Az EU XML-alapú nyílt dokumentumformátumot javasol

forrás Prim Online, 2004. június 28. 10:27
Az Európai Unió IDA (Interchange of Data between Administrations) Bizottsága olyan, nyílt dokumentumformátumot javasol a tagországok kormányai közötti adatcseréhez, mint például a Microsoft Office Rendszer, XML-re alapuló WordML dokumentumformátuma.
Jean Paoli, a World Wide Web Consortium (W3C) XML 1.0 dokumentumformátumának egyik megalkotója nyílt levélben hívta fel a figyelmet az Európai Unió IDA (Interchange of Data between Administrations) Bizottságának a nyílt dokumentumformátumokat összehasonlító értékelésére.

Az értékelés több nyílt, az XML-en alapuló dokumentumformátumot nevezett meg mint elsődlegesen alkalmazandó szabványt. Ugyanakkor az irat megjegyzi, hogy egyik dokumentumformátum sem tekinthető abszolút értelemben vett győztesnek, hanem várhatóan több szabvány fog egymás mellett élni a gyakorlatban.

A Microsoft dokumentumformátuma a legesélyesebb

Az EU IDA Bizottság értékelése a piacon jelenleg elérhető nyílt dokumentumformátumok közül a Microsoft Office Word 2003 által használt, XML-re alapuló WordProcessingML (WordML) dokumentumformátumot tartja a legalkalmasabbnak, tekintve, hogy a WordML teljes mértékben nyílt szabványokat és szabadon módosítható sémákat tartalmaz.

Jean Paoli szerint az EU ajánlása teljes mértékben igazolja az XML kifejlesztésébe befektetett időt, energiát és pénzt, illetve a széles körű, nyílt alkalmazását lehetővé tévő jogdíj-mentességre irányuló törekvést. Emlékezetes, hogy a Microsoft röviddel az Office Rendszer tavaly novemberi kiadását követően bejelentette az XML-re alapuló WordML formátum ugyancsak jogdíj-mentes elérhetőségét is. Paoli kiemelte, hogy a bejelentés óta eltelt időben a Microsofthoz rengeteg visszajelzés érkezett az alkalmazó felhasználóktól, akik végül is az Office 2003 verziói által nyújtott XML-alapú megoldásokat választották.

Az XML szövegszerkesztési felhasználási lehetőségén kívül, a Microsoft elképzeléseit kiterjeszti más produktivitási területekre is. Így a Word 2003 által alkalmazott WordProcessingML mellett léteznek az Excel 2003 által alkalmazott SpreadSheetML, a Visio 2003 által alkalmazott DataDiagramingML, valamint az InfoPath 2003 által alkalmazott FormTemplate sémák is.

Az XML és más alkalmazások

A Microsoft és az W3C biztosak abban, hogy az XML-alapú technológiák új - jól és hatékonyan használható - elektronikus kormányzási lehetőségeket nyitnak meg, és magas szintű szolgáltatások elérését teszik lehetővé.

Az EU IDA Bizottság támogatja, hogy más, nem Microsoft alkalmazások is képesek legyenek megjeleníteni és szerkeszteni a WordML-specifikációjú dokumentumokat anélkül, hogy ez tartalmi vagy strukturális változást jelentene a dokumentum megjelenésében vagy szerkezetében. A Microsoft ezzel teljes mértékben egyetért, ezért tette elérhetővé ingyenes licencprogram keretében az Office 2003 XML referenciasémáit, és az ahhoz tartozó dokumentációt, melyek segítségével a felhasználók alkalmazástól függetlenül hasznosítani tudják a szabványos XML technológiát a táblázatos, a szöveges és az űrlapot tartalmazó dokumentumok kezelésére.

Jean Paoli ugyanakkor rámutatott az EU megjegyzésére a Microsoft mindenre kiterjedő terméktámogatását illetően, amely a szoftvergyártó stratégiájának egyik központi eleme. Paoli elmondta, hogy a Microsoft az Office sok éve tartó, folyamatos fejlesztésével mind több file-formátum támogatását integrálták az irodai szoftverrendszerbe. A szabadon módosítható sémák támogatásának integrációja az Office 2003 Professional változatokba, ezt az elképzelést új szintre emeli, minthogy a Microsoft első alkalommal képes integrált támogatást nyújtani a felhasználók saját sémái számára, így kombinálva az Office hatékonyságát az XML, mint nyílt dokumentumformátum minden eddiginél széleskörűbb támogatottságával.
Kulcsszavak: Microsoft XML dokumentum EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2024-ben 75 iF Design Díjat nyert el a Samsung

A Samsung összesen 75 díjat nyert a rangos német, nemzetközileg is elismert International Forum (iF) Design 2024 dizájnversenyen. A vállalat két Arany Díjban részesült – a Samsung OLED TV (S95C), valamint a Galaxy Z Flip5 Maison Margiela kiadása*  kapta meg az elismerést. A Samsung televíziók, okostelefonok és egyéb készülékei mind a 9 kategóriában –, beleértve a Termék és Felhasználói élményt is – díjat érdemeltek. 

2024. március 4. 14:37

Együttműködési megállapodást írt alá a BENU és a Foglaljorvost.hu

Magyarország legismertebb gyógyszertárhálózata és az ország legnagyobb elérésű egészségügyi időpontfoglaló-felülete közösen lép fel a betegek magasabb szintű kiszolgálása érdekében. Együttműködésükkel az egészségügyi rendszerben történő eligazodást, a betegút egyszerűsítését, a felhasználók és vásárlók nagyobb kényelmét kívánják támogatni.

2024. március 4. 13:04

2024 legfontosabb építőipari technológiai trendjei

Képzeljen el egy építkezést, ahol robotok végzik a nehéz és veszélyes munkákat, a falakat a helyszínen 3D nyomtatással készítik, fenntartható, újrahasznosított építőanyagokból. Képzelje el, hogy a szakemberek és ügyfelek virtuális valóság segítségével maguk előtt látják és így járják be a még épülő épületeket, optimalizálva a tervezési és kivitelezési folyamatokat. Képzelje el, hogy mindez ma már lehetséges: a Mapei Kft. összegyűjtötte a legfontosabb építőipari technológiai trendeket.

2024. március 4. 11:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30