Szoftver ellenőrzi a festmények eredetiségét

Genda Csongor Zoltán, 2006. október 16. 21:28
Holland kutatók kifejlesztettek egy olyan szoftvert, amely alkalmas az eredeti festmények felismerésére és azok megkülönböztetésére a hamisítványoktól.
A hollandiai Maastricht egyetem szakemberei Authentic névre keresztelték a programot, mely képes a művész életén végigvonuló periódusok behatárolására is, azaz a szoftver azt is megmondja, hogy hozzávetőlegesen mikor készülhetett az általa megvizsgált kép. Az Authentic apró mozaikpontokra osztja fel a festményt, kielemzi és összehasonlítja egymással azok színvilágát, figyelembe veszi az ecsetvonásokat, valamint a vászon típusát is. A szoftver jelenleg Vincent Van Gogh alkotásait ismeri, mivel a szakemberek leginkább az ő képeivel dolgoztak. A tesztek során például megvizsgálták a holland posztimpresszionista művész 1885-1890 között készült festményeit, minek utána megállapították, hogy az ezen időszakban keletkezett képeket mindinkább a kontúrok kihangsúlyozását célzó kiegészítő színek használata jellemzi. "Úgy gondolom, hogy minden egyes alkotó rajta hagyja festményein láthatatlan kézjegyét"- nyilatkozta Igor Berezhnoy, az egyetem egyik kutatója.
Szerinte ugyan a program nem helyettesítheti a műértőket, azonban minden bizonnyal óriási segítséget jelenthet majd a számukra.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07