Digitális kor, versenyképes magyarság - eMagyarország 2005 fórum

MTI Sajtóadatbank, 2005. január 17. 09:00
Magyarország szeretne a régió infokommunikációs technológiai központja lenni, amihez hozzásegítheti kedvező geopolitikai helyzete, európai uniós tagsága, az Egyesült Államokkal és a délkelet-ázsiai vezető ICT országokkal fennálló szoros együttműködése - mondta Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter, az eMagyarország Szakmai Nap 2005 rendezvényén, pénteken, Budapesten. Hozzátette: a konferencia célja, hogy fórumot teremtsen a kormányzat és a magyar informatikai és telekommunikációs élet szereplőinek a közös, informális számvetésre, illetve a közös ICT célok megfogalmazására.
"A digitalizáció korunk kihívása, a versenyképes magyarság pedig célja, ami által egy tehetséges népből sikeres nemzetté válhatunk, beleértve a határon túl élőket is" - hangsúlyozta a miniszter. Kifejtette: a XXI. század a világháló által megteremti az információk valódi szabadságát. Azzal ugyanis, hogy tematizálás, szerkesztés nélkül közvetlen hozzáférést biztosít az információ forrásaihoz, igazi forradalmat valósít meg.

Kovács Kálmán közölte: a szaktárca célja, hogy Magyarországon 2006 végéig az internetezők száma 2 millióra nőjön, minden közintézmény elérhető legyen a világhálón, 900 önkormányzatnál működjön az elektronikus ügyintézés, elterjedjen a 3G mobiltechnológia, és a digitális kultúrához az interneten keresztül bárki hozzáférhessen.

A célokat részletezve a miniszter kiemelte, hogy a tárca a következő két évben, évente 15 százalékkal szeretné mérsékelni a szélessávú internet tarifákat, azok előfizetőit megduplázná, és az eMagyarország pontokon aktív szolgáltatásokat kíván bevezetni.

Már ez év végéig célul tűzi ki az IHM, hogy minden iskolai tananyag hozzáférhető legyen a világhálón, az internet segítségével korszerűsödjenek az egészségügyi szolgáltatások, továbbá a mentők, a rendőrség, és a tűzoltóság készenléti hálózata kiépüljön, így a riasztásoktól számított helyszínre érési idők csökkenjenek.

Kovács Kálmán az e-önkormányzatok, az e-ügyintézés fejlődése szempontjából jelentős fejleménynek nevezte, hogy uniós források felhasználásával, összesen 14 milliárd forint beruházással elindult, és 2006 végére befejeződik 900 település szélessávú internet hozzáférésének és honlapjának kialakítása. A szaktárca vezetője reményét fejezte ki, hogy a 3G mobiltechnológiának Magyarország nemcsak használója, hanem gyártási illetve fejlesztési regionális központja is lehet.

Somogyi Ferenc külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy uniós tagként 2007-től Magyarország évi 3 milliárd euró, napi 2 milliárd forint infrastrukturális, környezetvédelmi és vidékfejlesztési támogatáshoz juthat, amelyet részben információtechnológiai fejlesztésekre fordíthat.

A külügyminiszter közölte: célul tűzték ki, hogy a Külügyminisztérium belső informatikai rendszerét és honlapját fejlesszék, és gyors internet-összeköttetést teremtsenek a külképviseletekkel. Azt is vizsgálják, hogy a KüM és külképviseletei hogyan kapcsolódhatnak az eMagyarország hálózatba, mivel azokat hatékonyan lehetne használni a Magyarország propagálására.

Nagy Zsolt, Románia hírközlési és információs technológiai minisztere elmondta: a román ICT piac óriási fejlődés előtt áll, mivel jelenleg mintegy 3,7 milliárd eurós termelési értéket hoz létre évente, ami fele a magyarországinak, miközben a lakossága több mint kétszerese Magyarországénak. "Várjuk a magyar befektetéseket is, amihez ösztönzést adhat, hogy 20005. januárjától 16 százalékos egykulcsos adósávot, és az ICT területén befektetőknek nullszázalékos adókulcsot vezetett be a román kormány" - emelte ki a román hírközlési miniszter.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50