Itt az USB-nél három-hatszor gyorsabb eSATA technológia

Milkovits Gábor, 2005. március 5. 21:01
A Seagate és a NetCell a gyakorlatban demonstrálta az új "External Serial ATA" (eSATA) adatátviteli technológia működését az Intel San Franciscó-i fejlesztői konferenciáján.
Az eSATA megoldást külső merevlemezes meghajtók csatlakoztatására fejlesztették ki, mivel az USB kapcsolat 45 Mb/s-os adatátviteli sebességét többé már nem találták elegendőnek erre a célra. A Serial ATA eredetileg egy a számítógép belső hardverkonfigurációjához kapcsolódó specifikáció, ám egyes gyártóknak logikus módon eszébe jutott, hogy miért ne lehetne külső eszközöket a PC-vel összekötő portoknál is alkalmazni. A bemutatón egy eSATA I-es szintű, 150 Mb/s-os kapcsolatot használtak és két 160 GB-os, 7200-as percenkénti fordulatszámú, egyenként 8 MB gyorsító memóriával és NetCell eSATA PCI RAID kártyával ellátott Seagate külső merevlemezes meghajtót kapcsoltak össze a számítógéppel.

A technológia specifikációját tavaly dolgozták ki: az eSATA adatátviteli portokhoz robusztus csatlakozókat és vastag, elektromágneses sugárzás ellen is szigetelt kábeleket használnak. A gyorsabb verzió, az eSATA II 300 Mb/s-os sebességre is képes, ami több mint hatszorosa az USB portokénak. Az eSATA megjelenése ugyanakkor nem jelenti az USB végét, hiszen számos olyan külső, főként hordozható eszköz van, amelynél nincs szükség az általa biztosítottnál gyorsabb adatátvitelre. Másrészt viszont a külső merevlemezes meghajtóknak a gyorsabb kapcsolatra való átállásával véget érhet az a folyamat, amelynek révén az USB egyre inkább egy univerzális, mindenféle típusú külső eszköz csatlakoztatására szolgáló megoldássá kezdett válni.
Kulcsszavak: Intel Seagate USB

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

AJI kártyák ajándékba

2017. november 20. 08:36

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19

Izmos Smart City felhozatallal jön a 2018-as CES

2017. október 31. 15:04

Már csak 1 hét van hátra az ’Az Év Honlapja’ pályázat lezárásáig!

2017. október 25. 08:38
cloudappsportal.com