak az építőipari szakemberek

Ki ne kapott volna már szóban, sms-ben vagy éppen ácsceruzával sebtében papírzacskóra firkantott árajánlatot építőipari szakembertől. Bár egyre több mester használ számítógépet az árajánlat adáshoz, többségüknek ez teher. Ezt ismerte fel a Magyar Építőipari Szakemberek Közössége és egy online árajánlatadó rendszert fejlesztett szakemberek számára.

2019. május 23. 11:17

A Fujitsu kutatása szerint a vállalatok nem tudnak tovább várni a kvantumszámítástechnikára

A vállalatvezetők türelmetlenül várják a kvantumszámítástechnika megérkezését, és már nagyon szeretnék élvezni az általa ígért mélyreható folyamatoptimalizálás előnyeit – állapította meg az a most közzétett kutatás*, amelyet a teknowlogy Group Company részeként működő PAC független elemzőcég készített a Fujitsu megbízásából. 

2019. május 23. 10:02

SUSE OpenStack Cloud 9: Rocky a ringben

Már elérhető a SUSECON konferencián április elején bemutatott SUSE OpenStack Cloud 9, amely az OpenStack Rocky kiadására épül. A SUSE nagyvállalati felhasználásra szánt felhőplatformjának legfrissebb verziója egyesíti magában a HPE és a SUSE felhőtechnológiáinak előnyeit, valamint leegyszerűsíti a telepítés utáni felhőműveleteket és a bare metal szerverek konfigurálását az egyes szolgáltatásoknak vagy felhasználási területnek megfelelően.

2019. május 22. 18:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20

A Cellum által fejlesztett Erste MobilePay applikáció NFC funkcióval gazdagodik

2019. május 6. 15:02

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05
online sportfogadás