Siemens: 100 Gb/s-os Ethernet átvitel; otthoni optikai szélessáv

Kovács Attila, 2007. március 30. 18:47
A Siemens Networks (SN) bejelentette, hogy a kommunikációs iparban elsőként 111 Gbit/s átviteli sebességet sikerült elérnie egy közel 2400 km-es átviteli szakaszon. Ez azt jelenti, hogy  nettó 100 gigabites Ethernet-adatcsomagokat  lehetett továbbítani hullámhosszanként a ma használatos 10 Gbit/s-os DWDM optikai infrastruktúra mentén. Az eredmény jelentős áttörésként értékelhető a 100 Gbit/s sebességű, nagy teljesítményű és alacsony költségű új generációs WAN hálózatok megvalósításának irányában.
Minderről az SN a március 25-29. között Anaheimben (Kalifornia) megtartott optikai kommunikáció tárgykörű OFC/NFOEC kiállításon és konferencián számolt be. A beszámoló tárgyát képező kísérlet során eddig példa nélküli átvitelt valósítottak meg, ahol 10 darab, egymástól független, egyenként 111 GB/s-os  frekvencia- (szín-) csatornát használtak 50 GHz frekvencia-lépésközzel, szabványos egymódusú (SSMF), közel 2400 km hosszú optikai szálon.

Egy másik hír szerint a Siemens és az Infineon egyszerű szélessávú átviteli rendszert fejlesztett ki az otthonokban való használatra. A rendszer optikai polimer kábeleket használ, amelynek lefektetéséhez és installációjához nem kell szakismeret. A száloptikához hasonlóan az új rendszer fényhullámokat használ az információ átvitelére. Manapság az optikai átviteltechnika kényelmesen eléri a100 megabit/s-os állandó és fenntartható adatátviteli sebességet, ami megfelel az internettévé, HDTV és a video-on-demand igényeinek, és a képminőség ugyanolyan jó, mint rézkábelek esetében. Mivel a műanyag kábeleket nem zavarják az elektromágneses hullámok, még a közeli elektromos szerkezetek működése sem befolyásolja az adatáramlást. Minthogy ezek a polimer kábelek mindössze másfél mm vastagok, könnyen lefektethetők pl. szőnyegek alá. Az adatvezetékek installálása könnyű: mindössze ki kell mérni a megfelelő vezetékhosszat, le kell vágni ehhez elegendő kábelt a hozzá járó szerszámmal, és a végeket a csatlakozó aljzatokba ell rögzíteni. Dugókra nincs szükség.

A teljes Speedport OptoLAN készletet a Deutsche Telekom forgalmazza.. Ez két optikai LAN adapterből, LAN kábelekből és egy 30 méteres polimer kábelből áll; ára 149 euró. A LAN adapterek konvertálják az elektromos jeleket optikaivá és fordítva.  A fejlesztők most azon dolgoznak, hogy ilyen adaptereket integráljanak set-top boxokba és DSL útválasztókba. A Siemens központi  K+F részlegének (Corporate Technology) és az Infineonnak a kutatói ezenközben még nagyobb sávszélességű polimer kábelrendszeren dolgoznak. A laborokban 1 gigabit/s sebességet máris elértek 100 méter távolságon belül, és remény van akár 10 Gbit/s adatsebesség elérésére is.
Kulcsszavak: hálózat Siemens

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már a kisebb felhasználóknak is egyszerűen elérhető a 10G sebesség

A tajvani Zyxel Networks bejelentette új, multi-gigabites termékportfólióját, melynek célja az otthoni és SOHO felhasználók hálózati sebességének növelése. A termékcsalád tagjai az XGS1210-12 12 portos weben vezérelhető Multi-Gigabit Switch, a kétportos 2.5G-vel és kétportos 10G SFP+-al rendelkező XGS1010-12 nem-vezérelt Switch, és az XGN100C és XGN100F hálózati adapter kártyák, melyek segítségével egyszerűen 10 gigabites sebességre lehet frissíteni a meglévő PC-ket és munkaállomásokat.

2020. február 16. 12:18

Csak a tudatos nethasználattal védhetők meg a gyerekek

A szülők döntő többsége (83%-a) foglalkozik a biztonságos internethasználat témájával: a korlátozást, ellenőrzést és tiltást közel ugyanolyan arányban vetik be gyerekeiknél, mint a témáról szóló célzott közös beszélgetéseket – derül ki az Ipsos KidComm (2019) szindikált kutatásából. Ennek ellenére a gyerekek továbbra sincsenek biztonságban az online térben, ezért a Telenor játékos oktatóanyagot készített a témában – mondja a Biztonságos Internet Nap kapcsán Koren Balázs, a Telenor TudatosNet szakértője.

2020. február 11. 16:05

Új zsarolóvírust fedezett fel a Sophos: RobinHood

A Sophos, kiberbiztonsági vállalat legújabb elemzése arra mutat rá, hogy a digitális bűnözők hogyan használtak fel egy legitim harmadik féltől származó sebezhetőséget a biztonsági szoftverek törléséhez, mielőtt a RobbinHood zsarolóvírussal támadásba lendültek volna.

2020. február 11. 14:43

Szülőknek szóló weboldalt készít az NMHH a biztonságosabb internetezés támogatására

Február 11-én, a biztonságosabb internet napján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvánosságra hozta Internet Hotline nevű jogsegélyszolgálata tavalyi statisztikáit, amely szerint egyre több, a gyermekek szexuális kizsákmányolását ábrázoló tartalomról kapnak jelzést. A hatóság egy ízelítő videót is készített, amellyel a szülők figyelmébe ajánlja a biztonságosabb netezést támogató oldalát, amely a Gyerekaneten.hu címen indul el március 1-jén.

2020. február 11. 13:10

5 gyakorlati tipp a gyerekek biztonságáért

IMDB Parents Guide, Youtube szülői felügyelet, Tik Tok ellenőrzése a Common Sense Medián – mond ez bármit is Önnek, szülőként? Bár sokan szívesen elvágnák gyereküket a digitális világtól amíg csak lehet, ez egyre kivitelezhetetlenebbé válik – a megoldás inkább a felkészítésben rejlik, hiszen nem leszünk mindig ott, hogy fogjuk a kezüket. A Biztonságos Internet Napján lássunk pár gyakorlati tippet a szakértőktől: miként maradhat nálunk az irányítás a közösségi oldalak térhódítása ellenére? Akik ennél mélyebben ismerkednének a témával, azokat ingyenes szülői meetup várja a világnap alkalmából. 

2020. február 11. 11:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20
online sportfogadás