Helyi hálózatok fejlesztési lehetőségei az oktatási intézményekben

forrás Prim Online, 2007. április 13. 14:59
2007. április 11. és 13. között az egri Eszterházy Károly Főiskola adott otthont a tizenötödik Networkshop konferenciának, amely az akadémiai szféra informatikai szakembereinek legrangosabb éves összejövetele. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF), a Hungarnet Egyesület és a Magyar Internet Társaság szervezésében zajló eseménynek hatodik éve kiemelt támogatója a Cisco, amely idén a felsőoktatási intézményekben működő helyi hálózatok fejlesztési lehetőségeire – köztük az adatközpontokra, a konferenciarendszerekre és a vezeték nélküli hálózatok szerepére – mutatott rá.
A Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Programnak (HEFOP) és a saját erőből történt fejlesztéseknek köszönhetően mára számos felsőoktatási intézménynek rendelkezésre áll nagy megbízhatóságú, jó minőségű helyi (LAN) hálózati infrastruktúra, amely a szokásos adatforgalom mellett alkalmas számos olyan hozzáadott értékű alkalmazás futtatására, amelyek nagyban segíthetik az oktatási intézmények vezetőinek és tanárainak munkáját, a hallgatók tanulási feltételeit, összességében pedig az oktatás színvonalát javítják.

A nagysebességű helyi hálózatok az alkalmazások teljesítményének és biztonságának növelése mellett szükségessé teszik adatközpontok kialakítását, amelyhez a már meglévő adatközponti LAN architektúra kialakítása mellett új technológiák alkalmazása (szerverek terhelés-megosztása, az SSL titkosításból eredő terhelésének csökkentése, illetve további védelmi mechanizmusok) szükségesek. Ezek kifejezetten jól használhatók az egységes tanulmányi rendszerek, illetve Neptun szerverek, web szerverek elérhetőségének növelésében. E technológiák a nagy sebességű 10Gbps illetve 1Gbps sávszélességű hálózathoz igazodva a felsőoktatási intézményekben meglévő központi Cisco Catalyst 6500 berendezések kiegészítő Application Controll Moduljának (ACE) segítségével valósíthatók meg.

Az adatközponti LAN hálózat mellett mára az intelligens Storage Area Network (adattároló hálózatok, SAN) kialakítása is indokolttá vált ezen intézmények adatközpontjaiban. Erre nyújt megoldást a Cisco MDS9000-es családja, amellyel költség-hatékony módon hozható létre egy központi tároló szolgáltatás, ami az NIIF hálózaton keresztül tudja biztosítani a biztonságos adattárolást és -mentést.

A konferenciabeszélgetések napjaink szerves részévé váltak, és ez a trend elérte az oktatási intézményeket is. A felhasználók számára azonban már nem elegendő egy csak hang alapú vagy egy hang és kép alapú konferencia, hanem egyre inkább igény jelentkezik az adatátvitelt is támogató rendszerekre. A Cisco Unified MeetingPlace megoldása e két típusú konferenciát terjeszti ki Web alapú konferencia támogatással, ahol lehetőség van adatok megosztására is. Egy előadás megtartásához így nincs szükség speciális fájlok alkalmazására, a rendszer beépített eleme konvertálja át a nem megfelelő formátumot megjeleníthető adattá. Az előadás vagy konferencia teljes egésze rögzíthető oktatási vagy egyéb célokra. A Cisco Unified MeetingPlace szoftver integrálható Microsoft Outlook levelező rendszerhez is, így a konferencia bejegyzésével egyidejűleg az erőforrások lefoglalására is megtörténhet, és a belépéshez szükséges adatok automatikusan eljuttathatók a meghívottakhoz a csatlakozásra felkérő levélben.

A vezeték nélküli hálózatok előnyei az oktatási intézmények számára is kézenfekvőek. A Wireless kamerák segítségével rögzíthetők az előadások, Wireless telefonokkal az oktatók bárhol és bármikor belső mellékük alapján elérhetőek, a technológia segítségével az oktatók könnyebben vonhatják be az internetet is az oktatásba, és ahol szükséges, a hallgatóság is kaphat limitált hozzáférést a hálózat nyújtotta szolgáltatásokhoz.
Kulcsszavak: oktatás hálózat Cisco-hu

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mobilapp segítségével edukál az MKIK

A szakképzést népszerűsítő applikációval jelentkezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, így a szakmavilág.hu weboldal és a továbbtanulási lehetőségeket bemutató rendezvények mellett egy újabb felületen veheti fel a kapcsolatot a 12-14 éves fiatalokkal. A pályaorientációt segítő alkalmazással a tanulók nemcsak az érdeklődési körüknek megfelelő tartalmak között válogathatnak, akár a számukra legmegfelelőbb intézményre is rátalálhatnak. 

2020. szeptember 21. 17:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás