Laptopprogram pedagógusoknak

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 12. 10:30
Az Oktatási Minisztérium (OM) még idén olyan program elindítását tervezi, amelynek révén 2006-ig a pedagógusok harmada, de legalább negyede hordozható számítógépeket kaphatna - jelentette be Magyar Bálint csütörtökön Siklóson.
"A tanárok korszerű laptopokkal való felszerelését a hazai oktatásban várható adminisztrációs változások, valamint a tanítási munka megkönnyítése, az oktatás hatékonyságának növelése teszi szükségessé" - hangsúlyozta az oktatási miniszter a Közoktatás 2004 című konferencián tartott előadásában.

Elmondta, hogy a pedagógusok ezen korszerű számítógépeken tárolhatnák az iskolával, diákjaikkal kapcsolatos fontos adatokat, óráikhoz, előadásaikhoz nélkülözhetetlen anyagokat, amelyeket így szükség esetén haza is vihetnének.

A program részletei még kidolgozásra várnak. Egyelőre nem tudni, összesen mennyibe kerülne, és egyebek mellett azt sem, hogy az eszközöket maguk az érintettek, vagy az iskolák kapnák, ahonnan ki lehetne kölcsönözni azokat.

Magyar Bálint közölte: a szaktárca bízik abban, hogy a program megvalósításában nemcsak a Sulinet Expressz, hanem a nemzeti fejlesztési tervvel összhangban, az európai uniós források elnyerése is segítséget nyújthat.

A szakminiszter a pedagógusok laptopokkal való ellátását Nyugat-Európában már működő, sikeres kezdeményezésnek nevezte, és példaként hozta fel Angliát, ahol 5 év alatt 440 ezer tanárt láttak el modern, hordozható számítógépekkel.

Az oktatási tárca vezetője szólt a minisztérium másik, úgynevezett digitális palatábla programjáról is. Elképzelések szerint az iskolákat olyan, egyenként 50-60 ezer forint értékű, személyhez kötött eszközökkel látnák el, amelyeknek köszönhetően a diákok számára könnyen elérhetővé válnának tananyagaik, anélkül, hogy könyvek tucatját kellene magukkal vinniük az iskolába.

Magyar Bálint előadásában fontosnak nevezte a digitális tananyagfejlesztés felgyorsítását, valamint a pedagógusok informatikai továbbképzését is.

A Sulinet Expressz program változásaival kapcsolatban elmondta: a terv szerint a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó összes magánszemély jogosult lenne a Sulinet programban részt venni, de minden vásárlásnál 50 százalékos önrészt kellene vállalni.

Az OM korábban arról tájékoztatott, hogy az önrész 30 százalék lesz.
Kulcsszavak: OM oktatás Sulinet

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38