SAS szoftver a bankkártya-csalók ellen

forrás Prim Online, 2005. július 26. 18:01
Világszerte évente körülbelül 2 milliárd dollárnyi kárt szenvednek el a bankok és pénzintézetek bankkártya-csalások miatt. Bár az elmúlt évtizedben keményen dolgoztak a csalásokat felismerő és megakadályozó biztonsági eljárásokon, a csalók is lépést tartottak velük. A világ egyik legnagyobb kártyakibocsátója, a HSBC bank és az üzleti analitikai megoldások piacán vezető SAS stratégiai szövetséget kötött és közös fejlesztésbe fog, hogy kidolgozzanak egy kifinomultabb, csalásokat gyorsabban és nagyobb biztonsággal felismerő szoftvert.
A HSBC felismerte, hogy a veszteségek minimalizálása és világszerte több mint 100 millió ügyfele bizalmának megőrzése érdekében egy rugalmasabb, gyorsabb és még intelligensebb csalásfelderítési megoldásra van szüksége. A világ egyik legnagyobb pénzügyi szervezeteként stratégiai szövetségre lépett az analitikai szoftverek és üzleti intelligencia szolgáltatások vezető szállítójával, a SAS-sal, és közös fejlesztésbe fogtak. A projekt célja, hogy kidolgozzanak egy minden eddiginél fejlettebb adatbányászati megoldást, mely ugyanakkor a bankkártya-csalások felderítésére fordított működési költségeket is csökkenti. A SAS és a HSBC együttműködésének másik területe, hogy e technológiát a banki tranzakciókat figyelő rendszerekre is kiterjesszék.

A bankkártya-csalások felderítéséhez és megakadályozásához általában két út vezet: szokatlan eseményeket jelezhet a kártyaadatokat kezelő számítógépes rendszer és a kártya birtokosa egyaránt. A bankok informatikai rendszere akkor riaszt, ha például az előre meghatározott határértéket túllépő tranzakciót indítanak, hiszen a cél az, hogy minden lehetséges módon elkerüljék a nagyobb veszteségeket. Ennél azonban sokkal kifinomultabb műveletek elvégzésére van szükség, hogy felfedezzék a tranzakciók gyakoriságában beálló drasztikus változást, vagy észleljék, ha a bankkártyát hirtelen korábban nem jellemző helyeken vagy célból kezdik használni.

A csalásfelderítés és –megelőzés sikerében tehát kulcsfontosságú, hogy a bank nyilvántartási és adatbányászati eszközei nagyon kifinomult elemzéseket is képesek legyenek biztosítani, méghozzá minél rövidebb idő alatt, szorosan összehangolva a banki biztonsági rendszer egyéb elemeivel például a PIN-kód nyilvántartással.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07