Az EU XML-alapú nyílt dokumentumformátumot javasol

forrás Prim Online, 2004. június 28. 10:27
Az Európai Unió IDA (Interchange of Data between Administrations) Bizottsága olyan, nyílt dokumentumformátumot javasol a tagországok kormányai közötti adatcseréhez, mint például a Microsoft Office Rendszer, XML-re alapuló WordML dokumentumformátuma.
Jean Paoli, a World Wide Web Consortium (W3C) XML 1.0 dokumentumformátumának egyik megalkotója nyílt levélben hívta fel a figyelmet az Európai Unió IDA (Interchange of Data between Administrations) Bizottságának a nyílt dokumentumformátumokat összehasonlító értékelésére.

Az értékelés több nyílt, az XML-en alapuló dokumentumformátumot nevezett meg mint elsődlegesen alkalmazandó szabványt. Ugyanakkor az irat megjegyzi, hogy egyik dokumentumformátum sem tekinthető abszolút értelemben vett győztesnek, hanem várhatóan több szabvány fog egymás mellett élni a gyakorlatban.

A Microsoft dokumentumformátuma a legesélyesebb

Az EU IDA Bizottság értékelése a piacon jelenleg elérhető nyílt dokumentumformátumok közül a Microsoft Office Word 2003 által használt, XML-re alapuló WordProcessingML (WordML) dokumentumformátumot tartja a legalkalmasabbnak, tekintve, hogy a WordML teljes mértékben nyílt szabványokat és szabadon módosítható sémákat tartalmaz.

Jean Paoli szerint az EU ajánlása teljes mértékben igazolja az XML kifejlesztésébe befektetett időt, energiát és pénzt, illetve a széles körű, nyílt alkalmazását lehetővé tévő jogdíj-mentességre irányuló törekvést. Emlékezetes, hogy a Microsoft röviddel az Office Rendszer tavaly novemberi kiadását követően bejelentette az XML-re alapuló WordML formátum ugyancsak jogdíj-mentes elérhetőségét is. Paoli kiemelte, hogy a bejelentés óta eltelt időben a Microsofthoz rengeteg visszajelzés érkezett az alkalmazó felhasználóktól, akik végül is az Office 2003 verziói által nyújtott XML-alapú megoldásokat választották.

Az XML szövegszerkesztési felhasználási lehetőségén kívül, a Microsoft elképzeléseit kiterjeszti más produktivitási területekre is. Így a Word 2003 által alkalmazott WordProcessingML mellett léteznek az Excel 2003 által alkalmazott SpreadSheetML, a Visio 2003 által alkalmazott DataDiagramingML, valamint az InfoPath 2003 által alkalmazott FormTemplate sémák is.

Az XML és más alkalmazások

A Microsoft és az W3C biztosak abban, hogy az XML-alapú technológiák új - jól és hatékonyan használható - elektronikus kormányzási lehetőségeket nyitnak meg, és magas szintű szolgáltatások elérését teszik lehetővé.

Az EU IDA Bizottság támogatja, hogy más, nem Microsoft alkalmazások is képesek legyenek megjeleníteni és szerkeszteni a WordML-specifikációjú dokumentumokat anélkül, hogy ez tartalmi vagy strukturális változást jelentene a dokumentum megjelenésében vagy szerkezetében. A Microsoft ezzel teljes mértékben egyetért, ezért tette elérhetővé ingyenes licencprogram keretében az Office 2003 XML referenciasémáit, és az ahhoz tartozó dokumentációt, melyek segítségével a felhasználók alkalmazástól függetlenül hasznosítani tudják a szabványos XML technológiát a táblázatos, a szöveges és az űrlapot tartalmazó dokumentumok kezelésére.

Jean Paoli ugyanakkor rámutatott az EU megjegyzésére a Microsoft mindenre kiterjedő terméktámogatását illetően, amely a szoftvergyártó stratégiájának egyik központi eleme. Paoli elmondta, hogy a Microsoft az Office sok éve tartó, folyamatos fejlesztésével mind több file-formátum támogatását integrálták az irodai szoftverrendszerbe. A szabadon módosítható sémák támogatásának integrációja az Office 2003 Professional változatokba, ezt az elképzelést új szintre emeli, minthogy a Microsoft első alkalommal képes integrált támogatást nyújtani a felhasználók saját sémái számára, így kombinálva az Office hatékonyságát az XML, mint nyílt dokumentumformátum minden eddiginél széleskörűbb támogatottságával.
Kulcsszavak: Microsoft XML dokumentum EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így hat a hazai webáruházakra a háború és az infláció

A webáruházak közel fele számolt be forgalomcsökkenésről az idén jelentősen megugró infláció és az orosz-ukrán háború következményeképp. A szereplők már a kereslet visszaesését is érzékelik. A legtöbben a szállítási nehézségeket és az inflációt jelölték meg az idei év legnagyobb problémájának – derül ki a Shoprenter Kft. 15. Nagy Webáruház Felméréséből, amelyben 725 hazai webáruház tulajdonos vett részt.

2022. december 7. 12:41

Az érzékenyítés magasiskolája: Üzleti Etikai Díjjal jutalmazták az Eatont

Rangos szakmai elismerést kapott az Eaton! Az intelligens energiagazdálkodásra specializálódott cég a Multinacionális vállalat kategóriában, közel 70 kandidáló közül érdemelte ki az Üzleti Etikai Díjat. Az Eaton – ahogy méltatásában a zsűri fogalmazott – kiemelt, szívet melengető vállalásain és eseményein keresztül mutatja be, hogyan válhat az etikus magatartás és a sokszínűség a mindennapok természetes részévé.

2022. december 7. 09:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55