Energiatakarékos hack az Apple Mighty Mouse egeréhez

Kiss Ádám Zoltán, 2006. augusztus 2. 08:09
Egy amerikai felhasználó fölöslegesen magas energiafogyasztásúnak találta az Apple új vezeték nélküli egerét, és saját kezébe véve a dolgok irányítását, az üzemidő nagyjából kétszeresét biztosító egyszerű módosítást hajtott végre a mutatóeszközön.
Új trend a technológia világában, hogy legyen szó kisebb vagy nagyobb eszközökről, a rendszer megbontásának indoka ma már sokszor nem a teljesítmény növelése, hanem a létvédelem szellemében a fogyasztás csökkentése, ilyen okból törték fel nemrégiben az amerikai kiadású Toyota Prius vezérlését. Hasonló jelenségről van szó itt is.

Egy egyszerű felhasználó, Ram Sripracha azt észlelte, hogy a vezeték nélküli egér megvilágító másodlagos LED-je akkor is ég, ha az eszköz nyugalmi állapotban van. Az Apple speciális megoldása révén a két ceruzaelem fogadására képes egér egy elemmel is ugyanúgy működik, csak éppen könnyebb és természetesen rövidebb készenléti ideje. A felhasználónak szemet szúrt a LED viselkedése, és egy egyszerű multiméterrel kimutatta, hogy a készenléti állapotban az egér 0,0450 ampert fogyaszt, míg ha használjuk, és ilyenkor automatikusan kikapcsol a fényforrás, mindössze 0,0 285 ampert. Ram Sripracha egyszerű megoldása a LED kiiktatása, mely átlagos használat mellett akár kétszeres üzemidőt tesz lehetővé. Ennek oka, hogy a módosított eszköz nyugalmi állapotban mindössze 0,0017 ampert fogyaszt, ami 3,9 százaléka a gyári állapotnak. A módosítás természetesen nem veszélytelen az egérre nézve és a garancia azonnali elvesztésével jár.
Kulcsszavak: egér Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás