Az IBM sikeresen tett eleget az adatkezelési kihívásnak a CERN intézetben

forrás Prim Online, 2005. április 2. 16:15
Az IBM és a CERN, az Európai Nukleáris Kutatóintézet most jelentette be, hogy az IBM tárolás-virtualizáló szoftvere úttörő teljesítményt ért el a CERN intézetben végzett belső adattesztelés során.
E kihívást jelentő teszt a CERN intézetben jelenleg folyó vizsgálat része volt, melynek célja, hogy szimulálja az LHC-gyorsító szuperszámítógépének (Large Hadron Collider Computing Grid) számítógépes szükségleteit, ez utóbbi berendezés a legnagyobb, tudományos célokra használt szuperszámítógép a világon. Az LHC várhatóan nagy mennyiségű, évente 15 millió gigabájtnyi adatot produkál majd, amikor 2007-ben elkezdi működését. A közelmúltban kapott eredmények jelentős mérföldkövet képviselnek a CERN számára, amely jelenleg csúcstechnológiájú adatkezelési megoldások tesztelését végzi a CERN OpenLab nevű ipari társulás keretében.

Az IBM TotalStorage SAN-fájlrendszer tárolás-virtualizáló szoftverének használatával a belső tesztek megdöntötték az eddigi teljesítményrekordokat a CERN intézetben végrehajtott, kihívást jelentő adatteszt során, azáltal, hogy 1 GB/s értéket meghaladó sebességgel írták és olvasták az adatokat a lemezre illetve a lemezről, miközben a teljes I/O meghaladta az 1 petabájt (1 millió gigabájt) mennyiséget egy 13-napos időtartamon belül. Ez az eredmény azt mutatja, hogy az IBM úttörő virtualizáló megoldása képes a világ leginkább adatintenzív kísérleténél jelentkező előre látott szükségletek menedzselésére.

Az IBM 2003-ban kezdett együttműködni a CERN OpenLab for Data Grid Applications csoporttal, melynek célja olyan nagy méretű adatkezelési rendszerek megoldásainak tesztelése volt, amelyek képesek lehetnek az ilyen típusú szuperszámítógépes környezet támogatására.

Az elmúlt két év során az IBM és a CERN együttműködést folytatott annak érdekében, hogy bővítsék a SAN fájlrendszer adottságait, melynek eredményeképpen a rendszer kezelni tudja majd azt a példátlan mennyiségű adatzuhatagot (illetve a világ minden részén dolgozó kutatók számára hozzáférést biztosít a rendszer számára), mely várhatóan akkor keletkezik majd, amikor az LHC 2007-ben megkezdi online működését.

A CERN OpenLab a CERN és a vezető ipari szervezetek között megvalósult együttműködés, melynek célja az adatintenzív szuperszámítógépes technológiák megvalósítása és tesztelése, melyek segítik majd az LHC-gyorsító kutatóinak munkáját.

Kulcsszavak: szuperszámítógép IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30