PSZÁF: Fel kell készülni az internetes banki csalások terjedésére

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 11. 12:10
Az internet útján igénybe vehető banki szolgáltatások várható gyors terjedésével fel kell készülni az internetes csalások szaporodására - figyelmeztet a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az internetes csalások ahhoz hasonlítanak, mint amikor valakinek ellopják a pénztárcáját, ám a csalások módszerei időről időre változnak, ami fokozott felelősséget ró a szolgáltatást nyújtó bankokra és az ügyfelekre is - áll a felügyelet közleményében.
A legjellemzőbb forma az "adathalászat", amikor telefonhívással vagy e-mail-küldéssel a csalók megpróbálják rábírni a gyanútlan számlatulajdonost arra, hogy adja meg jelszavát, áruljon el bizalmas adatokat vagy töltsön le számítógépére bankinak látszó alkalmazást az elektromos üzenetben kapott link segítségével.

A kockázatot teljesen kiszűrni nem tudjuk, de jelentősen csökkenthetjük, ha bizonyos elővigyázatossági szabályokat betartunk. A telefonos adatlopás ellen kellő óvatossággal, az elektromos adatlopás ellen a legfrissebb vírusirtó-, tűzfal és antikém-programok segítenek.

Először is ne válaszoljunk bankinak látszó e-mailekre, a hitelintézetek ugyanis nem kérnek bizalmas adatokat e-mailen - javasolja a PSZÁF. Csak vírus- és kémirtó program alkalmazása után nyissunk meg elektromos levélben található mellékletet, és ellenőrizzük a hitelintézet telefonon érdeklődő munkatársát. Például kérjünk tőle visszahívási lehetőséget - előfordult már, hogy telefonon kerestek meg ügyfelet azzal, hogy bizalmas információt kérjenek tőle, s később kiderült, a hitelintézetben nem is dolgozik a megadott nevű alkalmazott - figyelmeztet a PSZÁF.

Növeli a biztosságit, ha elektromos banki kapcsolat idejére minden más internetes kapcsolatot bezárunk, s a banki alkalmazást mindig a böngészőbe beírva vagy a Kedvencek menüpontból indítjuk, sohasem elektromos levélből. Ez utóbbiakban a felügyelet tapasztalatai szerint előfordult, hogy a csalók olyan internet címeket adtak meg, amelyek alig térnek el a hitelintézetétől, s ezért megtévesztők.

A PSZÁF nem felügyeli és nem vizsgálja az internet működését, annak biztonságáért nem felelős - szögezi le a közlemény -, az internetes csalások bűncselekmények, azok felderítése a nyomozó hatóság feladata. A PSZÁF-hoz eddig igen kis számban érkeztek interntes csalásokkal kapcsolatos ügyfélpanaszok, de mivel jelenleg már több, mint 400 ezer elektronikus banki hozzáféréssel rendelkező ügyfelet tartanak nyilván a bankok, a csalások gyors terjedésére kell felkészülni.
Kulcsszavak: hacker security bankszolg bank

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07