Informatikai csúcstechnológia a Debreceni Egyetemen

Hang-, adat- és videoforgalom egyetlen egységes, konvergens hálózaton

forrás Prim Online, 2005. július 14. 14:36
A Debreceni Egyetemen 2005. nyarán kerül áradásra a Biológia és Szerves-kémia tudományterületeket, valamint a könyvtári és informatikai kiszolgáló tevékenységeket befogadó Élettudományi Épület és Könyvtár.
A mintegy 10 milliárd forintos beruházással, közel két év alatt létrehozott épület-komplexum az integrált intézmény egyben legnagyobb beruházása. A megvalósítás során az egyetem kiemelt figyelmet fordított a legmodernebb informatikai infrastruktúra kialakítására. Az épületekben a hang- adat és videoforgalom egységes, konvergens hálózaton zajlik. A Cisco Catalyst eszközökre épülő redundáns aktív gerinchálózati rendszer minden végpont számára egyenként legkevesebb 100 Megabit/másodperc kapcsolt adatátviteli sebességet biztosít, ami nemcsak a hagyományos adatok továbbítását, hanem az interaktív multimédiás alkalmazások kényelmes működését is lehetővé teszi, ezáltal az animációs oktatási elektronikus anyagok on-line használata is biztosított

A két épületben az 1350, illetve 570 darab strukturált végpontot 87 kilométernyi kábel köti össze, amely Debrecenből számítva légvonalban három szomszédos országhatárt is elérne. A dolgozói, illetve oktatói szobákban lévő számítógépes hálózati rendszer a virtuális helyi hálózati (VLAN) technológiát alkalmazza, így az új épületekben lehetőség van bármely számítógép logikai átcsoportosítására, vagyis a számítógépek fizikai elmozdítása nélkül olyan belső elektronikus alkalmazások használhatók ezeken, amelyek adatvédelmi és adatátviteli teljesítmény szempontjából az adott konkrét igényeknek legjobban megfelelnek. Az új épület kábelezés szempontjából már elő van készítve a legmodernebb WiFi technológia kiépítésére is.

Az integrált informatikai rendszer kiemelkedő szolgáltatása a Cisco IP telefon rendszer, amely 340 darab folyadékkristályos kijelzővel rendelkező intelligens készülék segítségével biztosítja az intézményen belüli, illetve kívülre irányuló telefonálás lehetőségét. A telefonrendszer szervesen kapcsolódik az intézmény városi méretű hagyományos belső telefonhálózatához is. Az IP telefonok mindegyike eléri az egyetemi elektronikus telefonkönyv adatbázist, ami lényegesen kényelmesebbé teszi a hívószámok keresését és tárcsázását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05