IHM: Tisztaszoftver Program a közszférában

forrás Prim Online, 2004. március 29. 13:25
Elengedhetetlen követelmény, hogy az uniós országokhoz hasonlóan hazánkban is jogtiszta, korszerű szoftvereket használjanak a közszférában. A most induló program célja, hogy elősegítse a közszférában a szoftverekhez való jogtiszta hozzáférést és azok használatát. Az IHM Tisztaszoftver Programjának keretében 75 ezer közalkalmazott kap ECDL oktatócsomagot, 10 ezer pedagógus informatikai továbbképzése indul el, az eMagyarország pontok 2 ezer gépére telepítenek Magyar Office-t és a közoktatási intézmények számára jogtiszta szoftvereket biztosítanak.

 

 

 

 

Az Oktatási Minisztérium felmérése szerint a közoktatási intézmények számítógépes munkaállomásainak több mint 90 százalékán Microsoft operációs rendszereket és irodai alkalmazásokat használnak, a kiszolgáló (szerver) gépek esetében pedig a Microsoft szoftverek részesedése 50 százalék felett van. A szoftverek jelentős része nem jogtiszta, többségük elavult verziójú. A szükséges Microsoft szoftverek beszerzésének, frissítésének költségei azonban meghaladják az intézmények pénzügyi lehetőségeit.

 

A Tisztaszoftver Program keretében az IHM megállapodást kötött a Microsofttal. A megállapodás valamennyi, a közoktatási intézményekben használt munkaállomásra biztosítja a mindenkori legfrissebb Microsoft operációs rendszer és irodai programcsomag professzionális változatának, a középiskolák számára pedig emellett a Microsoft szervertermékeinek használatát. A megállapodás kiterjed az általános és középiskolai pedagógusok saját számítógépeire, melynek révén otthonukban is jogtisztán használhatják a mindenkori legfrissebb Microsoft operációs rendszert és irodai programcsomagot. A megállapodás egyben szoftveramnesztiát is jelent, mivel a szerződés értelmében a Microsoft úgy tekinti, hogy a kedvezményezettek február végéig már meglévő gépein biztosított a frissítési alap függetlenül attól, hogy ezt legális licenccel igazolni tudják-e vagy sem.

Kovács Kálmán elmondta, az IHM célja, hogy a közszférában a Microsoft alkalmazások mellett a szabad forráskódú szoftverek és egyéb alkalmazások (Linux, Novell, Unix) is szélesebb körben terjedjenek el. A tárca az idén létesülő eMagyarország közösségi internet-hozzáférési pontokon - mintegy 2800 helyszínen - már a nyílt forráskódon alapuló Magyar Office-t telepíti. Emellett a napokban kapja kézhez 75 ezer, pályázatokon nyertes köztisztviselő és közalkalmazott (bírák, ügyészek, pedagógusok, védőnők) azokat az ECDL oktatócsomagokat, melyek esetében előzetesen maguk választhatták meg, hogy Microsoft vagy Linux alapú legyen. A projektre az IHM csaknem 200 millió forintot fordított.

 

Magyar Bálint ismertette az oktatási tárca tanár-továbbképzési programját. A Sulinet Expressz Program részeként valósul meg a Sulinet Programiroda által kidolgozott és a Pedagógus Továbbképzési és Módszertani Információs Központ által lebonyolításra kerülő "IKT (infokommunikációs technológiák) alapú oktatás" pedagógus-továbbképzés, amelyet az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és az Oktatási Minisztérium együttesen 400 millió forinttal támogat. A Program keretében 10.000 pedagógus 30-120 órás továbbképzésére van lehetőség.

 

"Az e-Europe+ programhoz csatlakozva Magyarország már eddig is jelentős lépéseket tett az információs társadalom elterjesztésére. Ha a térségben élen szeretnénk járni az informatika és a technológia területén, akkor már iskolás kortól kezdődően a legmodernebb eszközökkel kell megismertetni a felnövekvő nemzedékeket, és folyamatosan naprakész ismeretekkel kell ellátni őket. Örülünk annak, hogy hazánkban létrejöhetett ez az együttműködés, és ezáltal a Microsoft a magyar diákok és tanárok számára is lehetővé teheti a legkorszerűbb technológiák megismerését" - nyilatkozta Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

Terjék Balázs, a Közoktatási Rendszergazda Egylet elnöke elmondta, kiemelkedő jelentőségűnek tartja a Tisztaszoftver Programot, mivel lehetővé teszi, hogy a diákok olyan modern szoftverkörnyezetben sajátíthassák el a digitális írástudás alapjait, amellyel később munkahelyeiken is találkoznak.

A TCL úttörő kijelzőtechnológiája minden nappalit élménytelivé és divatossá varázsol

A TCL, a világ egyik vezető szórakoztató elektronikai brandje és a világ két legnagyobb tévégyártójának egyike bejelentette legújabb, magas minőségű televízióinak magyarországi elérhetőségét. A TCL C805 QD-Mini LED 4K TV (Széria C80) mostantól azon magyar vásárlók számára is hozzáférhetővé vált, akik kiváló minőségű látványt és lenyűgöző hangzást keresnek otthonukba.

2024. február 23. 20:55

Az új One UI 6.1 frissítéssel még több Galaxy készüléken válnak elérhetővé a Galaxy AI funkciók

A Samsung Galaxy AI funkciói az új One UI 6.1 frissítéssel a korábbi Samsung Galaxy készülékeken is elérhetővé válnak, hogy még több felhasználó beléphessen az AI mobilok korszakába. A frissítés a Galaxy S23 szériát, az S23 FE, Z Fold5 és Z Flip5 készülékeket, valamint a Tab S9 termékcsaládot is érinti, a frissítés március végén indul. Az eszköz- és felhőalapú AI ötvözésével új lehetőségeket teremt az AI mobilélmények terén, igazodva a nemrégiben bemutatott Galaxy S24 szériához.

2024. február 23. 19:27

A korlátlan e-könyv olvasást hozza el kedvezményesen a Bookmate és a Yettel új együttműködése

Az e-könyveket számos előnye miatt kedveli az olvasóközönség: praktikus hordozhatósága, rugalmassága és környezetbarát mivolta miatt világszerte egyre népszerűbb a formátum. Magyarországon a világ egyik legnagyobb e-könyv szolgáltatója, a Bookmate és a Yettel partnerségének eredményeként a digitális könyvmolyoknak már kedvezményesen is elérhető a Bookmate több millió kötetet tartalmazó e-könyv és hangoskönyv katalógusa, ami korlátok nélkül olvasható, hallgatható.

2024. február 23. 17:50

OPSWAT Security Score 7.7.2402.423

Az OPSWAT Security Score segít azonosítani számítógépe biztonsági rendszerének gyenge pontjait, és kijavítani azokat a biztonsági problémákat, amelyek sebezhetővé teszik a számítógépes támadásokkal szemben.

2024. február 23. 16:44

SyncBackFree 11.3.7.0

A gyorsan működő biztonsági mentési és szinkronizálási segédprogram lehetővé teszi mappák és fájlok másolatainak létrehozását helyi merevlemezeken, külső lemezeken, FTP-kiszolgálókon és megosztott meghajtókon.

2024. február 23. 16:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07