Beszámoló a szabadszoftver-tüntetésről

forrás Prim Online, 2004. augusztus 25. 09:30
Tegnap egy petíció átadásával összekötött, békés tüntetés zajlott a Bem József téren.
Már a gyülekezés időpontjaként kiírt 15. 30-kor is szép számmal voltak jelen a tiltakozók a Külügyminisztérium előtt. A szervezők által készített száz darab sárga póló mintegy öt perc alatt el is fogyott. A jókedvű társaság türelmesen várta a petíció átadását. 16. 00-kor a petíciót átadó civil szervezetek képviselői tartottak beszédet. Tapsviharok és éljenzések közepette hangzottak el az LME, az FSF, az FSN, a Magyar BSD Egyesület, a Zöld Pók Hálózat és a NETÉRT Egyesület felszólalásai. Ezután a jelen lévők egyszerre engedték el sárga léggömbjeiket. Azt, hogy mennyire általános probléma a szoftverszabadalom, azt jól mutatja a jelenlévők sokszínűsége. Szimbolikusan leláncolt programozók, tv-s személyiségek, neves magyar informatikusok és rengeteg fiatal volt jelen.

A beszédeket követően átadták a petíciót Gottfried Péter - nek a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági államtitkárának. A petíció lényege, hogy "Magyarország VONJA VISSZA a szoftverszabadalmi irányelvjavaslatot támogató szavazatát, melyet az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa (VT) 2004. május 17-18-i ülésén adott le. A jelenlegi irányelvjavaslat lehetővé tenné triviális ötletekre bejegyzett szabadalmak (pl. dupla kattintás az egérgombbal USPTO6727830, ajándékvásárlás az interneten EP927945) érvényesíthetőségét az Európai Unió területén. A jelenlegi direktíva a hatalmas szabadalmi portfolióval rendelkező multinacionális szoftveróriásoknak kedvez, akik újabb eszközt kapnának kezükbe a feltörekvő versenytársak, illetve a szabad (ingyenes) szoftverek fejlesztői ellen. A magyarországi szoftverfejlesztéssel foglalkozó kis- és közepes vállalkozásoknak, felhasználóiknak, illetve a szabad szoftverek fejlesztőinek és felhasználóinak az lenne kedvező, ha az irányelvjavaslat átdolgozásra kerülne, és visszakerülnének bele azok a fékek és biztosítékok, amelyeket az egyszer már tartalmazott, és amelyeket az EU parlamentje már egyszer megszavazott."

Gottfried Péter átvette a petíciót. A szervezők remélik, hogy jó helyre került az iromány és az nem a kukában végzi. A átadás után a tömeg feloszlott és kisebb csoportokban folytatták a demonstrációt.

Az idézet, az átadott petícióból származik. A teljes szöveg a következő helyen olvasható:
http://swpat.fsf.hu/peticio.pdf

Kovács László


Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Unibet – online fogadás a minőség és a biztonság szolgálatában

A nagymúltú bukméker iroda, az Unibet több mint 20 éve van jelen a piacon, ezzel az egyik legrégebbi szerencsejáték szolgáltatónak számít. A fogadóiroda magas kezdőbónuszokkal, színes kínálattal és széleskörű funkcionalitással igyekszik kielégíteni a felhasználók elvárásait és igényeit.

2020. január 29. 20:51

Bet365 – két évtizede a sportfogadás szolgálatában

Közel 20 éves a Bet365 brit bukméker oldal, amely a különféle sportfogadásokon felül kaszinós játékokat is kínál a fogadni vágyó felhasználók számára.

2020. január 23. 20:25

Banksy végre Budapesten!

Isztambul, Amszterdam, Antwerpen, Melbourne, Auckland, Toronto, Berlin, Bukarest, Kolozsvár és Párizs után végre Budapesten is láthatunk Banksy, a földkerekség legismertebb graffiti művészének világát bemutató kiállítást. Az ART OF BANKSY mintegy 70 művön keresztül mutatja be az “ismeretlen zseni” művészetét a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében, február 1-től a Tesla Loftban.

2020. január 20. 16:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20
online sportfogadás