Újoncok a februári vírustoplista élén

forrás Prim Online, 2007. március 5. 09:56
A világszerte több millió NOD32 felhasználó adatszolgáltatásán alapuló ThreatSense rendszer statisztikái szerint februárban három új vírus terjedt a legintenzívebben.
Februárban a legnagyobb fenyegetést a Win32/Nuwar.gen vírus jelentette. A számítógépes férgek családjába tartozó kórokozó az elmúlt hónapban az összes vírusfertőzés 3,63 százalékáért volt felelős. A második helyen egy trójai, a HTML/TrojanClicker.Agent.A található, amely a böngészők sebezhetőségét  kihasználva telepít további vírusokat a számítógépekre. A dobogó harmadik helyére az Ázsiából érkező és folyamatosan terjedő kéretlen reklámlevél, a Win32/Adware.Yisou került fel.

Malware, adware és trójai vírusok a lista második felében

Az év második hónapjában a negyedik helyet a Netsky.P néven is ismert malware, a Win32/Netsky.Q szerezte meg, amely elektronikus levelek csatolmányaként tejed, de ugyanígy képes hálózatokon, valamint megosztott alkalmazásokon belül is megsokszorozni önmagát. A Netsky kórokozók családjának tagjai minden idők egyik legnagyobb veszélyforrását jelentik, ezt mutatja az is, hogy a legkorábban felfedezett NetskyQ megjelenése óta eltelt egy évben folyamatosan tartják magukat a legelterjedtebb vírusok TOP10-es listáján. A lista ötödik helyén egy key-logging képességekkel rendelkező trójai, a Win32/PSW.QQRob található, amely figyelemmel kíséri a felhasználó aktivitását, miközben érzékeny adatokat – például jelszavakat – gyűjt össze róla.

A lista végén két adware-t – a Win32/Adware.Borant és a Win32/Adware.180Solutionst – találunk, amelyek pop up ablakokon keresztül fertőzik meg a számítógépeket. Februárban a sereghajtók szintén trójai vírusok (a Win32/Rjump.A, a Win32/TrojanDownloader.Delf.BEN  és a Win32/TrojanProxy.Dlena), amelyek átlagosan a fertőzések 1,14 százalékáért voltak felelősek.

  • A NOD32 antivírus rendszer gyártója, az Eset Software havonta elkészíti a legelterjedtebb internetes kórokozók top tízes listáját. A vírusstatisztika alapját a vállalat ThreatSense.Net vírusfigyelő rendszere képezi, amelynek különlegessége, hogy – a NOD32 felhasználók önkéntes adatszolgáltatásának köszönhetően – az e-mailekben terjedő  vírusok mellett a böngészés közben a számítógépekre került kórokozókat is listázza.
Kulcsszavak: NOD32 vírus Eset

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mesterséges intelligencia alkalmazása a kis- és közepes vállalkozásokért

Egy magyar szoftverfejlesztő cég világszerte élen jár a gyártó-, logisztikai- és kereskedelmi szoftvermegoldások fejlesztésében. Legújabb áttörésük, hogy a piacon elsőként alkalmazzák gyártási rendszerekben a genetikus algoritmus alapú mesterséges intelligenciát, melynek köszönhetően a kis- és közepes vállalkozások az adott folyamatra fordított időt és költségeket legalább 30-40 százalékkal tudják csökkenteni. 

2019. október 21. 13:27

Aktuális témákkal bővült a Neumann Társaság ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tankönyve

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság honlapjáról a Neumann Társaság kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt stílusban megírt IT biztonsági tankönyvének aktualizált kiadása, amelyből már az is kiderül, hogy miként lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat, vagy mire kell vigyáznia a gyerekeknek a népszerű TikTok közösségi szolgáltatás használatakor, de még abban is segítséget nyújt, hogyan kell megóvni digitális eszközeinket, ha azokat otthonunktól távol, például szállodában vagy étteremben használjuk.

2019. október 21. 11:58

Magyarországi notebookpiaci trendek

Négy éve még 120-150 ezer forintért, idén azonban már átlagosan 223 ezer forintos bruttó áron választottak noteszgépeket a vásárlók a Notebook.hu-nál - ami mintegy 23 ezer forinttal magasabb a hazai átlagnál. Érdekesség, hogy jelenleg a gamer készülékek népszerűsége hajtja előre a legjobban a magyar piacot. A tizedik generációs Intel Core processzorok megjelenésével a szupervékony kivitelű, de munkaállomás teljesítményét kínáló típusok terén is bővülésre számít a kereskedő.

2019. október 21. 10:35

Elindult az 5G-szolgáltatás a fővárosban

Az idén húsz éves Vodafone Magyarország elindította kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kültéri 5G hálózatát Budapesten. A szolgáltató összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást telepített és kapcsolt hálózatba a fővárosban. A jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone Magyarország vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban – ezen működik a most elindított első budapesti kereskedelmi 5G szolgáltatás is.

2019. október 21. 09:03

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány Fehér bot napi rendezvényéről

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány 2019. október 18-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta a Nemzetközi fehér bot napja alkalmából  szervezett ünnepi rendezvényét. Az alapítvány immár 16 éve adományoz képernyőolvasó és – nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyőolvasó és –nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

2019. október 20. 14:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás