3G fejlesztési projekt Finnországban

Kollár Csaba, 2002. április 19. 07:11
A finnországi VTT Technical Research Centre, a Teamware Group, a Nokia és a Radiolinja elindítottak egy új, mobilinternettel foglalkozó kutatási programot. A kétéves program célja, hogy olyan rendszert fejlesszenek ki, amelyik hasznosítja az audio-, a video- és a helymeghatározásra épülő adatokat, illetve normál fix elérésű www-lapokat tesz hozzáférhetővé 3G mobileszközökön keresztül. A projektet a Tekes, a finnországi nemzeti technológiai hivatal támogatja.
A jelenlegi projekt folytatása annak a munkának, ami még 1999-ben kezdődött el. E munkának az eredménye egy olyan WAP-proxy lett, amelyik automatikusan fordítja át a htm lapok tartalmát wml formátumba, így WAP-kompatibilis eszközökön keresztül is elérhető az internet. Most, az együttműködés keretében a cégek a hangsúlyt a harmadik generációs mobiltelefonok és az internetes dokumentumok formátumainak kutatására helyezik.

A jelenlegi WAP-proxyt továbbfejlesztik annak érdekében, hogy támogassa az új xhtml formátumot, képessé teszik a sokcsatornás megjelenítésre, illetve a következő WAP generáció (WAP 2.0) támogatására is.

A továbbfejlesztett proxy felismeri az éppen használt terminált, és ennek megfelelően alakítja ki a felhasználói felületet. Így például a képek és a grafikák automatikusan annak megfelelően alakítódnak át, hogy milyen eszközön kívánjuk megtekinteni.

A projekt arra a kérdésre is választ keres, hogy hogyan lehet az eddiginél is mobilabbá – értsd: helyfüggetlenné – tenni a mobilszolgáltatásokat úgy, hogy közben a szolgáltatások személyre szabhatósága megmarad, illetve a helyfelismerés segítéségével minimalizálják a redundanciát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07