Közháló - módosították a pályázatokat

MTI Sajtóadatbank, 2006. március 20. 09:01
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Közháló értékesítésével kapcsolatban kiírt pályázatok közül egyet visszavont, ötnek pedig egy-másfél hónappal meghosszabbította a beadási határidejét - közölte az IHM.
Az IHM február elején közölte: értékesíti a közháló állami tulajdonú elemeit azért, hogy a rendszer teljesen piaci alapon működjön. Nyilvánosságra hozták azt is, hogy a tárca pályázaton értékesíti a közháló 7.300 végponti berendezését. Ebből 5.000 iskolai, míg a többi közintézményi, például művelődési házakban lévő végpont. A közháló többi eleme korábban is piaci szereplők tulajdonában volt. A végpontok könyv szerinti értéke 3,46 milliárd forint, s a tárca ennyiért is akarja eladni azokat.

Az IHM ezen túlmenően közbeszerzési eljárást hirdetett a közháló működtetésére. Az eljárás hat elemből áll, így például a minisztérium szállítót keres az internetszolgáltatásra és az ügyfélszolgálat ellátására, a projekt felügyeletre és a berendezések működtetésére. A közháló működtetését eddig is több cég látta el a feladat típusának megfelelően.

A korábbi közlés szerint minisztérium célja az, hogy csökkentse a háló működtetési költségeit. A tárca az elmúlt három évben, 2006-ot is beleszámítva, évi 7 milliárd forintot költött a közhálóra, míg a nyilvános kiírás három évre összesen 11 milliárd forintot tartalmaz ugyanerre.

A közháló a jövőben azért kerül kevesebbe, mert nem állami forrásokból kell fejleszteni a rendszert, másrészt teljesen piaci alapon működik majd, ami szintén mérsékli a kiadásokat.

A tárca most az elérési szolgáltatások igénybevételére vonatkozó kiírást vonta vissza, illetve írta ki újra oly módon, hogy 8 külön eljárásra bontotta. Ezt azért tette, hogy a távközlési szolgáltatók versenyképes ajánlatot tehessenek - áll a közleményben. Ezen túlmenően a februári, márciusi beadási határidők egy-másfél hónappal későbbre tolódtak.

A tárca az ajánlati felhívásokban a szolgáltatás hozzáférési pontjainak területi felosztását is megváltoztatta, továbbá rendelkezett a teljes technológiasemlegességről.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39