Nemzetbiztonsági szoftvert fejlesztenek az USA-ban

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 5. 09:02
Az Egyesült Államokról szóló negatív véleményeket fogja gyűjteni és osztályozni az a számítógépes program, amelynek kifejlesztését az amerikai kormány nemzetbiztonsági célból elrendelte - számolt be a szerdai The New York Times.
Washington tisztán szeretné látni, hogy milyen kedvezőtlen, bíráló vélemények jelennek meg a világsajtóban az Egyesült Államokról vagy vezetőiről. A hírosztályozó szoftver költségeit a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után létrehozott belbiztonsági minisztérium fedezi, elkészítésével vezető amerikai egyetemek konzorciumát bízták meg.

A belbiztonsági tárca - amelyet a Bush-kormány bírálói eszköznek látnak arra, hogy a republikánus kormányzat megnyirbálja az amerikaiak szabadságjogait - azzal indokolta a döntést, hogy a nemzet biztonsága érdekében értékelni kell az esetlegesen fenyegetést jelentő állásfoglalásokat.

A 2,4 millió dolláros, három évre szóló projekt keretében egy olyan programot hoznak létre, amely képes lesz a globális hírpiacot gyorsan szűrni a veszélyre utaló hírelemek, szavak, kifejezések alapján. A szoftver nemcsak mechanikusan gyűjti majd a híreket, hanem osztályozza is azokat abból a szempontból, hogy mennyire baráti, elítélő vagy ellenséges véleményeket tükröznek.

Jogvédő csoportok és újságíró szervezetek képviselői máris tiltakoztak és teljes értetlenségüknek adtak hangot. A Riporterek Bizottsága a Sajtószabadságért nevű szervezet egyszerűen "hátborzongatónak és orwellinek" ítélte a projektet. Az ITAR-TASZSZ washingtoni irodavezetője reményének adott hangot, hogy a szoftver nem fog túlmenni a hírek osztályozásán, és a hírforrásokat nem fogják kategóriákba sorolni, hogy aztán az amerikai elnökre vagy kormányra nézve káros nézeteket hallatókat elnémítsák. Elvégre éppen a nyitott társadalom teszi naggyá Amerikát, hogy bárki bírálhatja a kormányzatot - tette hozzá.

A szoftverfejlesztő konzorcium a program teszteléséhez mindenesetre egy olyan "kutatócsoport" adatbázisát használja, amely korábban a CIA-hoz, a Központi Hírszerző Ügynökséghez "kötődött". A hírek értékelésére szolgáló adatbázisban az amerikai lapok és folyóiratok, hírügynökségek anyagain kívül megtalálhatók például a francia nemzeti hírszolgálat, az AFP vagy a Virradat nevű pakisztáni újság hírei is.

Marc Rotenberg, a washingtoni Elektronikus Privát Információs Központ igazgatója "dermesztőnek" mondta, hogy az amerikai kormány képes lesz bármilyen újságírói vagy egyéb vélemény felkutatására és besorolására. Ez bizonyosan távol esik a belbiztonság céljaitól - tette hozzá.
Kulcsszavak: politika jog média security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05