Újoncok a februári vírustoplista élén

forrás Prim Online, 2007. március 5. 09:56
A világszerte több millió NOD32 felhasználó adatszolgáltatásán alapuló ThreatSense rendszer statisztikái szerint februárban három új vírus terjedt a legintenzívebben.
Februárban a legnagyobb fenyegetést a Win32/Nuwar.gen vírus jelentette. A számítógépes férgek családjába tartozó kórokozó az elmúlt hónapban az összes vírusfertőzés 3,63 százalékáért volt felelős. A második helyen egy trójai, a HTML/TrojanClicker.Agent.A található, amely a böngészők sebezhetőségét  kihasználva telepít további vírusokat a számítógépekre. A dobogó harmadik helyére az Ázsiából érkező és folyamatosan terjedő kéretlen reklámlevél, a Win32/Adware.Yisou került fel.

Malware, adware és trójai vírusok a lista második felében

Az év második hónapjában a negyedik helyet a Netsky.P néven is ismert malware, a Win32/Netsky.Q szerezte meg, amely elektronikus levelek csatolmányaként tejed, de ugyanígy képes hálózatokon, valamint megosztott alkalmazásokon belül is megsokszorozni önmagát. A Netsky kórokozók családjának tagjai minden idők egyik legnagyobb veszélyforrását jelentik, ezt mutatja az is, hogy a legkorábban felfedezett NetskyQ megjelenése óta eltelt egy évben folyamatosan tartják magukat a legelterjedtebb vírusok TOP10-es listáján. A lista ötödik helyén egy key-logging képességekkel rendelkező trójai, a Win32/PSW.QQRob található, amely figyelemmel kíséri a felhasználó aktivitását, miközben érzékeny adatokat – például jelszavakat – gyűjt össze róla.

A lista végén két adware-t – a Win32/Adware.Borant és a Win32/Adware.180Solutionst – találunk, amelyek pop up ablakokon keresztül fertőzik meg a számítógépeket. Februárban a sereghajtók szintén trójai vírusok (a Win32/Rjump.A, a Win32/TrojanDownloader.Delf.BEN  és a Win32/TrojanProxy.Dlena), amelyek átlagosan a fertőzések 1,14 százalékáért voltak felelősek.

  • A NOD32 antivírus rendszer gyártója, az Eset Software havonta elkészíti a legelterjedtebb internetes kórokozók top tízes listáját. A vírusstatisztika alapját a vállalat ThreatSense.Net vírusfigyelő rendszere képezi, amelynek különlegessége, hogy – a NOD32 felhasználók önkéntes adatszolgáltatásának köszönhetően – az e-mailekben terjedő  vírusok mellett a böngészés közben a számítógépekre került kórokozókat is listázza.
Kulcsszavak: NOD32 vírus Eset

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jobb teljesítmény és több funkció a céges adatok biztonságban tartásához

A tajvani Zyxel bemutatta új, a kisvállalkozásokra szabott és távoli munkavégzés kihívásaira is választ adó tűzfal eszköztárát. Az USG FLEX sorozattal a járványhelyzet csillapodása után is biztosított a mobilis munkavégzés, és a folyamatos biztonságos kapcsolódás.

2020. június 5. 17:25

Li-ion akkumulátorok Eaton 3-fázisú UPS-ekhez

A piacvezető energiamenedzsment megoldásokat nyújtó Eaton évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a lítium ion akkumulátoros megoldásokra. Az xStorage energiatároló rendszerek mellett, melyek akkumulátor egysége alapértelmezetten a lítium ion technológiára épül, már az Eaton szünetmentes tápegységek esetén is minden teljesítménytartományban elérhetővé vált ez az opció.

2020. június 4. 19:17

Így üzenjünk hadat, ha nagy a káosz és sok az adat!

Az adatok a legtöbb szervezetnél szétszórtan találhatók a különféle rendszerekben és alkalmazásokban. A cégeknek így már az is kihívást okoz, hogy átlássák, mi hol található. Annak meghatározása pedig még nagyobb nehézséget jelent, hogy az információk közül mi számít érzékeny adatnak, így mi az, ami komolyabb védelemre szorulna. A Micro Focus szakértői olyan professzionális eszközt javasolnak, amely a teljes infrastruktúrában képes feltérképezni, osztályozni és megvédeni az értékes információkat.

2020. június 4. 17:45

Könnyű préda a családi vállalkozás a kiberbűnözők számára?

Az utóbbi hónapokban kialakult helyzet a családi vállalkozások digitalizációját is felgyorsította, azonban a változások, új eszközök és a gyors ütemben lezajló fejlesztések mind-mind támadási felületet jelentenek a kiberbűnözők számára, akik ezt a globális turbulenciát kihasználva még célzottabb és kifinomultabb módon támadnak. A multicégek kihívásairól, a home office veszélyeiről sok szó esett, mi a helyzet azonban a kisebb, családi vállalkozások kiberbiztonságával? A Deloitte üzleti podcast sorozatának legutóbbi epizódjában erről a témáról hallhatunk bővebben.

2020. június 4. 09:36

Égető problémára ad megoldást a Kulcs-Soft új szolgáltatása

A KKV-k aktuális kihívásait szem előtt tartva, Magyarországon egyedülálló, egyben hiánypótló szolgáltatást indít a Kulcs-Soft. A szoftverfejlesztő cég vállalása, hogy a vállalkozások számára biztosít mindent, ami informatika: rendszergazdai szolgáltatást, informatikai biztonságot és számítástechnikai eszközöket és ügyviteli szoftvereket egy kézből. Nagyvállalati szintű szolgáltatások elérhetőek lesznek a kisvállalkozások számára.

2020. június 3. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás