Albacomp: Esztergomban e-InfoPontok épülnek

forrás Prim Online, 2006. november 15. 14:02
Az Albacomp zrt. építi ki Esztergom elektronikus önkormányzati rendszerét. A projekt részeként a város hat pontján elektronikus terminálokon keresztül teszi elérhetővé az önkormányzati szolgáltatásokat és a várossal kapcsolatos hasznos információkat.
Emellett vezeték nélküli internetelérést biztosító (WIFI) rendszer is kiépül a Széchenyi téren, amely bárki számára lehetővé teszi a világháló használatát az erre alkalmas készülékek segítségével. A jelenleg is folyó beruházás a tervek szerint 2006 év végén fejeződik be, így 2007-ben a járókelők és turisták már használhatják az új szolgáltatásokat nyújtó e-InfoPontokat.

Az Albacomp az „E-sztergom, az elektronikus szolgáltató önkormányzat programja” közbeszerzési eljárás nyerteseként ez év elején kezdte meg az önkormányzati munkát támogató elektronikus önkormányzati rendszer, a hat e-InfoPont és a vezeték nélküli internet elértést lehetővé tevő rendszer kiépítését. A Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjának (GVOP) 280 millió forintos támogatásával megvalósuló, összesen 320 millió forint értékű projektben hat e-InfoPont kezdi meg a működését 2006-os év végén Esztergom forgalmasabb pontjain. A város lakói és az oda látogató turisták a terminálok segítségével hasznos információkhoz juthatnak hozzá, mintegy húszféle önkormányzati szolgáltatást, valamint az internet nyújtotta számos más lehetőséget (például fórum, hirdetési felület, látnivalók, menetrend, vendéglátás, képeslapküldés, virtuális séta Esztergomban, segélyhívás) vehetnek igénybe.

Az Albacomp zrt. a projekt keretében az e-pontok teljes informatikai rendszerét, így többek között a hálózatot, a szélessávú internet kapcsolatot és az elektronikus kültéri terminálokat építi ki. Az e-InfoPontok külső megjelenését nagy odafigyeléssel és gondos tervezéssel kialakítva a modern technika jól illeszkedik a történelmi város védett műemléki épületei, terei közé. A rendszer kialakításán kívül az Albacomp zrt. biztosítja az üzemeltetési és szerviz szolgáltatásokat a rendszer üzembeállítása után. Az Albacomp zrt. a fejlesztések keretében a város központjában található Széchenyi téren egy vezeték nélküli internet-hozzáférési pontot – úgynevezett hotspotot – épít ki, amely révén az erre alkalmas készülékekkel bárki szélessávú kapcsolaton keresztül ingyenesen csatlakozhat a világhálóra.

Az internet-elérést biztosító rendszerek fejlesztése mellett a tartalom sem kerül háttérbe. Az e-InfoPontok kiépítésével párhuzamosan megújul Esztergom város honlapja. Az Önkormányzat számára az Albacomp zrt. új portált állít üzembe, interaktív szolgáltatásokkal bővítve a meglévő honlapot. Az elektronikus önkormányzati rendszer és az új portál összekapcsolásával új, interneten elérhető szolgáltatások is kialakításra kerülnek, amelyek a lakossági ügyintézés gyorsítását és kényelmesebbé tételét szolgálják. Az új interaktív portál funkciók és az elektronikus ügyintézés az Esztergom honlapjáról lesznek elérhetőek (www.esztegom.hu).

Az Albacomp zrt. szolgáltatási üzletága számos sikert ért el az idei évben, így Esztergom mellett Hódmezővásárhelyen, Szolnokon, Kecskeméten, Homokháton, Pécsett és Zuglóban végezte EU forrásból támogatott e-önkormányzati projektek megvalósítását. Emellett ez év nyarán a vállalat egymás után két kistérségben – Szentesen és Hortobágyon – nyert el a szélessávú elektronikus műsorleosztó és adatkommunikációs hálózat szolgáltatásának jogát nyílt közbeszerzési pályázaton.

Az év első kilenc hónapjában az Albacomp rendszerintegrációs bevételei meghaladták, konzultációs bevételei pedig megközelítették az egymilliárd forintot, így az év hátralévő időszakára tervezett forgalmat is figyelembe véve a szolgáltatásokból – az egyéb szolgáltatási területeket is beleértve – tervezett bevétel az év végéig már megközelítheti a forgalom 30%-át.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sisak mögé bújt magyar híresség az első okos vadriasztó nagykövete

Egyelőre csak egy galléros kabát és bukósisak látszik abból a magyar hírességből, aki vállalta, hogy a VIONN nagyköveteként segít felhívni a figyelmet a vadgázolás súlyos veszélyeire. A hazai fejlesztésű, egyedülálló okos vadriasztó rejtélyes sisakos reklámkampánya már elindult, de csak október 15-én szombaton, a TV2 Sztárban Sztár leszek című műsora alatt derül ki, hogy kit rejt a takarás.

2022. október 7. 15:27

A fejújított műszaki eszközök is drágulnak

Nem érdemes halogatni, ha műszaki cikket szeretnénk vásárolni. Szakemberek szerint semmi nem utal arra, hogy a műszaki cikkek árai csökkennének, így ha valaki laptop vagy asztali számítógép vásárlásán gondolkozik érdemes még az év végi áremelkedés előtt beruházni. Várhatóan hamarosan a szállítási díjak is emelkedni fognak, a webáruházak esetében pedig nem kizárt, hogy búcsút mondhatunk az ingyenes kiszállításnak is.

2022. október 7. 13:55

Holdkőzetből felépíthető űrbázis terveit mutatták be magyar építészek

Egy különleges hálószerkezettel, a Holdon elérhető alapanyagokból létesülhet állandó bázis az égitesten a Paulinyi & Partners építésziroda tanulmánya szerint. A vállalat szakértői részletesen megvizsgálták a Holdon uralkodó körülményeket, és olyan építészeti megoldásokat javasolnak, amelyek alkalmazásával a jövőben valósággá válhat a most még csak a tudományos-fantasztikus filmekből ismert űrkolóniák létrehozása. Ezek ellenállnak a szélsőséges hőmérsékletingadozásnak, sugárzásnak és akár 14 000 négyzetméteres alapterületükkel egy nagyobb létszámú missziónak is elegendő életteret biztosíthatnak, a Földtől átlagosan 384 400 kilométernyire.

2022. október 7. 12:42

Egyesül a Mobile Industrial Robots és az AutoGuide Mobil Robots

Egyesült a Mobile Industrial Robots (MiR) és az AutoGuide Mobile Robots, hogy ezentúl együtt, egy vállalatként szállítsanak autonóm mobil robotokat (AMR-eket), amelyek jelenleg az automatizálás egyik leggyorsabban növekvő szegmensét képviselik. Szeptember végétől az integrált vállalat hivatalosan Mobile Industrial Robots (MiR) néven folytatja, az elnöki pozíciót pedig a hosszú ideje a Teradyne-t erősítő igazgató, Walter Vahey tölti be. A vállalat központja a dániai Odensében lesz, ahol az eredeti MiR 2013-as alapítása óta irányítja globális tevékenységeit.

2022. október 7. 11:28

Akár 100 millió forintos bevételkiesést is okozhat egy vállalatnál az IT munkaerő hiánya

A fejlesztés területén is érzik a vállalatok az akkut IT munkaerőhiányt, legtöbben két éve nem tudják betölteni a meghirdetett pozíciókat. Vannak vállalatok, ahol 50-100 millió forintos kiesést okoztak az IT fejlesztők hiánya miatt elhalasztott projektek, azonban a módszertani szemléletváltás enyhítheti a problémát – derül ki az Oriana „Üzleti alkalmazásfejlesztés és üzleti folyamatok digitalizációjának helyzete 2022” című vezetői kutatásából. A low-code, no-code platformok olyan szakemberek, vagyis citizen developerek kezébe adják a fejlesztés szabadságát, akik ezzel az eszközzel saját munkájuk hatékonyságát és a vállalat eredményességét növelik, miközben enyhítik a fejlesztői hiányt. A témában Bakk József, az IDC Magyarország vezetője is állást foglalt. 

2022. október 7. 09:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

2022. október 5. 15:10

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00