Biztonságos böngészés a nyaralás alatt is

forrás: Prím Online, 2022. július 18. 11:13

Akár külföldre, akár belföldre utazunk, az internethasználatról nehéz lemondanunk. Biztonságot ad, hiszen a tájékozódás mellett továbbra is kapcsolatot tudunk teremteni a külvilággal online. Amikor idegen országba utazunk általában kötünk utasbiztosítást, de megfeledkezünk arról, hogy a rólunk elérhető adatok és információk védelméről is gondoskodjunk. 

Az ingyenes wifi-hálózatok szinte mindenhol elérhetőek az utazók számára, a kávézóktól a strandokon át a reptéri várókig. Bárki felcsatlakozhat – akár több ezer ember – ugyanarra a hálózatra, így könnyen rossz kezekbe kerülhetnek a titkosítatlan adatok. A bankszámlaszámok, az email levelezések, a felhasználónevek, a jelszavak és a böngésző cookie-k mind-mind láthatóvá válnak a kiberbűnözők és kormányzati szervek számára.

 

A visszaélések elkerülése végett ezért érdemes a virtuális magánhálózatok, más néven VPN-ek használata. Ezen szolgáltatások védelmet biztosítanak azáltal, hogy a nyilvános internetkapcsolatból egy privát hálózatot hoznak létre. Röviden, elrejtik az IP címet és az online tevékenységeket, adatforgalmat is. Szinte lenyomozhatatlanná teszi őket, és megakadályozza, hogy az adathalászok és hackerek eltulajdonítsák a személyes és szenzitív adatokat. Használata rendkívül gyors: az internetre való csatlakozás után ki kell választani egyet a szolgáltatás által felsorolt szerverek közül (vagy "végpontot", minél több, annál biztonságosabb), majd néhány másodperc múlva minden adat titkosítva áthalad a virtuális hálózaton. Egy jó VPN titkosítja a készülék és a kiválasztott szerver között küldött adatokat. Hátránya, hogy lassítja a kapcsolat sebességét.

 

pexels.com

 

Földesi László, a felhőszolgáltatásokban élen járó Systemfarmer tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója szerint itthon a VPN-ek használata kevésbé tudatos, inkább az adatvédelem és a biztonság miatt aggódó felhasználók körében elterjedt. Bonyolítja a helyzetet az is, hogy sok ingyenes VPN alkalmazás tölthető le, melyek éppen az ellenkezőjét hajtják végre, de a megbízhatóak közül sem nyújt megfelelő védelmet az összes. Bár a szolgáltatás hosszú távon az otthoni internethasználat esetén is javasolt, az előfizetéshez kötött csomagokat nem feltétlen fogja az utazóközönség igénybe venni. Az online felhasználóknak tehát nehéz kiigazodniuk abban, hogy melyik VPN lehet jó számukra – tette hozzá.

 

A nemzetközi utazásokhoz használt virtuális magánhálózatok fő előnye a magánélet védelme, de egyes VPN-szolgáltatások naplózzák a böngészési tevékenységet. Ezt az információt aztán kiadhatják egy harmadik félnek, hogy extra profitot termeljenek, vagy a bűnüldöző szervek számára. Továbbá érdemes elolvasni az adott országban érvényes hatósági szabályozásokat a magánhálózatok jogszerűségét illetően. Kevés országban ugyan, de szigorú korlátozás vagy tilalom van érvényben jelenleg is, főképp a közel- és távol-keleti régiókban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08