Atomfegyver-kutatáshoz épül a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Genda Csongor Zoltán, 2006. szeptember 7. 19:46
A CNet IT-magazin biztos forrásokra hivatkozva hírül adta, hogy az IBM fogja megépíteni az amerikai energiaügyi minisztérium Los Alamos-i laboratóriuma számára a világ leggyorsabb szuperszámítógépét, amelynek teljesítménye nem kevesebb mint 1 petaflops.
A kutatóintézet idén tavasszal írta ki az erre vonatkozó pályázatot, melyet végül az IBM nyert el. A vállalat még szeptemberben nekilát a munkálatoknak, a tervek szerint pedig 2007-ben már teljesen üzemképes lesz a rendszer. Az IBM a szupergép megalkotása során alkalmazni fog az AMD házából származó Opteron lapkákat, melyek általános feladatokat lesznek hivatottak ellátni, azonban a PlayStation 3-ba szerelt Cell-processzorokat is beépítenek majd az erőműbe, amelyek a különösen nagy teljesítményt igénylő műveletekért fognak felelni. A Roudrunner névre keresztelt rendszert az amerikai minisztérium atomfegyver-kutatásra fogja használni. A munkálatok befejeztével valószínűleg a Roadrunner fogja elnyerni a világ legerősebb szuperszámítógépe címet, ugyanis a jelenlegi első helyezett, a Lawrence Livermore National Laboratoryban felállított Blue Gene/L majdnem négyszer gyengébb (280 TFLOPS) a Los Alamos-i kutatóintézetben építendő rendszernél.
Kulcsszavak: IBM szuperszámítógép

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Kingston új, 1 TB-os SD-kártyájára már többezer kép és videó ráfér

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bemutatta a Canvas React Plus V60 SD-kártyát. Az új modell a felsőkategóriás UHS-II teljesítményű Canvas React memóriakártya-családot bővíti. A profi fotósok és a költségtudatos, kezdő kreatívok számára egyaránt ideális megoldást jelentő kártya akár 280 MB/s* sebességet és 1 TB** tárhelyet kínál, amellyel megváltoztatja a digitális portfóliók rögzítésének és tárolásának módját.

2024. február 27. 17:34

Gaming monitorokat mutat be a Thermaltake

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a TGM-I27FQ és a TGM-V32CQ Curve gaming monitort, a kiváló minőségű QHD-s (2560x1440) képernyőt profi gamereknek. A TGM-I27FQ egy 165 Hz-es frissítési gyakoriságú és gyors IPS-technológiát használ, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy élvezhessék a még tökéletesebb élményt és a kiváló képminőséget gyorsan mozgó játékok közben. A TGM-V32CQ 170 Hz-es frissítési gyakorisággal és 1000R-es görbülettel érkezik, lehetővé téve, hogy teljesen elmerüljünk a játékban a képernyő azonnali reakciója és a tökéletes betekintési szögek révén.

2024. február 27. 16:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30