A média hatása a gyermekekre és fiatalokra

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 24. 17:44

Szeptember 27-28-án rendezi meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a XI. Médiakonferenciát a Magyar Tudományos Akadémián.  Az eseményre 31 előadó várható. A Gyermekmentő 1997-ben indította el „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” című médiakonferencia- és kutatássorozatát a gyermekek médiahasználati szokásairól és annak változásairól. 

A technológiai fejlődés következtében a médiaeszközök és használatuk a gyerekek és a fiatalok körében soha nem látott módon és mértékben változott az utóbbi évtizedben. A korábbi konferenciák vizsgálatai, fókuszpontjai  és problématérképei kivételes figyelemmel rögzítették ezt, a gyerekek, a családok és az egész társadalom életét is jelentősen megváltoztató  átalakulást.   

 

A konferencia kiemelt célja, hogy olyan előadókat hívjon meg, akik friss tapasztatokkal rendelkeznek ezeken a területeken. Előadásaikkal nem csak tudást adnak át és tapasztalatokat ismertetnek, hanem ráirányítják a figyelmet az új kihívásokra: a közösségi médiára, annak hatásaira, az online fenyegetettségre és a szülők és az iskola felelősségére. Fontosnak tartják, hogy újabb eszmecserékre és közös gondolkodásra teremtsenek lehetőséget. 

 

Az idei eseményen a plenáris ülés mellett kerekasztal-beszélgetéseket és workshopokat is tartanak. 

 

A rendezvény témái: CyberCrime-egyezmény 2001,  kiberbiztonság, online függőség, influenszerek és celebek  a közösségimédia-felületeken, online oktatás vs. tantermi oktatás, cenzúra és szólásszabadság a világhálón. 

 

A kerekasztal-beszélgetéseken a social media, az adatvédelem és az adatbiztonság kérdéseiről beszélgetnek, míg a workshopokon az internetet támogató programokat mutatják be internetszolgáltatók és szakértők bevonásával. 

 

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Google az idei konferencián mutatja be a Magyarországon ez év nyarán elindított “Legyél az Internet Ásza!” elnevezésű közös programját, melynek célja, hogy 7-12 éves gyerekeknek megtanítsa a digitális állampolgárság alapjait, és azt, hogy biztonságosan tudjanak mozogni a világhálón. 

 

A korábbi évekhez hasonlóan a konferenciát online lehet követni a  www.gyermekmento.hu honlapon, illetve a Gyermekmentő Szolgálat és a Safer Internet Program FB-oldalain. (https://www.facebook.com/nemzetkozi.gyermekmento/  ,   https://www.facebook.com/SaferinternetMagyarorszag/ 

 

A szervezők a korábbi évekhez hasonlóan az összes előadás videoanyagát és prezentációját 2021. október közepén feltöltik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat YouTube-csatornájára https://www.youtube.com/channel/UCUYP_3U-rVb_zm2apXu7EMA/videos

 

Szervezetük 2019-től működteti a hotline-t is, ahol a felhasználók bejelenthetik a káros és illegális tartalmakat a www.biztonsagosinternet.hu bejelentőfelületen. 

 

A konferencia az Európai Kiberbiztonsági Hónap kampány programsorozatába illeszkedik.

 

A konferencia főtámogatója az EU Safer Internet Programja.

 

A konferencia időpontja és helyszíne: 

2021. szeptember 27-28., hétfő –kedd, 9 – 16 óráig

Magyar Tudományos Akadémia

(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

 

A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: https://rendezveny.t-systems.hu/hu/xi-mediakonferencia/regisztracio

 

A rendezvény látogatása védettségi igazolványhoz vagy 48 óránál nem régebbi PCR-teszthez kötött, melyet a regisztrációnál be kell mutatni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Neumann Társaság konferenciája a társadalom és a technológia jövőjéről

A járványhelyzetre tekintettel a Neumann Társaság november 10-én online rendezi meg szokásos éves konferenciáját, amely idén a Deep IT alcímet viseli, és  elsősorban az életünk jövőjét befolyásoló technológiákra, trendekre fókuszál. A regisztráció után ingyenesen követhető eseményen egyaránt szó esik majd arról, milyen technológiai veszélyek (például a deepfake videók) fenyegetik társadalmunkat, illetve milyenek segítik azt: például a 3D-nyomtatás elterjedése hogyan alakítja át az egészségügyet, a digitális ikrek használata az ipart, és miként fog áttolódni a gépekkel való kommunikációnk az írottról egyre inkább a beszédalapú kommunikációra.

2021. október 19. 11:14

Az ABB innovatív technológiája fenntarthatóbbá teszi a divatipart

Az ABB automatizálási, energetikai és minőségellenőrzési rendszereket, valamint villanymotorokat és hajtásokat szállít a Renewcell svédországi Sundsvall városában létesülő új, ipari textil-újrahasznosító gyártósorához. A Renewcell egy gyorsan növekvő, fenntartható technológiára alapozott (“sustaintech”), svéd vállalat, amely textilanyagok újrahasznosításra szakosodott.

2021. október 19. 09:58

Okostelefonnal készített filmeket mutat be a Samsung

A Samsung új kezdeményezésében a világ legismertebb filmeseivel működik együtt, hogy kreativitásra és az ötleteik megvalósítására ösztönözze a Galaxy felhasználókat.

2021. október 18. 18:50

NMHH-kutatás: a felhasználók közel kétharmada használja online hívásra is a netet

A magyar internetezők 64 százaléka használ valamilyen netes hang- vagy videóhívás-szolgáltatást, de a cégek is előszeretettel alkalmazzák a technikát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásai alapján. A 2020 második felében készült felmérések szerint nem feltétlenül telefonál kevesebbet mobilról az, aki online indít hívást.

2021. október 18. 17:02

Szemléletváltás szükséges a digitális társadalom kialakításához

A világ legfejlettebb digitális társadalmának megalkotói osztották meg tapasztalataikat Budapesten, az október 14-én megrendezésre került think.BDPST innovációs konferencián. Hazánk egyik legnívósabb jövőkonferenciáját immáron hatodik alkalommal tartották meg, melynek középpontjában a pandémia utáni digitális világ, a fenntarthatóság kérdése, a fake news romboló hatása, valamint az e-kormányzás jelene és jövője kapott szerepet. Az idei esemény vendégországa az e-kormányzásban és digitalizációban világszinten élen járó Észtország volt. 

2021. október 18. 15:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20