Atomfegyver-kutatáshoz épül a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Genda Csongor Zoltán, 2006. szeptember 7. 19:46
A CNet IT-magazin biztos forrásokra hivatkozva hírül adta, hogy az IBM fogja megépíteni az amerikai energiaügyi minisztérium Los Alamos-i laboratóriuma számára a világ leggyorsabb szuperszámítógépét, amelynek teljesítménye nem kevesebb mint 1 petaflops.
A kutatóintézet idén tavasszal írta ki az erre vonatkozó pályázatot, melyet végül az IBM nyert el. A vállalat még szeptemberben nekilát a munkálatoknak, a tervek szerint pedig 2007-ben már teljesen üzemképes lesz a rendszer. Az IBM a szupergép megalkotása során alkalmazni fog az AMD házából származó Opteron lapkákat, melyek általános feladatokat lesznek hivatottak ellátni, azonban a PlayStation 3-ba szerelt Cell-processzorokat is beépítenek majd az erőműbe, amelyek a különösen nagy teljesítményt igénylő műveletekért fognak felelni. A Roudrunner névre keresztelt rendszert az amerikai minisztérium atomfegyver-kutatásra fogja használni. A munkálatok befejeztével valószínűleg a Roadrunner fogja elnyerni a világ legerősebb szuperszámítógépe címet, ugyanis a jelenlegi első helyezett, a Lawrence Livermore National Laboratoryban felállított Blue Gene/L majdnem négyszer gyengébb (280 TFLOPS) a Los Alamos-i kutatóintézetben építendő rendszernél.
Kulcsszavak: IBM szuperszámítógép

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új Dell PowerEdge megoldások a fenntarthatóbb adatközpontokért

A Dell Technologies bejelentette a Dell PowerEdge szerverek következő generációját, amely 4. generációs AMD EPYC processzorokkal rendelkezik. Az új rendszereket, amelyek minden eddiginél jobb alkalmazásteljesítményt nyújtanak, arra tervezték, hogy az ügyfelek hatékonyabban megbirkózhassanak napjaink kihívást jelentő, számításközpontú munkafolyamataival, például az adatok elemzésével.

2022. december 1. 15:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56