Továbbra is a BlueGene/L a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 14. 18:06
Az amerikai Tampában megrendezett konferencián ismét nyilvánosságra hozták a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek listáját, melynek első helyét illetően továbbra sem történt változás.
Úgy tűnik, hogy a BlueGene/L-hegemóniát továbbra sem sikerült megdönteni, mivel immár ötödik alkalommal az IBM Lawrence Livermoore National Laboratoryban felállított rendszere nyerte el az aranyérmet, melynek teljesítménye 280,6 TFLOPS. A második helyen fél évvel ezelőtt még szintén egy IBM-gép volt, azonban a Thomas Watson kutatóintézetben lévő masinának (91,2 TFLOPS) be kellett érnie a dobogó legalsó fokával, helyét pedig az időközben kétmagos opteron lapkákkal bővített, a kilencedik helyről feljövő Cray által épített Red Storm (101,1 TFLOPS) vette át.

A lista ötödik helyén található Európa büszkesége, a kontinens leggyorsabb szupergépének számító spanyolországi Mare Nostrum, melynek teljesítményét több mint kétszeresére, 62,6 TFLOPS-ra növelték a fejlesztők az elmúlt fél év során. A Barselona egyik kápolnájában elhelyezett rendszert gén- és klímakutatásra valamint gyógyszerfejlesztésre használják a kutatók.

A szuperszámítógépek piacát továbbra is az IBM uralja, ugyanis az 500-as listán szereplő rendszerek közül 239 a Kék Óriás házából származik. Az Egyesült Államok dominanciája is töretlennek tűnik ezen a téren, mivel az 500 szupergép közül több mint 300 amerikai területen található.
Kulcsszavak: szuperszámítógép

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új switchekkel pörög fel a megfigyelési piac

A biztonsági kamera technológiák fejlődését követően a PoE switchek is fontos szerepet játszanak a megfigyelő rendszerek telepítésében. A switch kialakítás területén piacvezető Zyxel kifejezetten erre az igényre válaszolva alkotta meg a GS1350 PoW switch sorozatát. A portok változatos számának és a magas teljesítmény tartaléknak köszönhetően eszközeikkel akár úgy is könnyedén működtethetők a biztonsági kamera hálózatok, hogy egyszerre minden port csatlakoztatva van.

2023. június 8. 18:55

Felgyorsítja stratégiai átalakulását a Maersk

Jelentős előrelépést ért el digitális átalakulásában a dán Maersk. A világ legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalata az SAP Business Technology Platform segítségével gyorsítja fel stratégiai fejlődését, automatizálja üzleti folyamatait, növeli hatékonyságát, teszi egyszerűbbé a technológia használatát, és növeli a felhasználói élményt.

2023. június 2. 11:20

Szerverhardver frissítés vs. váltás a legújabb platformra – melyik éri meg jobban?

Az elmúlt időszak gazdasági kihívásai az adatközponti IT-infrastruktúrákat sem kímélik. Egy korábbi felmérés adatai szerint 2020-ban még a válaszadók 42 százaléka azt vallotta, hogy két-három évente frissíti adatközponti szervereit, míg 26 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ezt minden évben megteszi. 

2023. június 1. 11:19

NIS2 és DORA: a kiberbiztonsági felzárkóztatás motorjai vagy újabb felesleges terhek?

Egyre inkább foglalkoztatja a vállalatokat az Európai Unióban, hogy hogyan fogja érinteni őket a NIS2, a felülvizsgált kibervédelmi irányelv, amely a 2016-os hálózat és információbiztonsági irányelv helyébe lép (NIS), illetve a Digital Operational Resilience Act (DORA), a pénzügyi szektor védelmének erősítését célzó rendelet. A NIS2 esetében a részletek még pontosításra várnak és a tagországok csak később ültetik át a nemzeti jogba az irányelveket, de az biztos, hogy az EU-n belül tevékenykedő cégeknek komoly munkát kell fektetniük abba, hogy eleget tegyenek a jogszabályoknak. Ha észszerűen implementálják az előírásokat a helyi jogrendbe, az jelentős előrelépést hozhat a hazai vállalatok kibervédelmi fejlettségében, ám ehhez kulcsfontosságú, hogy már most elkezdjék a felkészülést. A BlueVoyant szakértői áttekintették, hogy várakozásaik szerint mit jelentenek majd a gyakorlatban a jogszabályok.

2023. május 31. 17:00

A QNAP elvitte legújabb termékeit az idei COMPUTEX kiállításra

A QNAP Systems, Inc. (QNAP), a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora is részt vesz a COMPUTEX TAIPEI 2023 kiállításon (Nangang Exhibition Center, 1. csarnok, standazonosító: J0409a).

2023. május 30. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39