Az év végére minden iskolában szélessávú internet lesz

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 1. 10:04
A Közháló Program eredményeként december 31-ig minden iskolában lesz szélessávú internetes hozzáférési lehetőség, és mindenütt elindulhat a számítástechnika, informatika oktatása - közölte az informatikai miniszter szerdán Székesfehérváron.
Ez azért is jelentős eredmény, mert 2002-ben az ország 2530, iskolával rendelkező települése közül mindössze 595 helységben használhattak internetet a tanulók, és a 14 éves korosztálynak 20 százaléka "digitálisan analfabéta" volt - tette hozzá Kovács Kálmán.

"Az informatika esélyei és lehetőségei Magyarországon" című szakmai fórumot megelőző sajtótájékoztatón a miniszter elmondta: a kormány eddig mintegy 15-18 milliárd forintot költött a szélessávú internet hozzáférési lehetőség megteremtésére, jövőre pedig 7
milliárd forintot szánnak a fejlesztésre és az üzemeltetésére.

Azt szeretnék elérni, hogy 2008-ig valamennyi közintézménynek - a kulturális intézményeknek, könyvtáraknak, szociális és jóléti intézményeknek, kórházaknak, szakorvosi rendelőknek - legyen lehetősége a szélessávú internet elérésére - tette hozzá a miniszter.

Kovács Kálmán bejelentette: január 15-én a budapesti Gazdasági Főiskolán és annak öt vidéki oktatási központjában - távképzés jelleggel - megkezdődik a közösségi informatikus, vagy "digitális népművelő" képzés.

Az oktatásról az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint az Ifjúsági Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium és a Gazdasági Főiskola honlapja közöl részleteket.

Kovács Kálmán információja szerint jelenleg 900 településen folyik az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos fejlesztés.

Ha a program megvalósul, az állampolgár által elektronikusan elindított ügyintézés során a hivatalon belül "sehol nem lesz papír".

Ez "hihetetlenül nagy váltás lesz, ami azt jelenti, hogy megszűnik a papíralapú ügyintézés", annak minden költségvonzatával együtt - hívta fel a figyelmet a miniszter.

"E nélkül nincs olcsó állam. Csak akkor lehet olcsó az állam (...) az állami szolgáltatás, ha ez a modernizáció megvalósul" - tette hozzá Kovács Kálmán.

Világosi Gábor, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: a informatikai tárca előkészítő munkájának eredményeként a parlament megalkotta azokat a törvényeket, amelyek alkalmasak arra, hogy biztosítsák az információs társadalom létrejöttének jogi feltételeit.
Kulcsszavak: oktatás ADSL IHM

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05