Trójaiak a márciusi vírustoplista élén

forrás Prim Online, 2007. április 5. 15:24
A világszerte több millió NOD32 felhasználó adatszolgáltatásán alapuló ThreatSense rendszer statisztikái szerint márciusban az összes vírusfertőzés többségéért trójai kórokozók voltak a felelősek.
A márciusi Top 10-es lista folyamatosan változott a hónap folyamán, előfordulási gyakoriságban igen kicsi az eltérés az első néhány helyezett között. A legnagyobb fenyegetést egy trójai, a Win32/PSW.Agent.NCC jelentette. A jelszavak megszerzését célzó kórokozó az összes vírusfertőzés két százalékáért volt felelős.

Az 1,77 százalékot elérő Win32/Netsky.Q a második helyre kúszott fel. Ez a Netsky.P néven is ismert féreg az e-mailekhez csatolt fájlként, illetve fájlmegosztó hálózatokon keresztül terjed. A Netsky család a malware-ek között így még mindig az egyik leggyakoribb, és ez a jelek szerint ez még jó ideig így is marad.

A lista harmadik helyét 1,69 százalékkal a Win32/TrojanDownloader.Agent.AWF foglalja el. Ez a trójai más vírusokat tölt le különböző weboldalakról, amik kihasználhatóvá teszik a számítógépet, melyen elindulnak. Az így kreált botnetek kéretlen reklámleveleket terjesztenek és DDOS támadásokat indítanak.

A negyedik helyen a Win32/Adware.Boran áll. Ez az adware olyan BHO-t, azaz böngészést segítő objektumokat helyez el az Internet Explorerben, amik hirdetési ablakok felbukkanásáért felelősek.

Ezt követi egy billentyűzet naplózó képességgel rendelkező trójai, a Win32/PSW.QQRob, ami a felhasználó aktivitását figyelve gyűjt jelszavakat és bizalmas adatokat.

A lista második felébe bekerült még az elsősorban ázsiai felhasználók között terjedő Win32/Adware.Yisou, a  gazda szerverre visszacsatlakozó Win32/Perlovga vírus, valamint további három trójai, a Win32/Medbot.HF, a Win32/Nuwar.gen és a Win32/BHO.G.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a legtöbb napjainkban terjedő vírusnak különféle vonásai, képességei vannak, s többségük gyakran számos változatban is létezik. Ezért az antivírus rendszer gyakori frissítése mellett fontos az is, hogy a számítógépekre installált vírusvédelem proaktív védelmi képességgel rendelkezzen, aminek segítségével még akkor is felismeri az új mutációk jelentős részét, ha a gyártó által kiadott ellenszerre várni kell néhány órát.
Kulcsszavak: security vírus NOD32 Eset

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ez vár ránk 2020-ban: szofisztikáltabb támadások

A Sophos közzétette a 2020-as fenyegetettségi jelentését, amely betekintést nyújt a gyorsan fejlődő digitális veszélyek helyzetébe. Az elemzés az elmúlt 12 hónap fenyegetéseit mutatja be, illetve kifejti, hogy a trendek milyen hatással lehetnek a digitális biztonságra 2020-ban.

2019. november 12. 13:40

Öt általános hiba, melyet mindannyian elkövetünk a közösségi média használatakor

A Facebook, a Twitter és az Instagram a világ 10 leglátogatottabb webhelye közé tartozik a legutóbbi jelentés szerint. Bár emberek milliárdjai naponta több ezer órát töltenek ezeken a közösségi média platformokon, nem sokan gondolják ezt a tevékenységet kockázatosnak. A kockázat az olyan meggondolatlan online tevékenységekből származik, melynek során olykor elfeledkezünk az adatvédelemről.

2019. november 12. 11:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás