Új Cray szuperszámítógépek érkeznek

Széll Zoltán, 2006. november 13. 15:58
A Cray két új szuperszámítógép-fejlesztést jelentett be. Az új AMD Opteron alapú XT4 szuperszámítógép szállítása ebben az évben kezdődik, míg a sokszálas XMT 2007-ben lesz kapható.
A két masina a Cray hosszú távú „Rainer” tervének első két komponense. A Cray a Rainer terv keretében a jelenlegi négy terméksort egyetlen családban egyesíti. Az Opteron alapú XT4 két mai sorozatot egyesít, ezzel szemben az XMT az XT4 különleges változata. A vállalat a terveit a héten megrendezésre kerülő (ma kezdődött) ’SC06’ szuperszámítógép konferencián (Tampa, Florida) mutatta be.

A konvergencia terv a Cray erőfeszítésének része, amelynek keretében a számítógépek különböző típusaihoz eltérő hardver-megoldásokat adoptálnak. Az új megoldások fejlesztése a befejezés felé közeledik és a vállalat már kapott megrendeléseket (amerikai kormány: DARPA) ezekre a masinákra.

Az új Opteron rendszer az XT3 technológiát (eredetileg a Sandia Nemzeti Laboratórium ’RED Storm’ szuperszámítógépéhez fejlesztették) az XD1 rendszer technológiájával (a Cray az OctigaBay megvásárlásával szerezte) kombinálja.

Az XT3 rendszer több kis teljesítményű szervert kapcsol össze egyetlen számítógépfürtbe. A szerverek összekapcsolásához nagy sebességű hálózatot használnak. A Cray ezt a nagy sebességű kapcsolatot a saját fejlesztésű ’SeaStar’ lapkájával valósítja meg. A fürt egyes csomópontjai ezeken a lapkákon keresztül kommunikálnak egymással, illetve valamennyi Opteron processzorral, amelyek a nagy sebességű HyperTransport technológiát használják. Az XT4 gyorsabb lapkát - SeaStar2 – használ, amelyek az adatokat a korábbiaknál sokkal gyorsabban továbbítják.

A Cray az OctigaBay oldalból az XT4-be az FPGA (field-programmable gate arrays = programozható kaputömbök) lapkákat ültette át, amelynek nagy előnye, hogy a különböző számítások gyors futtatásához újra-konfigurálható. Az FPGA lapkákat a DRC Computing szállítja.

A Cray már tervezi az XT4 utódját, amelynek kódneve ’Baker’. A Gemini kódnevű következő generációs SeaStar2 lapka támogatja az új HyperTransport 3.0 összekapcsoló technológiát.

A Cray szuperszámítógép-specialista cég. A Silicon Graphics a 90-es évek első felében felvásárolta meg a majdnem tönkrement céget, majd néhány év múlva a Tera Computing az SGI-től megvette és adoptálta a nevét. A Tera alkalmazás-orientált lapkái az adatfeldolgozások különböző típusait képesek végrehajtani, köztük olyanokat, mint a gyors szövegkeresés.

A következő generációs rendszerek a Tera cégtől ugyanazokat az alaplapokat használják, mint a Rainer többi része. Az AMD ’Torrenza’ programhoz új lapkákat fejlesztenek, – kódnevük: Threadstorm – amelyek az Opteron lapkák által használt aljzatokba dugaszolhatók. Ez a megoldás az önköltséget a tizedére csökkenti.

A Tera a 90-es évek második felében vezette be az MTA nevű szuperszámítógépet, amely 40 processzort tartalmazott egy rendszerben. Ez nem sok, azonban ezeken a lapkákon maximum 128 programszálat lehetett párhuzamosan futtatni. A következő generációs MTX rendszer 8000 processzort tartalmaz és 2007 második felében lesz kapható.

Minden Rainer alaplap (neve: penge) négy processzort tartalmaz. Ezekből a pengékből 24 dugaszolható minden fiókba. A processzorokat egy fiókban egyetlen ventilátor hűti alulról.

A Cray az előbbiektől elkülönítve – a hagyományoknak megfelelően - új vektor-szuperszámítógép sorozatot is fejleszt. Az ilyen rendszerek nagyon gyorsan tudnak megoldani olyan feladatokat, mint a jelek elemzése, vagy a titkosítás. Az új vektor-rendszer – kódneve: ’Black Widow’ (fekete-özvegy) – szállítása 2007 második felében kezdődik.

Kulcsszavak: szuperszámítógép Cray

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50