Információszerző szakemberek - szervezeten belül vagy kívül?

Mikor és milyen szempontok szerint érdemes kiszervezni az információszerzési tevékenységet?

forrás Prim Online, 2006. október 9. 11:51
Az információbróker szolgáltatása a keresés és az értékesítés együttesen. Ez utóbbi nem mondható általánosnak az állami költségvetésből fenntartott könyvtárosi gyakorlatban. Az információ értékesítése alapvetően más hozzáállást kíván, mint ugyanannak térítésmentes szolgáltatása. (Az információbróker és a könyvtáros közötti különbség talán ebben jelenik meg legmarkánsabban.) Szintén megjegyzendő, hogy újsütetű infobrókerek, vagy a kereskedelmi kamarák információszolgáltató szakemberei gyakran az előállításhoz szükséges költség szintje alatt kínálják a szolgáltatásukat. A térítésért információs szolgáltatást (is) nyújtó szakemberek többsége magánvállalkozásoknál, tanácsadó cégeknél vagy mikrovállalkozásokban dolgozik.
Hasznos, ha egy információbróker vagy a szakma után érdeklődő hallgató – illetve egy lehetséges alkalmazó – felteszi a címben szereplő kérdést. Elsőként tekintsünk néhány különbségre: a legnagyobb különbség a tájékoztatópultnál dolgozó referensz könyvtáros és az irodában tevékenykedő információbróker között az, ahogyan a kérdést kapják. Kész referenszkérdés ritkán fogalmazódik meg egy nap alatt az információbróker esetében. Másik különbség, hogy a bróker ügyfele nyers információn túl gyakran elvárja annak kifejtését is. Elemzést is megkíván. Az információbróker által készített jelentés nagyon hasonlít a piackutatási anyaghoz. Nemcsak a választ mondja el, hanem elmagyarázza, hogy az mit jelent, és hogyan befolyásolja ez az ügyfél dolgait.

A belső infobrókerség előnyei

 • Léte nem függ szorosan munkája pénzügyi sikerétől.
 • Élvezi az alkalmazotti státusz biztonságát: a munkaadó helyet, infrastruktúrát, képzési lehetőséget, havi fizetést, szabadságot és egyéb juttatásokat biztosít. (Nincs szükség induló tőkére.)
 • A munkaadó gondoskodik a munkáról (így kisebb szüksége van a pr- és marketing-ismeretekre).
 • Csak saját munkájáért felel: általában nincsenek alvállalkozók.
 • Nem kell saját biztosításáról, engedélyekről, szerzői jogi kötelmekről, ügyvédről, könyvelőről külön gondoskodnia.
 • Szociális környezetben dolgozik, együtt munkatársaival.
 • Kötött munkaidő.

A függetlenség előnyei

 • Nem feltétel a diploma (bár nem is haszontalan). A legfontosabb elvárás az információ megszerzésének ösztöne, gyakorlat az idegen szakemberekkel való telefoninterjú-készítésben, nyers információ szűrése és megfelelő információ-prezentálás.
 • Munka közbeni tanulás. A mentorálás eredményes tacit információ-átadást tesz lehetővé (a tudásmenedzsment perszonalizáció válfaja).
 • Maga a munka jelenti a legfőbb szakmai fejlődést.
 • Szabadabb időbeosztás
 • A „saját üzlet” okán nagyobb felelősséget kíván
 • Nagyobb bevétel (a használók hozzáállása nagyobb bevételt tesz lehetővé).
 • Nincs bürokrácia, sefüle-sefarka értekezletek, nincs főnök és bizottság, akiknek kegyeit kellene keresni.
 • Nagyobb kihívás.
 • Kreatív munka (ritkán van ismét ugyanolyan feladat).
 • Rugalmas munkaidő

A fentiek rámutatnak, hogy a kétféle szervezeti formában az információs szakemberek különböző kihívásokkal szembesülnek és különböző kultúrák a megfelelőek számukra. Az is feltűnő, hogy viszonylag kevés az egyezőség a két körülmény között. Ám ez nem mindenhol van így. Magasabb individualizmus indexszel és bizonytalanságot jobban tűrő kultúrákban nagyobb lehet az átjárás.

E gondolatok a frissen megjelent Információból üzleti érték - Az információbróker környezete és munkája c. könyvben olvashatók, éppen úgy, mint a Hogyan válasszunk információbróker c. írás. A Magyar Információbrókerek Egyesülete által kiadott könyv jelentős részben korábban már megjelent cikkeket, előadásokat tartalmaz - aktualizált, frissített formában, áttekinthető szerkezetben. Ugyanakkor új anyagok is olvashatók benne például adatbányászatról, információbróker-marketingről, tudásmenedzsmentről. Ügynökségi, nagy- és kisvállalati gyakorlat (Magyar Telekom, Infodok, Napi Online, Zöld Újság, Richter Rt. stb.) egyaránt képviselteti magát
benne. Külföldi kitekintésként osztrák, Egyesült Államokbeli, svéd és horvát szerzők munkái is olvashatók a kötetben. A kiadvány számos egyetemen tankönyvként, segédkönyvként is használatos.
Kulcsszavak: MIBE

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Robotizált folyamatautomatizációs szolgáltatások a Tech Data kínálatában

Új big data és mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásportfóliót tett elérhetővé több európai országban, köztük hazánkban is a Tech Data, miután partneri szerződést kötött a rutinszerű irodai munkafolyamatokat automatizáló Automation Anywhere-rel.

2019. december 9. 18:32

7 egyetemi ötlet kapott 15 millió forintos befektetést a Hiventures-től

7 egyetemi startup ötlet kapott 15 millió forintos inkubációs befektetést az MFB csoporthoz tartozó Hiventures-től az egyre népszerűbb Startup Campus University programban. A december 5-én zárult őszi vállalkozásfejlesztési képzések idén már három partnerrel; a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), a győri Széchenyi István Egyetemmel (SZIE) és a Magyar Divat & Design Ügynökséggel (HFDA) közösen valósultak meg, és rekord számú jelentkezőt mozgattak meg.

2019. december 9. 16:51

Hello Tomorrow: Négy magyar vállalkozás a világ legígéretesebb deep tech startupjai között

Négy magyar tudományos technológiai vállalkozás is rangos nemzetközi elismerésben részesült, hiszen világszinten több, mint 5000 jelentkező közül bekerültek a „deep tech pioneer”-ek közé a Hello Tomorrow Global Challenge programja keretében. A minősítésnek köszönhetően a Biopesticide, az ITMedicine, a Lupfe és a Jfermi bemutatkozhatnak a világ legfontosabb deep tech seregszemléjén a párizsi Hello Tomorrow Global Summit rendezvényen, jövő márciusban. 

2019. december 9. 15:23

Új piacot hívott életre az autonóm mobil robotok elterjedése

Mindössze pár évvel bemutatkozása után az AMR (autonóm mobil robot) platform a gyártóipari logisztikai műveletek automatizálásának egyik legnépszerűbb megoldásává vált. Rugalmassággal, valamint egyszerű és érthető programozással támogatja a dinamikus logisztikai környezeteket, miközben még a költségeket is csökkenti. Az AMR-ekkel párhuzamosan létrejött egy új piac is, amely kimondottan kiegészítő megoldásokkal, tartozékokkal és alkalmazásokkal szolgál annak érdekében, hogy az egyedi logisztikai kihívások is legyőzhetőek legyenek, valamint, hogy az automatizációs befektetés még hamarabb megtérülhessen. Az egyik ilyen kiegészítő eszköz az AMR-ekre szerelhető és személyre szabott fedélzeti modul, amelynek köszönhetően a rakodó és áthelyező, anyagmozgató folyamatok teljes mértékben automatizálhatóvá válhatnak.

2019. december 9. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás